Mindler » Artiklar » Nu vågar vi prata om ADHD » ADHD UTAN MEDICIN

ADHD UTAN MEDICIN

Malin-Sahlen

Prata med en psykolog online hos Mindler

  • Videosamtal för 100kr kronor (eller frikort)

  • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)

  • Ingen väntetid

  • Mindler är en del av primärvården

Psykologer som arbetar hos Mindler

Vi har flera psykologer som kan hjälpa dig

ADHD UTAN MEDICIN Malin Sahlén

Den 31 Mars 2015 grundades Facebookgruppen ”ADHD Utan Medicin”. Jag som grundat gruppen heter Malin Sahlén och jag fick min ADD diagnos under hösten 2014. Att jag bestämde mig för att starta Facebookgruppen ”ADHD Utan Medicin” var därför att medicinering inte fungerade på mig. Jag tog ADHD-medicinen Concerta under våren 2015. Under dagarna då jag medicinerades så tystades mina tankar och mina känslor dämpades, men på kvällen när medicinen gick ur min kropp kom alla mina förtryckta känslor på en och samma gång, vilket inte gick att hantera. Medicinen gav mig dessutom den hemska biverkningen självmordstankar. Jag hade aldrig haft det tidigare, plötsligt så befann de sig i mitt liv på grund av en medicin som läkarna sa sig kunna hjälpa mig i mitt liv. Den dag jag förstod att det var medicinen som gav mig de hemska biverkningarna slängde jag medicinen i papperskorgen och bestämde mig för att jag ska klara mig att leva utan medicin i mitt liv. Då jag slutat med medicinen försvann biverkningarna. Efter att jag fick min diagnos ADD hösten 2014 gick jag först i utbildning om ADHD och i KBT. Jag var till en början tveksam till att äta medicin, men efter att gått på kurser, samtal med psykolog och läkare som rekommenderade medicin bestämde jag mig för att prova på medicinering. Eftersom medicinering inte fungerade på mig och jag bestämde mig för att klara mig utan medicin började jag att fundera över vad jag kunde göra på egen hand för att må bra. Jag gick med i olika ADHD grupper för att finna hjälp och inspiration, men i grupperna jag gick med pratades mycket om medicin och även mycket om annat som inte har med ADHD att göra. Jag skrev inlägg i grupperna där jag frågade om tips för att leva utan medicin, vilket inte uppskattades. Jag tänkte att det måste finnas de som klarar sig utan medicin, men var möter jag dem personerna? Jag började att söka efter information på internet om hur man lever med ADHD utan medicin och jag hittade en del information om hur personer med diagnosen klarar sig utan medicin. I samma stund fick jag idén att jag faktiskt kan starta min egna Facebookgrupp, för de som vill leva liv utan ADHD medicin, där de kan mötas och hjälpa varandra. Facebookgruppen ”ADHD Utan Medicin” har idag ca 4000 gruppmedlemmar. I gruppen ger medlemmarna varandra tips och råd för välmående liv utan medicin som också gör att ADHD-symptomen minskar. Allt från tips inom personlig utveckling, hjälpande artiklar, tips på strukturering och rutiner, hjälpande appar, träning, mindfulness, kostomställningar, kosttillskott, sömn, stressreglering m.m. Medlemmarna i gruppen är personer som lever med ADHD utan medicin, personer som vill lära sig att leva utan medicin, samt anhöriga till personer med ADHD som vill lära sig mer om ämnet.

Det känns otroligt bra att jag valde att starta Facebookgruppen ”ADHD Utan Medicin” och att vi idag är så många medlemmar i gruppen som hjälper varandra. Jag tror att vi med ADHD kan klara oss utan medicin, jag tror det vi behöver är förståelse för oss själva och de rätta redskapen, för att kunna fungera som vi vill och må bra i våra liv. Lär vi att känna oss själva på djupet, lär oss att förstå hur vi fungerar och varför, då kan vi utvecklas, skaffa oss nya kunskaper och ta oss an det vi brinner för i livet och känna välmående.

ADHD Utan Medicins Facebooksida: https://www.facebook.com/adhdutanmedicin/ ADHD Utan Medicins Facebookgrupp: https://www.facebook.com/groups/681497895310870/about/

Fler inlägg