Behandla Ångest Online
Lär dig mer om ångest eller boka ett chatt/videosamtal med en av våra psykologer och börja en KBT behandling mot Ångest.
- Videosamtal 100 kronor
- Chatta kostnadsfritt
- Välj mellan över 300 psykologer
I vår app hittar du även ett självhjälpsprogram där du på egen hand kan arbeta med att hitta verktyg för att hantera ångestproblematik.
Ångest
Ordet ångest är något som ofta nämns men som väldigt få egentligen har koll på vad det innebär.
Det är lätt att använda ordet lite lättvindigt när man tycker att något är lite jobbigt, trots att det egentligen inte alls rör sig om faktisk ångest. Detta orsakar inte bara att folk i allmänhet inte har koll på vad ångest är, utan vattnar även ur begreppet för de som faktiskt lider av ångest när de försöker prata om det.
Den här artikeln berör följande ämnen, använd snabblänkarna för att komma direkt till ämnet:
Vad är ångest?
Ångest symptom
Hantera ångest för stunden
Hantera ångest långsiktigt
Hur blir man av med ångest?
Prata med någon om ångest
Vad är ångest?
Men vad exakt är ångest då? Ångest innebär att kroppen och hjärnan tolkar något som farligt, du blir alltså rädd. Däremot är ångest ofta en blandning av flera olika känslor, till exempel skuld, skam eller frustration. Ångest finns från början bland annat till för att förbereda oss på situationer där vi måste vara på topp, eller för att undvika situationer som kan vara farliga. När man lider av ångest innebär det dock att ångesten kommer utan egentlig anledning, eller av anledningar som inte alls är så allvarliga att de borde framkalla ångest.
Ångest kan utlösas av en mängd olika faktorer beroende på vilken typ av ångest du har samt så kan vara olika för olika individer. Det kan till exempel vara ökad press utifrån, så som en ovan situation eller stress, eller så kan det handla om mer inre orsaker så som sjukdom. Även om orsakerna till ångest ofta kan vara märkbara så behöver det inte vara så heller, du kan drabbas av ångest utan att du själv vet varför.
Ångest symptom
Den största anledningen till att ångest så ofta blandas ihop med vanlig oro eller stress är att de till mångt och mycket har liknande symptom. Symptomen kan uttrycka sig på många olika sätt i många olika delar av kroppen:
- Neurologiskt. Till exempel huvudvärk och yrsel.
- Matsmältningen. Till exempel ont i magen, illamående och torr mun.
- Andningen. Till exempel snabbare andning eller känsla av att ha svårt att andas.
- Hjärtat. Till exempel snabb puls eller smärta i bröstet.
- Musklerna. Till exempel matthet och darrningar.
- Blåsan. Till exempel att man behöver gå på toa ofta.
Det är alltså förståeligt att ångest lätt blandas ihop med stress. Vad som gör ångest till ångest är intensiteten av symptomen samt vad som orsakar dem.
Olika typer av ångest
- Prestationsångest. Detta innebär att man har ångest inför prestationer, antingen allmänt när man känner att man behöver prestera mer än man gör, eller inför specifika tillfällen, till exempel när du ska tävla, hålla en presentation eller liknande.
- Social fobi. Denna typ karaktäriseras av att du får ångest när det involverar sociala interaktioner. Det kan antingen handla om interaktioner med främlingar, så som att börja i en ny klass eller nytt jobb, åka kollektivtrafik eller interagera med personal i butiker, eller handla om alla sociala kontakter, inklusive nära vänner och familj. Denna form yttrar sig ofta som en rädsla att göra bort sig eller att råka handla på ett sådant sätt att folk inte tycker om en.
- Fobier. Fobier kan också vara en form av ångest inför specifika objekt, varelser eller situationer, till exempel fobi för spindlar, ormar eller torgskräck.
- Separationsångest. Rädslan från att skiljas från någon, specifik eller allmänt.
Existentiell ångest
Existentiell ångest finns som begrepp inom filosofin. Den handlar om en mer allmän ångest för livet och döden.
Man kan drabbas av existentiell ångest om vad som är ens plats i livet, vad man ska göra, om man gör tillräckligt eller om varför man existerar. Man kan även få ångest inför döden, att själv dö, att dö innan man hunnit uträtta det man tycker att man borde ha uträttat, eller ångest inför vad som sker efter döden.
Generaliserad ångest
Generaliserad ångest innebär att ångesten inte triggas av någon specifik händelse eller objekt utan att den är internaliserad och kan växla upp och ner utan tydlig yttre påverkan.
I stället kan den triggas av olika saker varje gång och kan därför kännas svår att hantera. Vid allvarlig ångest kan känslan hålla i sig länge, oavsett vad som triggade den just nu och långt efter att man avlägsnat sig från detta.
Stress och ångest
Ångest kan orsakas av stress och kan därför bli värre i perioder då man har mycket att göra eller då det finns mycket yttre påverkning så som sjukdom, dödsfall eller andra stora händelser som kan hända i livet. Ångest kan då trigga ångestattacker eller långvariga perioder av ångest.
Ångest och depression
Man kan säga att ångest och depression går hand i hand i den meningen att den som lider av depression ofta kan lida av ångest också. Eftersom depressionen innebär att kroppen är utsatt för större ansträngningar är det lätt att få ångest också.
Hantera ångest för stunden
När du känner att ångesten kommer kan du försöka till exempel att gå undan, sätta dig ner med fötterna mot golvet och koncentrera dig på att andas lugnt. Att kontrollera sin andning så att den inte blir för snabb, eller för långsam, hjälper dig att säga till din kropp att det inte är något farligt just nu. Låt dig sedan tänka genom vad som händer och försök att låta dina tankar gå utan att du låter dem ta över och framkalla ångesten igen. Att själv komma underfund med vad som utlöser din ångest i en specifik situation kan hjälpa dig att ta tillbaka kontrollen över situationen.
Hantera ångest långsiktigt
På längre sikt är det viktigt att tänka på att inte låta ångesten ta över. Det är lätt hänt att man bara vill undvika allt som kan framkalla ångest hos en, men detta är sällan en fungerande strategi eftersom det leder till mer och mer ångest i stället. Försök därför att närma dig det du har ångest för, men steg för steg. Detta kallas för exponering och handlar om att man gradvis ska vänja sig vid tanken på det som framkallar ångest för att man ska lära sig igen att det inte är farligt. Det är viktigt att låta sig själv ta så små steg man behöver men utan att ta ett steg tillbaka.
Andra sätt man kan hantera sin ångest är att minska beteenden som kan orsaka den. Det är viktigt att sova ordentligt, eller i alla fall vila, för att minska stress och minska kroppens påfrestningar. Träning hjälper också eftersom träning gör att vi producerar ämnen som få oss att må bra. Det finns även många substanser så som alkohol, nikotin och koffein som kan öka din ångest, så prova att se över dina vanor här också.
Det är dock viktigt att lära sig vad som funkar för just dig. Om du precis börjat få problem, ta reda på många olika metoder för ångestdämpning och ta reda på vad som fungerar för just dig.
Hur blir man av med ångest?
Ibland kan man inte lära sig att hantera sin ångest själv och behöver hjälp på vägen. Då är det viktigt att ta kontakt med en psykolog, till exempel via den här på sidan, eller söka dig till läkare. Det finns flera olika metoder som visat sig fungera mot ångest, till exempel kognitiv beteendeterapi (KBT). Detta finns både som behandling hos en psykolog eller på internet, något som till exempel kan vara bra om du lider av kraftig agorafobi. Terapi kan verka både som direkt behandling, eller som en hjälp för dig att lära dig att hantera ångesten själv.
Prata med någon om ångest
Om du tror att du eller någon du känner lider av ångest är det viktigt att ta allvarligt på det. Ångest kan vara otroligt ansträngande att hantera och kan leda till att man är oförmögen att leva det liv man vill för att ångesten tar över. Därför är det viktigt att så tidigt som möjligt ta tag i problemen, oavsett om det är att försöka hantera det själv eller att söka hjälp. Om ångesten blir så svår att den hindrar dig i ditt dagliga liv bör du söka hjälp så snart som möjligt. Detta kan du göra till exempel hos Mindler eller via din vårdcentral. Där finns professionell hjälp att få, också om du är orolig för någon i din närhet.
Vill du komma i kontakt med psykolog?
Vill du träffa en psykolog?
Vi på Mindler vet att det är viktigt att du får prata med någon som du känner dig säker och bekväm med. Kontakta oss om du har frågor eller vill få förslag på psykologer. Du kan också ladda hem appen och välja själv vem du vill prata med.
Hitta en psykolog som behandlar/arbetar med ångest
Jonathan Eliasson
Legitimerad psykolog sedan 2012
Linnea Sidbrant
Legitimerad psykolog sedan 2018
Tove Eriksson
Legitimerad psykolog sedan 2006
Roya Ebadi
Legitimerad psykolog sedan 2007
Helena Löfgren
Legitimerad psykolog sedan 2013
Damon Navandi
Legitimerad psykolog sedan 2018
Christina Kronberg
Legitimerad psykolog sedan 2008
Anne Lindholm
Legitimerad psykolog sedan 1988
Erik Wallmark
Legitimerad psykolog sedan 2013
Marita Hällgren
Legitimerad psykolog sedan 2002
Sonia Krayem
Legitimerad psykolog sedan 2015
Victoria Trepp
Legitimerad psykolog sedan 2012
Malin Blide
Legitimerad psykolog sedan 2016
Veronica Warner
Legitimerad psykolog sedan 2003
Betti Lukic
Legitimerad psykolog sedan 2006
Marie Wahlström
Legitimerad psykolog sedan 2011
Thomas Andersson
Legitimerad psykolog sedan 2013
Susanne Örnhav
Legitimerad psykolog sedan 1995
Fredrik Gunnarsson
Legitimerad psykolog sedan 2005
Per Morien
Hanna Granroth Palm
Legitimerad psykolog sedan 2008
Christina Bergmark Hall
Legitimerad psykolog sedan 2000
Iraj Parsifar
Legitimerad psykolog sedan 1994
Gunilla Rask
Legitimerad psykolog sedan 2000
Tom Agri
Legitimerad psykolog sedan 2009
Mio Lind
Legitimerad psykolog sedan 2015
Jörgen Frithiof
Legitimerad psykolog sedan 2005
Olof Sandell
Legitimerad psykolog sedan 2016
Carina Cedermark
Legitimerad psykolog sedan 2007
Julius Lindeberg
Legitimerad psykolog sedan 2010
Felicia Sundberg
Legitimerad psykolog sedan 2016
Johanna Lindegaard
Legitimerad psykolog sedan 2018
Jan-Paul Ratajczak
Legitimerad psykolog sedan 2012
Åsa Gunnarsdotter
Legitimerad psykolog sedan 2011
Anna Lindgren
Legitimerad psykolog sedan 1995
Kristoffer Säfström
Legitimerad psykolog sedan 2015
Mostafa Hosseini
Legitimerad psykolog sedan 2018
Petra Wetterholm
Legitimerad psykolog sedan 2009
Eric Alderhorn
Legitimerad psykolog sedan 2009
Helene Fosselius
Legitimerad psykolog sedan 2000
Gustav Carlehed
Legitimerad psykolog sedan 2016
Dennie Hilding
Legitimerad psykolog sedan 2008
Maria Grundel
Legitimerad psykolog sedan 2006
Ylva Kurtén
Legitimerad psykolog sedan 2004
Nina Scherp
Legitimerad psykolog sedan 2010
Petronella Brüggemann
Legitimerad psykolog sedan 2018
Mim Gavel
Legitimerad psykolog sedan 2007
Michael Sandsjö
Legitimerad psykolog sedan 2010
Michaela Urlas
Legitimerad psykolog sedan 2013
Isabel Wienberg
Legitimerad psykolog sedan 2017
Kajsa Bergwall
Legitimerad psykolog sedan 2015
Sirin Leyi
Legitimerad psykolog sedan 2015
Tina Gottberg
Legitimerad psykolog sedan 2014
Emma Wallin
Legitimerad psykolog sedan 2010
Sara Odmalm
Legitimerad psykolog sedan 2018
Thomas Palm
Legitimerad psykolog sedan 2010
Lars Axelsson
Legitimerad psykolog sedan 1984
Calle Sundberg
Legitimerad psykolog sedan 2014
Louise Lind
Legitimerad psykolog sedan 2016
Laramie Lizarralde
Legitimerad psykolog sedan 2014
Vicktor Öhlund
Legitimerad psykolog sedan 2018
Nora Habul
Legitimerad psykolog sedan 2007
Fredrik Malmenstål
Legitimerad psykolog sedan 2018
Natalia Larochenko
Legitimerad psykolog sedan 2007
Ingrid Persson
Legitimerad psykolog sedan 2013
Suzan Mobarke
Legitimerad psykolog sedan 2016
Valeria Sjöbom
Legitimerad psykolog sedan 2019
Louise Hall
Legitimerad psykolog sedan 2009
Rikard Calmbro
Legitimerad psykolog sedan 2007
Anna Belfrage
Legitimerad psykolog sedan 2014
Maliheh Taheri
Legitimerad psykolog sedan 2009
Sandra Klint Fox
Legitimerad psykolog sedan 2013
Tijana Kinberg
Legitimerad psykolog sedan 2013
Mia Jörgensen
Legitimerad psykolog sedan 2010
Nima Heidarabadi Widestedt
Legitimerad psykolog sedan 2014
Jenni Barrington Lindh
Michaela Juhlin
Magnus Hedén
Legitimerad psykolog sedan 2017
Max Kaymak
Legitimerad psykolog sedan 2018
Madeleine Johansson
Legitimerad psykolog sedan 2015
Gunilla Brännström
Legitimerad psykolog sedan 2005
Martin Hedman
Legitimerad psykolog sedan 2011
Louisa Löfving
Legitimerad psykolog sedan 2009
Caroline Erkers
Legitimerad psykolog sedan 2017
Natalie Löwendahl
Legitimerad psykolog sedan 2018
Tina Lind
Legitimerad psykolog sedan 2014
Tove Hultman-Boye
Legitimerad psykolog sedan 2010
Susanna Boldizar
Legitimerad psykolog sedan 2010
Andreea Masec
Legitimerad psykolog sedan 2017
Gunilla Sandström
Legitimerad psykolog sedan 1981
Gabriel Richert
Legitimerad psykolog sedan 2006
Jenny Kling
Legitimerad psykolog sedan 2010
Tomas Johansson
Legitimerad psykolog sedan 2013
Åsa Nordström
Legitimerad psykolog sedan 2017
Daniel Möller
Legitimerad psykolog sedan 2017
Wael Ali
Legitimerad psykolog sedan 2016
Karolina Pleijel
Legitimerad psykolog sedan 2016
Sofie Andersson
Legitimerad psykolog sedan 2017
Emiliana Johansson
Legitimerad psykolog sedan 2010
Wadad Mahmud
Legitimerad psykolog sedan 2009
Yuki Wang
Legitimerad psykolog sedan 2019
Pär Dyme
Legitimerad psykolog sedan 2012
Ia Hedberg
Legitimerad psykolog sedan 2017
Liam Wang
Legitimerad psykolog sedan 2018
Hanna Hedelin
Legitimerad psykolog sedan 2007
Johanna Olsson
Legitimerad psykolog sedan 2011
Desirée Lindgren
Legitimerad psykolog sedan 2008
Shevan Sherzad Osman
Legitimerad psykolog sedan 2015
Lina Bergsten
Legitimerad psykolog sedan 2011
Bianca Garrido
Legitimerad psykolog sedan 2014
Birgitta Adolfsson
Legitimerad psykolog sedan 1983
Hanna Ejnefjäll
Legitimerad psykolog sedan 2017
Felicia Sköld
Legitimerad psykolog sedan 2018
Åza Jonsson
Legitimerad psykolog sedan 2014
Julie Franzén
Legitimerad psykolog sedan 2012
Sarah Lindberg
Legitimerad psykolog sedan 2017
Lucila Angrisano
Legitimerad psykolog sedan 2019
Erik Airola von Scherling
Legitimerad psykolog sedan 2008
Jeanette Broberg
Legitimerad psykolog sedan 1991
David Kennberg
Legitimerad psykolog sedan 2010
Marie Hallgren
Legitimerad psykolog sedan 2013
Terese Walker Duvhammar
Legitimerad psykolog sedan 2017
Nicoleta Pettersson
Legitimerad psykolog sedan 2008
Josefine Skog
Legitimerad psykolog sedan 2015
Hanna Bertolani
Legitimerad psykolog sedan 2008
Reza Hanifi
Legitimerad psykolog sedan 2015
Linus Fhärm
Legitimerad psykolog sedan 2008
Axel Chipumbu Havelius
Legitimerad psykolog sedan 2011
Patrik Samuelsson
Legitimerad psykolog sedan 2017
Ina Ghai
Legitimerad psykolog sedan 2013
Karin Kali Andersson
Legitimerad psykolog sedan 2011
Maja Herrnsdorf
Legitimerad psykolog sedan 2019
Sara Karlsson
Legitimerad psykolog sedan 2013
Lina Bratt
Legitimerad psykolog sedan 2016
Clara Schmitow
Legitimerad psykolog sedan 2011
Miriam Esquivel Blanco
Legitimerad psykolog sedan 2011
Rebecka Dahlgren
Legitimerad psykolog sedan 2019
Betty Justrell
Legitimerad psykolog sedan 2017
Monica Torneport
Legitimerad psykolog sedan 2007
Jenny Ringdal
Legitimerad psykolog sedan 2015
Sara Renklint
Legitimerad psykolog sedan 2017
Catherine Sundling
Legitimerad psykolog sedan 1996
Sara Gunnarsson
Legitimerad psykolog sedan 2013
Anna Eckhardt
Legitimerad psykolog sedan 2004
Afsaneh Roshanai
Legitimerad psykolog sedan 1995
Per Krakau
Legitimerad psykolog sedan 2017
Maria Lexner Linde
Legitimerad psykolog sedan 2015
Ulrica Ekström
Legitimerad psykolog sedan 2014
Haydar Adelson
Legitimerad psykolog sedan 2018
Mattias Carlsson
Legitimerad psykolog sedan 2007
Emanuel Roosdorp
Legitimerad psykolog sedan 2013
Rasmus Andersson
Legitimerad psykolog sedan 2019
Jonna Ekman
Legitimerad psykolog sedan 2016
Barbara Keller
Legitimerad psykolog sedan 1989
Sandra Sallander
Legitimerad psykolog sedan 2016
Alexander Stamou
Legitimerad psykolog sedan 2014
Marcella Holm
Legitimerad psykolog sedan 2020
Åsa Persson
Legitimerad psykolog sedan 2014