ACT – Acceptance and Commitment ­Therapy

Hur skulle du reagera om din terapeut inledde med att säga att ni primärt inte kommer att arbeta med att ta bort dina negativa tankar och känslor? De flesta skulle nog bli mycket skeptiska och fundera över hur detta kan vara ett mål för psykologisk behandling. Men det är precis det som terapimetoden ACT tar avstamp i. Utgångspunkten i ACT är att du inte behöver vara lycklig först för att leva ett meningsfullt liv, utan att det går att lära sig att leva ett fullgott liv i närvaro av exempelvis ångest, oro, depression eller smärta.

Terapi hos Mindler

Prata med en psykolog online hos Mindler

  • Videosamtal för 100kr kronor (eller frikort)

  • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)

  • Ingen väntetid

  • Mindler är en del av primärvården

Psykologer som arbetar hos Mindler

Vi har flera psykologer som kan hjälpa dig

Vad är ACT?

ACT är en förkortning för Acceptance and Commitment Therapy. Terapin skapades av den amerikanska psykologen Steven Hayes och hans kollegor på 80-talet och beskrivs ofta som tredje generationens KBT. ACT kombinerar KBT med delar av österländska läror till en vetenskapligt beprövad modell som visat sig ha god effekt när det kommer till psykologisk behandling inom flera områden. Många studier visar att ACT kan ha effekt för depression, ångest, stress, sömnproblem, ätstörning, relationsproblem, men även vid tillstånd såsom tinnitus och långvarig smärta.

I ACT skyggar man inte för det faktum att livet innehåller sin beskärda del av lidande. Russ Harris, en av ACT:s förgrundsgestalter uttrycker i sin bok Lyckofällan (2023): Om man inte är lycklig är man normal. Hans utgångspunkt är att allt mänskligt lidande härrör ur fullt normala psykologiska processer. ACT kan vid första anblick tyckas sprungen ur en mörk syn på livet, men egentligen är det en väldigt sympatisk terapi som är ärlig inför det faktum att alla människor erfar att livet kan göra ont.

I ACT-terapin finns en lekfullhet och inslag av humor, och terapeuten använder metaforer för att stärka budskapet. Ord som “normalt” och “onormalt” eller “rätt” och “fel” används inte. I stället tar man fasta på vad som funkar och inte. En person som söker hjälp betraktas inte som störd, sjuk eller trasig, utan som någon som fastnat och som därmed har en inneboende förutsättning att kunna ta sig loss.

Vad står ACT för?

Som namnet Acceptance and Commitment Therapy antyder, bygger terapin dels på acceptans och dels på aktivt engagemang. Här nedan tar vi en närmare titt på begreppen.

Vad står ACT för - Acceptans

Kärt barn har många beskrivningar: surfa med, landa, låta vara, ge plats åt. Acceptans handlar om att ha en öppenhet till de upplevelser som redan finns där, det vill säga våra tankar, känslor, kroppsliga förnimmelser och impulser. Detta samtidigt som vi agerar utifrån det som är viktigt för oss. Själva ansatsen är att tankar och känslor i sig själv aldrig är farliga.

Acceptans är inte att försätta sig i ett passivt tillstånd, utan en utgångspunkt för förändring som hjälper till att skapa utrymme att göra det du vill i livet. Vi tar ett konkret exempel. Du vill gå på en fest för din bästa vän som fyller år. Det är viktigt för dig att vara där och fira din vän. Men du har social ängslighet och känner hur oron är påtaglig. Tankarna säger dig att andra kommer döma ut dig. Att vänta ut oron tills att allt känns bättre skulle förmodligen innebära att du med största sannolikhet missar festen. Acceptans handlar om att kunna bära sina inre upplevelser och samtidigt kunna göra det en vill. Kort och gott: låta ångesten hänga med på festen.

Vad står ACT för - Aktivt engagemang

ACT uttalas som engelskans act, “att agera” och ger därmed en fingervisning om vad det handlar om: att agera i riktning mot det som är viktigt i livet i syfte att öka sannolikheten för att uppleva ett så vitalt och meningsfullt liv som möjligt. Att engagera sig i det liv som skapar mening, som i sin tur kan öka förutsättningen för upplevelser av exempelvis stolthet, självtillit och autonomi. Oavsett vilken svårighet du befinner dig i, oavsett dilemma, kris eller smärta, så finns det alltid något att göra.

ACT:s kärna: psykologisk flexibilitet

Målet med ACT är något som kallas psykologisk flexibilitet som kortfattat kan beskrivas som ökad motståndskraft till livet. För att nå dit arbetar man i terapin med olika metoder och förhållningssätt:

  1. Identifiera värderingar och mål: Handlar om hur man vill samspela med sig själv, andra och världen. Det kan handla om saker som att umgås mycket med sina vänner, vara nära naturen eller söka kreativitet.

  2. Applicera acceptans: En viktig aspekt av acceptans är just öppenheten inför redan existerande upplevelser, och att öva på att inte döma sig själv för de tankar och känslor man har.

  3. Öva på medveten närvaro: Handlar om förmågan att vara närvarande i sina upplevelser istället för att rusa på och multitaska. En person som mår dåligt kanske är så upptagen av tidigare upplevda misslyckanden och rädsla inför morgondagen, att hen inte ser vad som faktiskt behövs just nu.

  4. Öva på defusion: Genom olika tekniker få en hälsosam distans till de tankar som vår “tankeapparat” ständigt skickar ut. Till exempel, istället för att tänka “Jag klarar ingenting”, kan man öva sig på att tänka “

    Jag har en tanke som säger att jag klarar ingenting”.

  5. Exponera sig:

    Att med små steg närma sig det som betyder något, på ett sätt som är lagom utmanande.

Hur kan Mindler hjälpa dig?

Är du nyfiken på hur ACT kan hjälpa dig? Boka in dig till en av Mindlers psykologer. Vi tillhandahåller även ACT inom vårt privata erbjudande. Om du är intresserad kolla gärna in våra psykologer här. Men kom ihåg. Det är besluten du fattar och vägen du väljer att gå under terapin som gör skillnaden. ACT syftar till att “röra på fötterna” och göra val i vardagen som går i linje med den du vill vara. Lycka till!