Fler terapiformer
Interpersonell terapi (IPT)
IPT utvecklades i första hand för att behandla affektiva sjukdomar (problem med att reglera humöret, t.ex. vid depression), men har visat sig vara effektiv även för andra tillstånd, som ätstörningar och missbruk. Metoden fokuserar på interpersonella relationer, dvs. de relationer vi har med andra människor. En grundtanke är att vi både kan börja må bättre genom att förbättra våra relationer, och att vi kan förbättra våra relationer genom att börja må bättre. IPT ges oftast som korttidsterapi (ca sex till 20 tillfällen).
Internet-/onlineterapi
När du går i terapi träffar du normalt sett din terapeut ansikte mot ansikte på en mottagning. Studier har dock visat att kortare behandlingar via nätet (genom automatiserade formulär, samt ibland mejlkontakt med psykolog) kan vara lika effektivt som fysiska träffar vid vissa typer av besvär. En del landsting och privata mottagningar erbjuder onlineterapi som ett alternativ. Du kan också leta efter annonser där forskningsstudier av nätterapi söker deltagare.
Klientcentrerad terapi
Utvecklades av en av den humanistiska traditionens förgrundsfigurer, Carl Rogers, och betonar bl.a. vikten av en varm, empatisk, accepterande terapeut som i princip inte styr behandlingen i någon särskild riktning utan litar på att patienten själv har kapaciteten att navigera genom läkeprocessen. En viktig skillnad mot t.ex. den psykodynamiska traditionen är att terapeuten i klientcentrerad terapi kan uppfattas som mer ”mänsklig” och mindre distanserad.
Humanistisk psykoterapi
Är inte en separat behandlingsform utan ett samlingsnamn för flera olika terapier (t.ex. existentiell terapi, klientcentrerad terapi och gestaltterapi) som vuxit fram ur den humanistiska psykologiska traditionen, vilken utgår ifrån en positiv grundsyn på varje individs kapacitet att växa och utvecklas: att ”bli sig själv”. Den humanistiska traditionen anses av många vara en föregångare till det som i dag kallas positiv psykologi.
Metakognitiv terapi (MCT)
Är en modern form av kognitiv terapi, där ”extended thinking” anses vara roten till många psykiska besvär: man tänker en tanke om en känsla, och sedan får man en ny tanke om den första tanken, och så vidare. Denna spiral kan leda till orealistiska och obehagliga tankemönster, som kan skapa problem som inte ens fanns där från början. I MCT får du bl.a. hjälp med att bli medveten om dina tankar och att träna dig i att inte ta dem på så stort allvar.
Mentaliseringsbaserad terapi (MBT)
MBT är en kombination av olika terapeutiska tekniker speciellt utformad för att behandla borderline personlighetsstörning och antisocial personlighetsstörning (tidigare kallat ”psykopati”).
Mentalisering kan beskrivas som förmågan att ha medkänsla både med sig själv och med andra, och att kunna sätta sig in i och reflektera över både ens eget och andras känsloliv. Målet med MBT är att stärka denna förmåga, som ofta brister vid de nämnda diagnoserna.
Affektfokuserad psykoterapi
”Affektfokuserad terapi” är ett samlingsnamn för ett antal olika behandlingsformer vars gemensamma drag är att de fokuserar på patientens känsloliv. Flera av dessa metoder, t.ex. ISTDP, bygger på intensiva, relativt korta behandlingar som kan vara utmanande för patienten men också ge snabbare och effektivare resultat än traditionella terapier.
Existentiell psykoterapi
Fokuserar på de stora livsfrågorna. Utgångspunkten är att psykiska besvär ofta beror på konflikter med allmänmänskliga fenomen som frihet och ansvar, döden, ensamhet, isolation, och känslor av meningslöshet. Du uppmuntras att ta personligt ansvar för ditt eget liv och att försöka försonas med människans grundläggande livsvillkor, samt att utforska vad som är genuint meningsfullt för dig. Du kan läsa mer om Existentiell psykoterapi på Wikipedia.
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
ACT är en vidareutveckling av KBT med inslag av mindfulness. Som namnet antyder handlar terapin bl.a. om att lära sig att acceptera ens egna upplevelser, även obehagliga sådana, samt att klargöra sina personliga värderingar – hur man vill leva sitt liv – och sedan göra ett åtagande (”commitment”) att agera med dessa värderingar som ledstjärna.
Palliativ vård
Är ingen särskild terapiform, utan en beteckning för den behandling som patienter med obotliga sjukdomar får i livets slutskede. Här kan terapi ingå som en del av vårdpaketet, både för den sjuke och för anhöriga.