Dödsångest

Påverkar rädslan för döden din tillvaro? Lär dig mer genom att läsa nedan – Mindlers psykologer finns här för att hjälpa dig genom psykologsamtal och IKBT (självhjälpsprogram)

Ångest

Prata med en psykolog online hos Mindler

  • Videosamtal för 100kr kronor (eller frikort)

  • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)

  • Ingen väntetid

  • Mindler är en del av primärvården

Nedan ser du psykologer hos Mindler som arbetar med Dödsångest

Vi har flera psykologer som kan hjälpa dig

Symptom på dödsångest

Att oroa sig för döden är ingen psykisk störning, utan en normal reaktion på insikten om att livet är ändligt. Därför finns det ingen psykiatrisk diagnos eller symptomlista för det här tillståndet.

Men om dina tankar om döden tar så stor plats att de begränsar ditt vardagliga liv utgör de ett problem. Då kan det vara klokt att antingen undersöka vad denna rädsla och dessa tankar beror på, eller försöka ersätta dem med andra, mer funktionella tankar och beteenden.

Läs mer generellt om ångest och oro.

Lider du av dödsångest? Hjälp och behandlingar

Varje terapeutisk inriktning har sitt eget perspektiv på dödsångest.

PDT

Inom psykodynamisk psykoterapi (PDT) är det vanligt att man antar att din dödsångest kan bero på något annat som du är rädd för, men inte vågar titta närmare på. Det kallas för förskjutning och är en normal psykologisk försvarsmekanism.

Det kan vara enklare att oroa sig för något abstrakt och avlägset, som döden, än att ta itu med obekväma känslor eller minnen som påverkar oss i vardagen. Vi ersätter ett konkret problem, som vi helst inte vill tänka på, med ett mer diffust bekymmer, som inte går att göra något åt – som döden.

I PDT kan du och terapeuten undersöka om detta stämmer in på dig och hur du i så fall kan hantera det ”verkliga” problemet på bästa sätt.

KBT

Kognitiv beteendeterapi är en praktiskt inriktad metod som fokuserar på vad du kan göra här och nu för att leva ett så bra liv som möjligt. Man talar ofta om ”funktionella” och ”icke funktionella” tankar och beteenden.

Att ha dödsångest kan ses som ett icke funktionellt beteende, eftersom döden som fenomen inte går att göra något åt. KBT kan erbjuda verktyg som gör det lättare för dig att få ut så mycket som möjligt av nuet. Om du lyckas med det avtar ofta oron för döden. Du har helt enkelt inte tid att tänka på framtiden, när du är koncentrerad på din vardag.

Terapeuten och författaren Åsa Nilsonne säger: ”Dödsångesten bleknar bort om man låter nuet ta upp mer plats. Det är precis som att bygga muskler och det gäller att träna, träna och träna.”

Fler terapier

Existentiell psykoterapi, existentiella psykoterapeuter välkomnar funderingar om de stora livsfrågorna, inklusive vår dödlighet.

Ett av målen i den här terapiformen är att acceptera de grundläggande mänskliga villkoren – som att livet kommer att ta slut. När du lyckats med det kommer du sannolikt att börja uppskatta vardagen mer och oroa dig mindre för framtiden.

Det här är en behandling som passar dig som är filosofiskt lagd och som vill gå till botten med vad det innebär att vara människa.

Dödsångest för andra

Somliga känner dödsångest för andras räkning. Det kan till exempel handla om en anhörig eller nära vän som lider av en allvarlig sjukdom, eller som är mycket gammal. Det här kan vara ett tecken på en förmåga till stark medkänsla, men det kan också vara ett sätt att avleda uppmärksamheten från ens egna problem.

Att oroa sig för andra leder sällan till några positiva resultat. Vi människor använder varandra som speglar. Om du visar att du är orolig riskerar du också att göra dina närstående oroliga. Om du verkligen bryr dig om dem är det bättre att försöka utstråla lugn och tillförsikt. Det i sin tur kommer att göra det lättare för dem att hantera sina egna tankar om döden.

Kan man bota eller bearbeta dödsångest?

Det går inte att bota dödsångest, eftersom det inte är någon sjukdom. Som vi konstaterat är obehagliga tankar om döden något som de flesta upplever då och då. Att bearbeta dessa tankar kan däremot vara en god idé. Det gör du bäst genom att undersöka dem med en nyfiken attityd. Alla terapiformer som nämndes tidigare i artikeln passar bra för det här syftet.

Boka en psykolog hos Mindler.