Ångest

Ordet ångest är något som ofta nämns men som väldigt få egentligen har koll på vad det innebär.

Det är lätt att använda ordet lite lättvindigt när man tycker att något är lite jobbigt, trots att det egentligen inte alls rör sig om faktisk ångest. Detta orsakar inte bara att folk i allmänhet inte har koll på vad ångest är, utan vattnar även ur begreppet för de som faktiskt lider av ångest när de försöker prata om det.

Den här artikeln berör följande ämnen, använd snabblänkarna för att komma direkt till ämnet:

Vad är ångest?
Ångest symptom
Hantera ångest för stunden
Hantera ångest långsiktigt
Hur blir man av med ångest?
Prata med någon om ångest

Vad är ångest?

Men vad exakt är ångest då? Ångest innebär att kroppen och hjärnan tolkar något som farligt, du blir alltså rädd. Däremot är ångest ofta en blandning av flera olika känslor, till exempel skuld, skam eller frustration. Ångest finns från början bland annat till för att förbereda oss på situationer där vi måste vara på topp, eller för att undvika situationer som kan vara farliga. När man lider av ångest innebär det dock att ångesten kommer utan egentlig anledning, eller av anledningar som inte alls är så allvarliga att de borde framkalla ångest.

Ångest kan utlösas av en mängd olika faktorer beroende på vilken typ av ångest du har samt så kan vara olika för olika individer. Det kan till exempel vara ökad press utifrån, så som en ovan situation eller stress, eller så kan det handla om mer inre orsaker så som sjukdom. Även om orsakerna till ångest ofta kan vara märkbara så behöver det inte vara så heller, du kan drabbas av ångest utan att du själv vet varför.

Ångest symptom

Den största anledningen till att ångest så ofta blandas ihop med vanlig oro eller stress är att de till mångt och mycket har liknande symptom. Symptomen kan uttrycka sig på många olika sätt i många olika delar av kroppen:

  • Neurologiskt. Till exempel huvudvärk och yrsel.
  • Matsmältningen. Till exempel ont i magen, illamående och torr mun.
  • Andningen. Till exempel snabbare andning eller känsla av att ha svårt att andas.
  • Hjärtat. Till exempel snabb puls eller smärta i bröstet.
  • Musklerna. Till exempel matthet och darrningar.
  • Blåsan. Till exempel att man behöver gå på toa ofta.

Det är alltså förståeligt att ångest lätt blandas ihop med stress. Vad som gör ångest till ångest är intensiteten av symptomen samt vad som orsakar dem.

Olika typer av ångest

Det finns många olika typer av ångest. Den kan vara generaliserad, existentiell, panikångest eller inom specifika områden. Några av de vanligare här är:
  • Prestationsångest. Detta innebär att man har ångest inför prestationer, antingen allmänt när man känner att man behöver prestera mer än man gör, eller inför specifika tillfällen, till exempel när du ska tävla, hålla en presentation eller liknande.
  • Social fobi. Denna typ karaktäriseras av att du får ångest när det involverar sociala interaktioner. Det kan antingen handla om interaktioner med främlingar, så som att börja i en ny klass eller nytt jobb, åka kollektivtrafik eller interagera med personal i butiker, eller handla om alla sociala kontakter, inklusive nära vänner och familj. Denna form yttrar sig ofta som en rädsla att göra bort sig eller att råka handla på ett sådant sätt att folk inte tycker om en.
  • Fobier. Fobier kan också vara en form av ångest inför specifika objekt, varelser eller situationer, till exempel fobi för spindlar, ormar eller torgskräck.
  • Separationsångest. Rädslan från att skiljas från någon, specifik eller allmänt.

Existentiell ångest

Existentiell ångest finns som begrepp inom filosofin. Den handlar om en mer allmän ångest för livet och döden.

Man kan drabbas av existentiell ångest om vad som är ens plats i livet, vad man ska göra, om man gör tillräckligt eller om varför man existerar. Man kan även få ångest inför döden, att själv dö, att dö innan man hunnit uträtta det man tycker att man borde ha uträttat, eller ångest inför vad som sker efter döden.

Generaliserad ångest

Generaliserad ångest innebär att ångesten inte triggas av någon specifik händelse eller objekt utan att den är internaliserad och kan växla upp och ner utan tydlig yttre påverkan.

I stället kan den triggas av olika saker varje gång och kan därför kännas svår att hantera. Vid allvarlig ångest kan känslan hålla i sig länge, oavsett vad som triggade den just nu och långt efter att man avlägsnat sig från detta.

Stress och ångest

Ångest kan orsakas av stress och kan därför bli värre i perioder då man har mycket att göra eller då det finns mycket yttre påverkning så som sjukdom, dödsfall eller andra stora händelser som kan hända i livet. Ångest kan då trigga ångestattacker eller långvariga perioder av ångest.

Ångest och depression

Man kan säga att ångest och depression går hand i hand i den meningen att den som lider av depression ofta kan lida av ångest också. Eftersom depressionen innebär att kroppen är utsatt för större ansträngningar är det lätt att få ångest också.

Hantera ångest för stunden

När du känner att ångesten kommer kan du försöka till exempel att gå undan, sätta dig ner med fötterna mot golvet och koncentrera dig på att andas lugnt. Att kontrollera sin andning så att den inte blir för snabb, eller för långsam, hjälper dig att säga till din kropp att det inte är något farligt just nu. Låt dig sedan tänka genom vad som händer och försök att låta dina tankar gå utan att du låter dem ta över och framkalla ångesten igen. Att själv komma underfund med vad som utlöser din ångest i en specifik situation kan hjälpa dig att ta tillbaka kontrollen över situationen.

Hantera ångest långsiktigt

På längre sikt är det viktigt att tänka på att inte låta ångesten ta över. Det är lätt hänt att man bara vill undvika allt som kan framkalla ångest hos en, men detta är sällan en fungerande strategi eftersom det leder till mer och mer ångest i stället. Försök därför att närma dig det du har ångest för, men steg för steg. Detta kallas för exponering och handlar om att man gradvis ska vänja sig vid tanken på det som framkallar ångest för att man ska lära sig igen att det inte är farligt. Det är viktigt att låta sig själv ta så små steg man behöver men utan att ta ett steg tillbaka.

Andra sätt man kan hantera sin ångest är att minska beteenden som kan orsaka den. Det är viktigt att sova ordentligt, eller i alla fall vila, för att minska stress och minska kroppens påfrestningar. Träning hjälper också eftersom träning gör att vi producerar ämnen som få oss att må bra. Det finns även många substanser så som alkohol, nikotin och koffein som kan öka din ångest, så prova att se över dina vanor här också.

Det är dock viktigt att lära sig vad som funkar för just dig. Om du precis börjat få problem, ta reda på många olika metoder för ångestdämpning och ta reda på vad som fungerar för just dig.

Hur blir man av med ångest?

Ibland kan man inte lära sig att hantera sin ångest själv och behöver hjälp på vägen. Då är det viktigt att ta kontakt med en psykolog, till exempel via den här på sidan, eller söka dig till läkare. Det finns flera olika metoder som visat sig fungera mot ångest, till exempel kognitiv beteendeterapi (KBT). Detta finns både som behandling hos en psykolog eller på internet, något som till exempel kan vara bra om du lider av kraftig agorafobi. Terapi kan verka både som direkt behandling, eller som en hjälp för dig att lära dig att hantera ångesten själv.

Prata med någon om ångest

Om du tror att du eller någon du känner lider av ångest är det viktigt att ta allvarligt på det. Ångest kan vara otroligt ansträngande att hantera och kan leda till att man är oförmögen att leva det liv man vill för att ångesten tar över. Därför är det viktigt att så tidigt som möjligt ta tag i problemen, oavsett om det är att försöka hantera det själv eller att söka hjälp. Om ångesten blir så svår att den hindrar dig i ditt dagliga liv bör du söka hjälp så snart som möjligt. Detta kan du göra till exempel hos Mindler eller via din vårdcentral. Där finns professionell hjälp att få, också om du är orolig för någon i din närhet.

Vill du komma i kontakt med psykolog?

Vill du träffa en psykolog?

Vi på Mindler vet att det är viktigt att du får prata med någon som du känner dig säker och bekväm med. Kontakta oss om du har frågor eller vill få förslag på psykologer. Du kan också ladda hem appen och välja själv vem du vill prata med.

Hitta en psykolog som behandlar/arbetar med ångest

Jonathan Eliasson

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2012

Linnea Sidbrant

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2018

Tove Eriksson

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2006

Roya Ebadi

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2007

Helena Löfgren

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2013

Damon Navandi

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2018

Christina Kronberg

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2008

Anne Lindholm

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 1988

Erik Wallmark

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2013

Marita Hällgren

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2002

Sonia Krayem

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2015

Victoria Trepp

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2012

Malin Blide

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2016

Veronica Warner

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2003

Betti Lukic

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2006

Marie Wahlström

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2011

Thomas Andersson

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2013

Susanne Örnhav

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 1995

Fredrik Gunnarsson

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2005

Per Morien

Victoria Mårild

Hanna Granroth Palm

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2008

Christina Bergmark Hall

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2000

Iraj Parsifar

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 1994

Gunilla Rask

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2000

Tom Agri

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2009

Mio Lind

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2015

Jörgen Frithiof

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2005

Olof Sandell

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2016

Carina Cedermark

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2007

Julius Lindeberg

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2010

Felicia Sundberg

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2016

Johanna Lindegaard

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2018

Jan-Paul Ratajczak

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2012

Åsa Gunnarsdotter

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2011

Anna Lindgren

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 1995

Kristoffer Säfström

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2015

Mostafa Hosseini

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2018

Petra Wetterholm

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2009

Eric Alderhorn

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2009

Helene Fosselius

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2000

Gustav Carlehed

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2016

Dennie Hilding

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2008

Maria Grundel

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2006

Ylva Kurtén

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2004

Nina Scherp

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2010

Petronella Brüggemann

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2018

Mim Gavel

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2007

Michaela Urlas

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2013

Isabel Wienberg

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2017

Kajsa Bergwall

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2015

Sirin Leyi

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2015

Tina Gottberg

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2014

Emma Wallin

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2010

Sara Odmalm

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2018

Thomas Palm

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2010

Lars Axelsson

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 1984

Calle Sundberg

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2014

Louise Lind

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2016

Laramie Lizarralde

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2014

Vicktor Öhlund

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2018

Nora Habul

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2007

Fredrik Malmenstål

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2018

Natalia Larochenko

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2007

Ingrid Persson

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2013

Suzan Mobarke

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2016

Valeria Sjöbom

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2019

Louise Hall

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2009

Rikard Calmbro

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2007

Anna Belfrage

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2014

Sandra Klint Fox

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2013

Tijana Kinberg

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2013

Maliheh Taheri

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2009

Mia Jörgensen

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2010

Jenni Barrington Lindh

Michaela Juhlin

Magnus Hedén

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2017

Max Kaymak

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2018

Madeleine Johansson

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2015

Gunilla Brännström

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2005

Martin Hedman

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2011

Louisa Löfving

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2009

Caroline Erkers

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2017

Natalie Löwendahl

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2018

Tina Lind

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2014

Tove Hultman-Boye

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2010

Susanna Boldizar

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2010

Gunilla Sandström

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 1981

Jenny Kling

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2010

Tomas Johansson

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2013

Åsa Nordström

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2017

Wael Ali

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2016

Karolina Pleijel

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2016

Sofie Andersson

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2017

frontbhdp

Emiliana Johansson

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2010

Wadad Mahmud

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2009

Yuki Wang

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2019

Pär Dyme

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2012

Ia Hedberg

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2017

Hanna Hedelin

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2007

Johanna Olsson

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2011

Desirée Lindgren

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2008

Shevan Sherzad Osman

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2015

Lina Bergsten

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2011

Bianca Garrido

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2014

Birgitta Adolfsson

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 1983

Hanna Ejnefjäll

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2017

Felicia Sköld

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2018

Åza Jonsson

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2014

Julie Franzén

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2012

Sarah Lindberg

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2017

Lucila Angrisano

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2019

Erik Airola von Scherling

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2008

David Kennberg

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2010

Marie Hallgren

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2013

Terese Walker Duvhammar

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2017

Nicoleta Pettersson

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2008

Josefine Skog

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2015

Hanna Bertolani

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2008

Reza Hanifi

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2015

Linus Fhärm

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2008

Patrik Samuelsson

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2017

Ina Ghai
Foto Åse Bengtsson Helin

Ina Ghai

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2013

Karin Kali Andersson

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2011

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maja Herrnsdorf

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2019

Sara Karlsson

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2013

Lina Bratt

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2016

Clara Schmitow

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2011

Miriam Esquivel Blanco

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2011

Rebecka Dahlgren

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2019

Betty Justrell

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2017

smart

Monica Torneport

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2007

Jenny Ringdal

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2015

Sara Renklint

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2017

Catherine Sundling

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 1996

Sara Gunnarsson

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2013

Afsaneh Roshanai

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 1995

Per Krakau

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2017

Maria Lexner Linde

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2015

Ulrica Ekström

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2014

Haydar Adelson

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2019

Mattias Carlsson

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2007

Emanuel Roosdorp

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2013

Rasmus Andersson

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2019

Jonna Ekman

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2016

Barbara Keller

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 1989

Sandra Sallander

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2016

Alexander Stamou

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2014

Marcella Holm

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2020

Åsa Persson

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2014

Hanna Sundquist

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2019

Linda Rosqvist

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2011

Emelie von Vogelsang

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2016

Amer Hatic

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2019

Peter Axbrink

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2018

Ali Khakpoor

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2000

Daniel Norberg

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2013

Aleksandra Bielak

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2018

Helena Eriksson

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2009

Miranda Eriksson Persson

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2015

Lisa Liljergren

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2020

Jonna Sjölin

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2017

Caroline Elfors

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2012

Jan Bergquist

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 1988

Ninni Persson Krabbe

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2008

Sara Forsström

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2019

Richard Steinhoff

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2014

Anneli Karlsson

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2006

Beatrice Eldh

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2020

Jonna Jurefors

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2017

Emelie Blad

certified-certificate

Legitimerad psykolog sedan 2018