Utmattningssyndrom
På den här sidan kan du läsa om utmattningssyndrom och utbrändhet. Längre ned på sidan hittar du berättelser från människor som har erfarenhet av detta.
Mindler är Sveriges största digitala psykologmottagning. Hos oss kan du prata med en psykolog via videosamtal eller chatt. Samtalen sker direkt i vår app och kostar som ett vanligt vårdcentral besök. Du kan även använda frikort. Vi garanterar dig en tid inom 24 timmar.
Se psykologer hos oss som är specialiserade inom utmattning.
Utmattningssyndrom
Om man under en längre period utsätts för mer stress än kroppen kan hantera tar energireserverna slut. Man blir mycket trött, får sömnproblem och blir ovanligt stresskänslig.I dag kallar vi det här tillståndet för utmattningssyndrom, men det är inte så modernt som man kan tro. Redan på 1800-talet sjukskrev läkarna patienter för ett liknande syndrom, som man kallade för neurasteni.I den här artikeln får du en kort introduktion till diagnosen utmattningssyndrom: fysiska och psykiska symptom, skillnader mellan olika sjukdomsbegrepp, orsaker till stress samt en genomgång av återhämtnings- och rehabiliteringsprocessen.
Vad är utmattningssyndrom?
För att en läkare ska ge dig diagnosen utmattningssyndrom måste du uppfylla de här kriterierna:Fysiska och psykiska tecken på utmattning som pågått under minst två veckor och som har föregåtts av minst sex månaders ovanligt hög stressnivå. Minskad psykisk energi: svårare att komma igång med saker, sämre koncentrationsförmåga, behov av mer vila efter mental ansträngning.
Minst fyra av följande symptom ska ha förekommit nästan varje dag under de senaste två veckorna:
- Koncentrationssvårigheter/minnesproblem
- Svårigheter att hantera krav och göra saker under tidspress
- Känslomässig instabilitet eller irritation
- Kroppslig trötthet/svaghet
- Fysiska besvär som magproblem, ljudkänslighet, yrsel, bröstsmärtor eller hjärtklappning
- Sömnproblem
Vad händer i kroppen när man ”går in i väggen”?
När vi utsätts för långvarig stress svarar hjärnan med att beordra binjurarna (två små körtlar som sitter ovanpå njurarna) att producera mera kortisol.Kortisol är ett stresshormon som gör oss vakna, alerta och energiska, men om nivåerna förblir höga under en lång tid får det negativa hälsokonsekvenser.Stresshormonerna regleras av ett system som kallas för HPA-axeln, där bokstäverna syftar på de engelska namnen för hypothalamus, tallkottkörteln (två områden i hjärnan) och binjurarna.Eftersom kortisolet verkar uppiggande är det vanligt att man i början av utmattningsfasen känner sig uppvarvad, kanske till och med euforisk. Men med tiden börjar HPA-axeln att fungera allt sämre på grund av den ständiga aktiveringen. Man kan till exempel få problem med dygnsrytmen, så att man är trött på dagen men pigg på natten.Till slut reagerar hjärnan med att sänka produktionen av kortisol över hela dygnet för att skydda kroppen mot dess skadliga effekter. Då blir vi trötta och orkeslösa – det vill säga utmattade. Även tillväxthormon och könshormoner (testosteron och östrogen) kan sänkas, vilket påverkar fysiken, välbefinnandet och sexlusten.Många alternativmedicinska terapeuter menar dessutom att det finns ett samband mellan utmattningssyndrom/HPA-axelstörningar och sköldkörtelproblem, och att man bör behandla båda delarna.
Orsaker till långvarig stress
Man bör undersöka jobbsituationen noggrant när man analyserar orsakerna till utmattningen. Det är nämligen välkänt att förhållandena på arbetsplatsen spelar en viktig roll vid stressjukdomar.Många tror därför att utmattningssyndrom alltid beror på att man jobbat för intensivt eller på att arbetsplatsen på något annat sätt är ohälsosam.
Men stress kan komma från flera olika håll.
Du kan till exempel leva i en destruktiv relation, ställa orimliga prestationskrav på dig själv, ha oupptäckt adhd eller annan neuropsykiatrisk funktionsvariation, lida av ångest eller sömnproblem, drabbas av dödsfall i familjen, och så vidare. Allt detta kan leda till skadlig stress, även om jobbet funkar bra.(Även mer dramatiska orsaker till utmattning förekommer, som krig, våldtäkter eller bilolyckor. Då kallar man tillståndet för PTSD, posttraumatiskt stressyndrom, men kroppens reaktion på hormonnivå är ungefär likadan som vid utmattningssyndrom.)Man bör alltså inte stirra sig blind på arbetsplatsen som den enda källan till utmattning. Livet består av mer än arbete, och stress kan finnas överallt där kraven är större än våra energiresurser.
Återhämtning och rehabilitering
Om du drabbats av utmattningssyndrom behöver du troligen sjukskrivas på hel- eller deltid för att kunna påbörja din återhämtning. Behandlingen kan bestå av psykoedukation (information om hur stress fungerar samt strategier för att hantera den), KBT, fysioterapi (sjukgymnastik) och avslappningsövningar som mindfulness, medicinsk yoga och basal kroppskännedom. Ibland undersöker man även hur arbetsplatsen kan anpassas för att göra det lättare för dig att komma tillbaka till jobbet. Medicinering kan användas om du dessutom har problem med sådant som depression, ångest och sömnsvårigheter, men det finns i dag ingen receptbelagd medicin som används för att bota själva utmattningssyndromet.Det är viktigt med mycket vila och låga krav i början av sjukskrivningen, men så småningom är det bra med någon sorts aktiv återhämtning, till exempel genom kurser i avslappning och stresshantering, stödgruppssamtal eller psykoterapi.När du blivit lite friskare kommer din läkare att uppmuntra dig att prova på deltidsarbete, enligt det kända talesättet ”upp på hästen igen!”. Vissa som blir utmattade kan nämligen utveckla en sorts fobi inför arbetsplatsen, eftersom de förknippar den med stress och obehag. Om du gradvis vänjer dig vid att börja jobba under lugnare förhållanden försvagas den kopplingen, så att du får en mer positiv bild av ditt arbete.I takt med att du känner dig bättre kan du sedan långsamt trappa upp arbetstiden med målet att till slut arbeta heltid igen. Den här processen går ganska fort för somliga, men kan för andra ta flera år. Det är därför viktigt att du har tålamod med dig själv.
Utbrändhet: bakgrund och symptom
På 1980-talet lanserades begreppet burnout, eller ”utbrändhet”. Det syftade då på ett fenomen som drabbade sjuksköterskor, socionomer, volontärarbetare och liknande yrkesgrupper där empati och känslomässigt engagemang är viktiga egenskaper. Det som hände var att de drabbade slutade bry sig, enkelt uttryckt. De kände sig cyniska, likgiltiga och tomma inombords. De orkade inte längre bry sig om sina patienter eller klienter.Begreppet ”utbrändhet” syftar alltså från början på ett mentalt tillstånd bland socialarbetare och vårdpersonal där man förlorat medkänsla och engagemang, snarare än på den komplexa psykiska och fysiska sjukdom som går under namnet utmattningssyndrom. Man bör därför undvika att tala om ”utbrändhet” när man egentligen menar utmattningssyndrom, även om det finns vissa likheter.
Utmattningsdepression
En annan term som ofta blandas ihop med utmattningssyndrom är utmattningsdepression. Namnet antyder att du är både trött och deprimerad – men alla som drabbas av utmattningssyndrom är inte nedstämda. Utmattning och depression är två olika tillstånd, som man bör skilja på. De förekommer ibland tillsammans, men inte alltid.Om du både är utmattad och deprimerad kan depressionen behöva behandlas separat med psykoterapi, ibland i kombination med medicinering.
Vad är skillnaden mellan stress och utmattning?
Nu vågar vi prata om utmattning
Nu vågar vi är ett initiativ av Mindler där vi vill få människor att börja prata om sin psykiska hälsa. Nedan kan du läsa berättelser från människor med erfarenhet av utmattning och utbrändhet:
Vem är jag som drabbas av utmattningssyndrom?
Vera om sin utmattning
"Jag kände mig som ett hopplöst fall som inte gick att göra något åt."
UtmattningsFRI
Sofia om sin utmattning
"Utmattning stod på sjukskrivningen. Jag förstod inte varför."
Min brors utmattningresa
Frida Trönnberg: Sprid Hashtaggen #alltserfintut
Utmattningen är inte individens fel
"Jag har bara kört på och gett 150% konstant"
“Jag levde för målen. Jag levde för framgången. Men jag levde inte.”
Stressfrid – för att bidra med medvetenhet, acceptans och förståelse för sjukdomen utmattningssyndrom.
Test utmattningssyndrom
Under december uppmärksammar vi utmattningssyndrom
Psykologer specialiserade inom utmattningssyndrom
Nedan kan du en lista på våra specialistpsykologer inom utmattningssyndrom. Ladda ned appen för att boka ett videosamtal med någon av dem.
Linnea Sidbrant
Legitimerad psykolog sedan 2018
Tove Eriksson
Legitimerad psykolog sedan 2006
Roya Ebadi
Legitimerad psykolog sedan 2007
Helena Löfgren
Legitimerad psykolog sedan 2013
Kaisa Hope
Legitimerad psykolog sedan 2005
Christina Kronberg
Legitimerad psykolog sedan 2008
Anne Lindholm
Legitimerad psykolog sedan 1988
Erik Wallmark
Legitimerad psykolog sedan 2013
Marita Hällgren
Legitimerad psykolog sedan 2002
Sonia Krayem
Legitimerad psykolog sedan 2015
Malin Blide
Legitimerad psykolog sedan 2016
Susanne Örnhav
Legitimerad psykolog sedan 1995
Hanna Granroth Palm
Legitimerad psykolog sedan 2008
Christina Bergmark Hall
Legitimerad psykolog sedan 2000
Iraj Parsifar
Legitimerad psykolog sedan 1994
Gunilla Rask
Legitimerad psykolog sedan 2000
Tom Agri
Legitimerad psykolog sedan 2009
Mio Lind
Legitimerad psykolog sedan 2015
Jörgen Frithiof
Legitimerad psykolog sedan 2005
Carina Cedermark
Legitimerad psykolog sedan 2007
Julius Lindeberg
Legitimerad psykolog sedan 2010
Johanna Lindegaard
Legitimerad psykolog sedan 2018
Marielle Myrgren Lindholm
Legitimerad psykolog sedan 2004
Jan-Paul Ratajczak
Legitimerad psykolog sedan 2012
Åsa Gunnarsdotter
Legitimerad psykolog sedan 2011
Anna Lindgren
Legitimerad psykolog sedan 1995
Kristoffer Säfström
Legitimerad psykolog sedan 2015
Mostafa Hosseini
Legitimerad psykolog sedan 2018
Petra Wetterholm
Legitimerad psykolog sedan 2009
Eric Alderhorn
Legitimerad psykolog sedan 2009
Helene Fosselius
Legitimerad psykolog sedan 2000
Gustav Carlehed
Legitimerad psykolog sedan 2016
Dennie Hilding
Legitimerad psykolog sedan 2008
Martina Juhlin
Legitimerad psykolog sedan 2005
Maria Grundel
Legitimerad psykolog sedan 2006
Ylva Kurtén
Legitimerad psykolog sedan 2004
Nina Scherp
Legitimerad psykolog sedan 2010
Mim Gavel
Legitimerad psykolog sedan 2007
Michael Sandsjö
Legitimerad psykolog sedan 2010
Michaela Urlas
Legitimerad psykolog sedan 2013
Isabel Wienberg
Legitimerad psykolog sedan 2017
Kajsa Bergwall
Legitimerad psykolog sedan 2015
Sirin Leyi
Legitimerad psykolog sedan 2015
Tina Gottberg
Legitimerad psykolog sedan 2014
Arman Tajnia
Legitimerad psykolog sedan 2017
Emma Wallin
Legitimerad psykolog sedan 2010
Sara Odmalm
Legitimerad psykolog sedan 2018
Thomas Palm
Legitimerad psykolog sedan 2010
Lars Axelsson
Legitimerad psykolog sedan 1984
Calle Sundberg
Legitimerad psykolog sedan 2014
Louise Lind
Legitimerad psykolog sedan 2016
Frauke Weitkamper
Legitimerad psykolog sedan 2015
Laramie Lizarralde
Legitimerad psykolog sedan 2014
Nora Habul
Legitimerad psykolog sedan 2007
Fredrik Malmenstål
Legitimerad psykolog sedan 2018
Natalia Larochenko
Legitimerad psykolog sedan 2007
Ingrid Persson
Legitimerad psykolog sedan 2013
Suzan Mobarke
Legitimerad psykolog sedan 2016
Valeria Sjöbom
Legitimerad psykolog sedan 2019
Louise Hall
Legitimerad psykolog sedan 2009
Rikard Calmbro
Legitimerad psykolog sedan 2007
Anna Belfrage
Legitimerad psykolog sedan 2014
Maliheh Taheri
Legitimerad psykolog sedan 2009
Tijana Kinberg
Legitimerad psykolog sedan 2013
Noelia Mörling
Legitimerad psykolog sedan 2011
Michaela Juhlin
Elin Börestam
Legitimerad psykolog sedan 2015
Max Kaymak
Legitimerad psykolog sedan 2018
Madeleine Johansson
Legitimerad psykolog sedan 2015
Jonas Evander
Legitimerad psykolog sedan 2016
Gunilla Brännström
Legitimerad psykolog sedan 2005
Martin Hedman
Legitimerad psykolog sedan 2011
Louisa Löfving
Legitimerad psykolog sedan 2009
Erik Eld
Legitimerad psykolog sedan 2008
Natalie Löwendahl
Legitimerad psykolog sedan 2018
Sophia Reinholdsson
Legitimerad psykolog sedan 2018
Tove Hultman-Boye
Legitimerad psykolog sedan 2010
Susanna Boldizar
Legitimerad psykolog sedan 2010
Andreea Masec
Legitimerad psykolog sedan 2017
Gunilla Sandström
Legitimerad psykolog sedan 1981
Gabriel Richert
Legitimerad psykolog sedan 2006
Jenny Kling
Legitimerad psykolog sedan 2010
Tomas Johansson
Legitimerad psykolog sedan 2013
Hanna Melin
Legitimerad psykolog sedan 2018
Anders Herrmann
Legitimerad psykolog sedan 2018
Karolina Pleijel
Legitimerad psykolog sedan 2016
Sofie Andersson
Legitimerad psykolog sedan 2017
Wadad Mahmud
Legitimerad psykolog sedan 2009
Yuki Wang
Legitimerad psykolog sedan 2019
Pär Dyme
Legitimerad psykolog sedan 2012
Hanna Hedelin
Legitimerad psykolog sedan 2007
Desirée Lindgren
Legitimerad psykolog sedan 2008
Shevan Sherzad Osman
Legitimerad psykolog sedan 2015
Lina Bergsten
Legitimerad psykolog sedan 2011
Bianca Garrido
Legitimerad psykolog sedan 2014
Birgitta Adolfsson
Legitimerad psykolog sedan 1983
Hanna Ejnefjäll
Legitimerad psykolog sedan 2017
Felicia Sköld
Legitimerad psykolog sedan 2018
Åza Jonsson
Legitimerad psykolog sedan 2014
Julie Franzén
Legitimerad psykolog sedan 2012
Erik Airola von Scherling
Legitimerad psykolog sedan 2008
Jeanette Broberg
Legitimerad psykolog sedan 1991
David Kennberg
Legitimerad psykolog sedan 2010
Marie Hallgren
Legitimerad psykolog sedan 2013
Felix Molander
Legitimerad psykolog sedan 2019
Nicoleta Pettersson
Legitimerad psykolog sedan 2008
Hanna Bertolani
Legitimerad psykolog sedan 2008
Reza Hanifi
Legitimerad psykolog sedan 2015
Linus Fhärm
Legitimerad psykolog sedan 2008
Axel Chipumbu Havelius
Legitimerad psykolog sedan 2011
Patrik Samuelsson
Legitimerad psykolog sedan 2017
Ina Ghai
Legitimerad psykolog sedan 2013
Maja Herrnsdorf
Legitimerad psykolog sedan 2019
Sara Karlsson
Legitimerad psykolog sedan 2013
Lina Bratt
Legitimerad psykolog sedan 2016
Clara Schmitow
Legitimerad psykolog sedan 2011
Miriam Esquivel Blanco
Legitimerad psykolog sedan 2011
Rebecka Dahlgren
Legitimerad psykolog sedan 2019
Monica Torneport
Legitimerad psykolog sedan 2007
Jenny Ringdal
Legitimerad psykolog sedan 2015
Catherine Sundling
Legitimerad psykolog sedan 1996
Sara Gunnarsson
Legitimerad psykolog sedan 2013
Afsaneh Roshanai
Legitimerad psykolog sedan 1995
Anna Christensen
Legitimerad psykolog sedan 2007
Maria Lexner Linde
Legitimerad psykolog sedan 2015
Ulrica Ekström
Legitimerad psykolog sedan 2014
Haydar Adelson
Legitimerad psykolog sedan 2018
Maja Grafström Ludvigsen
Legitimerad psykolog sedan 2017
Mattias Carlsson
Legitimerad psykolog sedan 2007
Johanna Engström
Legitimerad psykolog sedan 2014
Jonna Ekman
Legitimerad psykolog sedan 2016
Barbara Keller
Legitimerad psykolog sedan 1989
Sandra Sallander
Legitimerad psykolog sedan 2016
Referenser
•https://www.praktiskmedicin.se/sjukdomar/utmattningssyndrom-utmattningsdepression/
• www.stressmottagningen.se
• Karin Johannisson: Nostalgia: En känslas historia, Bonnier Essä 2001