ADHD
På den här sidan kan du hitta information om ADHD. Längre ned på sidan hittar du berättelser från människor med erfarenhet av att leva med ADHD.
Mindler är Sveriges största digitala psykologmottagning. Hos oss kan du prata med en psykolog via videosamtal eller chatt. Samtalen sker direkt i vår app och kostar som ett vanligt vårdcentral besök. Du kan även använda frikort. Vi garanterar dig en tid inom 24 timmar.
Se psykologer specialiserade inom ADHD
Vad är ADHD och hur behandlar man det?
I den här artikeln gör vi en på djupdykning inom diagnosen ADHD. Vi går till exempel igenom vad det innebär att lida av diagnosen, hur det kan vara att leva med ADHD och hur man behandlar det.
På Mindler har vi över 100 psykologer varav många av dem är specialiserade inom ADHD. Vill du träffa någon av dem? Då laddar du enkelt ned appen för att boka ett videobesök. Ett 25 minuters samtal med någon av dem kostar 100 kronor och om du har frikort är det gratis.
Följande rubriker behandlas i denna artikel:
Vad är ADHD?
ADHD står för attention deficit hyperactivity disorder och är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som kännetecknas av hyperaktivitet och uppmärksamhetsstörningar. ADHD är ett medicinskt tillstånd och karaktäriseras av ”en annorlunda” hjärnaktivitet som påverkar bland annat koncentrationsförmågan. Kännetecknande för ADHD är hyperaktivitet, svårigheter med impulsstyrning och försämrad koncentration. Symptomen för ADHD är vanligare hos barn än vuxna och cirka fem procent av alla barn i skolåldern beräknas lida av det. Symptomen finns ofta kvar i vuxenålder men många lär sig hantera svårigheterna relaterade till diagnosen.
Hur behandlar man ADHD?
Det finns ingen bevisat botemedel för ADHD men det finns många behandlingar som hjälper. Behandling för ADHD är antingen (eller både och) receptbelagd medicinering och pedagogiska/psykosociala stödåtgärder(terapi).
Medicinering
Medicinering vid ADHD delas generell in två huvudgrupper: centralstimulerande läkemedel och Atomoxetin. Båda dessa läkemedelstyper ökar signalsubstanserna i hjärnan. Medicinering brukar ses som en vidare behandling när övriga åtgärder inte är tillräckliga. Centralstimulerande läkemedel är narkotikaklassade. Till exempel används är amfetaminpreparat i väldigt låga doser för att behandla ADHD. Amfetaminpreparat är däremot ett andrahandsalternativ och den vanligaste typen av centralstimulerande läkemedel för att behandla ADHD är metylfenidatprodukter, som till exempel Ritalin. Det har även visat sig att en del antidepressiva preparat kan hjälpa för vissa av symptomen vid ADHD. Generellt kan man säga att det finns en mängd olika mediciner för att behandla symptomen och vilken man använder beror i stort på de symptom som man vill behandla.
Terapeutiska behandlingsmetoder
Det finns en mängd terapeutiska behandlingsmetoder för ADHD. KBT är en av dessa och fokus vid KBT behandlingen är att bli medveten om tankar, beteenden och ageranden, och på så sätt kunna ändra förhållandet mellan dessa. Detta handla till exempel om att utveckla strategier om hur man ska agera i olika situationer.
Psykoterapi används även som behandlingsform och i denna form av terapi lär man sig till exempel, att prata om sina känslor, utforska beteendemönster och att fatta långsiktiga beslut som gynnar framtiden. Familjeterapi kan även vara ett bra sätt att lära sig och hitta verktyg för att leva tillsammans med ADHD.
För barn som har ADHD kan det vara effektivt för både barn och föräldrar att arbeta med sociala övningar tillsammans med en terapeut. För barnens del handlar detta till exempel om att lära sig att dela, vänta på sin tur, att lära sig att be om hjälp och hur man hanterar situationer när man känner sig retad. För föräldrarnas del handlar det om att lära sig tekniker för att kontrollera sitt barns beteenden. Det kan handla om hur man förhåller sig till stress, belöningssystem eller att finna tid att umgås med varandra.
ADHD hos barn
De flesta barn har ofta under perioder svårigheter med att vara uppmärksamma men det man kan säga är att svårigheterna oftast är värre hos barn med ADHD. ADHD märks oftast redan i tidig ålder och utmärks av att man har svårt att sitta still, följa direktiv och sämre impulskontroll. ADHD är vanligare hos pojkar än hos flickor. Pojkar har ofta mer utåtagerande symptom av ADHD än flickor och det faktum att diagnosen kan ta sig andra uttryck hos flickor är en orsak till att fler pojkar får en diagnos.
Vi vill även understryka att bara för att ditt barn har sämre impulskontroll eller svårt att sitta still behöver hen inte nödvändigtvis ha ADHD. För att sätta en ADHD diagnos hos ett barn krävs det att man gör djupa intervjuer med både lärare och föräldrarna. Barnet får genomgå neuropsykologiska tester och träffa en läkare. Sedan görs en sammanställd bedömning och efter det kan man sätta en diagnos.
Att ens barn får en ADHD diagnos kan kännas betungande men tänk på att det är ett steg på vägen att göra något åt problemen som är relaterade till diagnosen. Ditt barn är inte sin diagnos och tillsammans kommer ni att hitta ett sätt att leva med det.
ADHD i vuxen ålder
Det är vanligt att många inte får en diagnos som barn och blir diagnostiserade i vuxen ålder. För många av de som har fått sin diagnos som barn fastslår forskningen att cirka femtio procent har kvar så pass mycket svårigheter att de fortfarande kan diagnostiseras med ADHD i vuxen ålder.
ADHD som superkraft
”ADHD är ingen sjukdom utan en funktionsnedsättning, eller som vissa väljer att kalla det ”En funktionsförmån”
Du kanske har hört att ADHD är en superkraft? Detta kan stämma till viss del och det är sant att många framgångsrika personer har diagnosen ADHD. Det är däremot inte helt rättvist mot de som har diagnosen att kalla ADHD för endast en superkraft. ADHD karaktäriseras av en hög energinivå och om personen i fråga lyckas att dedikera sig till något som de brinner för kan diagnosen helt klart ses som en styrka snarare än ett handikapp. Det är däremot även sant den som har ADHD ofta har svårare att koncentrera sig och det krävs träning för att lyckas kanalisera sin höga energinivå. Många som har ADHD och inte får hjälp går vilse på vägen och får aldrig chansen att utveckla sin fulla potential. Viktigt att komma ihåg är dock att ADHD inte är en sjukdom utan en funktionsnedsättning, eller som vissa väljer att kalla det ”en funktionsförmån”.
Detta är något som författaren, föreläsaren och entreprenören Georgios Karpathakis skriver om sin bok ”Underbara ADHD”. Georgis bok innehåller fakta om den senaste forskningen gällande ADHD men även handfasta tips om hur man kan omvandla sin ADHD till en styrka.
Ett annat tips för den som vill lära sig mer om ADHD är podcasten; ADHD-podden som drivs av Josefin Svensson, i syfte att utbilda inom ADHD.
Kända personer med ADHD
Här är en lista på några kända och framgångsrika personer som har diagnosen ADHD
Petter Askegren
Richard Branson
Justin Timberlake
Michael Jordan
Cissi Wallin
Michael Phelps
Jamie Oliver
Nu vågar vi prata om ADHD
Nu vågar vi är ett initiativ av Mindler där vi vill få människor att börja prata om sin psykiska hälsa. Nedan kan du läsa berättelser från människor med erfarenhet av ADHD. Dela gärna den här sidan och sprid hashtaggen #nuvågarvi på sociala medier.
När allt bara faller på plats
ADHD UTAN MEDICIN
”Adhd är inte en superkraft för alla”
"En vilsen själ i en stor värld med möjligheter jag inte riktigt kunnat hitta."
"Han som varit social och full av idéer ville bara ligga hemma i sängen."
”Din son har ADHD och han ska självklart medicineras.”
Webinar 27 november om ADHD
"Vi har levt med varandra i 22 år."
”Du kan inte vara duktig i skolan om du har ADHD.”
Psykologer specialiserade inom ADHD
Nedan kan du se de psykologer på Mindler som är specialiserade på att behandla ADHD. För att boka någon av dem laddar du enkelt ned appen och söker upp deras namn.
Jonathan Eliasson
Legitimerad psykolog sedan 2012
Damon Navandi
Legitimerad psykolog sedan 2018
Christina Kronberg
Legitimerad psykolog sedan 2008
Marita Hällgren
Legitimerad psykolog sedan 2002
Sonia Krayem
Legitimerad psykolog sedan 2015
Victoria Trepp
Legitimerad psykolog sedan 2012
Betti Lukic
Legitimerad psykolog sedan 2006
Marie Wahlström
Legitimerad psykolog sedan 2011
Hanna Granroth Palm
Legitimerad psykolog sedan 2008
Gunilla Rask
Legitimerad psykolog sedan 2000
Tom Agri
Legitimerad psykolog sedan 2009
Mio Lind
Legitimerad psykolog sedan 2015
Julius Lindeberg
Legitimerad psykolog sedan 2010
Marielle Myrgren Lindholm
Legitimerad psykolog sedan 2004
Jan-Paul Ratajczak
Legitimerad psykolog sedan 2012
Åsa Gunnarsdotter
Legitimerad psykolog sedan 2011
Mostafa Hosseini
Legitimerad psykolog sedan 2018
Petra Wetterholm
Legitimerad psykolog sedan 2009
Eric Alderhorn
Legitimerad psykolog sedan 2009
Dennie Hilding
Legitimerad psykolog sedan 2008
Ylva Kurtén
Legitimerad psykolog sedan 2004
Nina Scherp
Legitimerad psykolog sedan 2010
Petronella Brüggemann
Legitimerad psykolog sedan 2018
Mim Gavel
Legitimerad psykolog sedan 2007
Michael Sandsjö
Legitimerad psykolog sedan 2010
Michaela Urlas
Legitimerad psykolog sedan 2013
Isabel Wienberg
Legitimerad psykolog sedan 2017
Thomas Palm
Legitimerad psykolog sedan 2010
Calle Sundberg
Legitimerad psykolog sedan 2014
Frauke Weitkamper
Legitimerad psykolog sedan 2015
Laramie Lizarralde
Legitimerad psykolog sedan 2014
Vicktor Öhlund
Legitimerad psykolog sedan 2018
Jennie Janderö
Legitimerad psykolog sedan 2002
Natalia Larochenko
Legitimerad psykolog sedan 2007
Ingrid Persson
Legitimerad psykolog sedan 2013
Rikard Calmbro
Legitimerad psykolog sedan 2007
Maliheh Taheri
Legitimerad psykolog sedan 2009
Tijana Kinberg
Legitimerad psykolog sedan 2013
Mia Jörgensen
Legitimerad psykolog sedan 2010
Magnus Hedén
Legitimerad psykolog sedan 2017
Madeleine Johansson
Legitimerad psykolog sedan 2015
Jonas Evander
Legitimerad psykolog sedan 2016
Lisa Georén
Legitimerad psykolog sedan 2011
Erik Eld
Legitimerad psykolog sedan 2008
Natalie Löwendahl
Legitimerad psykolog sedan 2018
Sophia Reinholdsson
Legitimerad psykolog sedan 2018
Tina Lind
Legitimerad psykolog sedan 2014
Susanna Boldizar
Legitimerad psykolog sedan 2010
Andreea Masec
Legitimerad psykolog sedan 2017
Tomas Johansson
Legitimerad psykolog sedan 2013
Karolina Pleijel
Legitimerad psykolog sedan 2016
Emiliana Johansson
Legitimerad psykolog sedan 2010
Wadad Mahmud
Legitimerad psykolog sedan 2009
Ia Hedberg
Legitimerad psykolog sedan 2017
Aziz Özcetin
Legitimerad psykolog sedan 2008
Johanna Olsson
Legitimerad psykolog sedan 2011
Desirée Lindgren
Legitimerad psykolog sedan 2008
Shevan Sherzad Osman
Legitimerad psykolog sedan 2015
Lina Bergsten
Legitimerad psykolog sedan 2011
Åza Jonsson
Legitimerad psykolog sedan 2014
David Kennberg
Legitimerad psykolog sedan 2010
Felix Molander
Legitimerad psykolog sedan 2019
Nicoleta Pettersson
Legitimerad psykolog sedan 2008
Josefine Skog
Legitimerad psykolog sedan 2015
Hanna Bertolani
Legitimerad psykolog sedan 2008
Reza Hanifi
Legitimerad psykolog sedan 2015
Linus Fhärm
Legitimerad psykolog sedan 2008
Axel Chipumbu Havelius
Legitimerad psykolog sedan 2011
Patrik Samuelsson
Legitimerad psykolog sedan 2017
Ina Ghai
Legitimerad psykolog sedan 2013
Maja Herrnsdorf
Legitimerad psykolog sedan 2019
Clara Schmitow
Legitimerad psykolog sedan 2011
Jenny Ringdal
Legitimerad psykolog sedan 2015
Sara Gunnarsson
Legitimerad psykolog sedan 2013
Anna Eckhardt
Legitimerad psykolog sedan 2004
Afsaneh Roshanai
Legitimerad psykolog sedan 1995
Anna Christensen
Legitimerad psykolog sedan 2007
Maria Lexner Linde
Legitimerad psykolog sedan 2015
Maja Grafström Ludvigsen
Legitimerad psykolog sedan 2017
Mattias Carlsson
Legitimerad psykolog sedan 2007
Emanuel Roosdorp
Legitimerad psykolog sedan 2013
Rasmus Andersson
Legitimerad psykolog sedan 2019