Alkoholism / Alkoholberoende

I den här artikeln får du lära dig mer om alkoholberoende, vad som orsakar det och hur man kan få hjälp att ta sig ur det.

Mindler alkoholism illustration

Prata med en psykolog online hos Mindler

  • Videosamtal för 100kr kronor (eller frikort)

  • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)

  • Ingen väntetid

  • Mindler är en del av primärvården

Psykologer som arbetar hos Mindler

Vi har flera psykologer som kan hjälpa dig

Vad är alkoholism?

Ordet alkoholism används inte i lika stor utsträckning idag som tidigare och anses dessutom förlegat. Idag använder man istället beteckningen alkoholberoende. Alkohol är en av de mest brukade beroendeframkallande substanserna i Sverige, och alkoholberoende är idag ett utbrett samhällsproblem. Man uppskattar att omkring 300 000 svenskar lider av alkoholberoende.

Alkoholbruk på tre nivåer

Alkohol är en stor del av många människors vardag, och problem med alkoholkonsumtionen kan visa sig på olika nivåer. Vad som betecknar alkoholproblem i stort är när man har svårt att hantera alkohol på ett sunt sätt.

Riskbruk

Man uppskattar att närmare 16 % av den vuxna befolkningen har alkoholvanor som potentiellt kan leda till skada. Detta kallas inom vården för riskbruk. När man talar om riskbruk så refererar man till personer som konsumerar alkohol på ett sätt som i längden kan leda till negativa konsekvenser. Socialstyrelsen har följande definition på riskbruk: högkonsumtion (10 standardglas eller mer per vecka) samt intensivkonsumtion (4 standardglas eller mer vid ett och samma tillfälle minst en gång i månaden). Även en lägre mängd i samband med graviditet, utförande av arbete, framförande av fordon eller om man konsumerar och samtidigt är under uppväxtfas eller är äldre, eller har någon psykisk eller fysisk sjukdom, räknas också som riskbruk.

Skadligt bruk

Om man använder alkohol på ett skadligt sätt så betyder det att konsumtionen nått ett stadie där hälsan, ekonomin och/eller det sociala livet riskeras. Varningssignaler för en person med skadligt bruk är exempelvis att köra onykter eller komma sent till jobbet för att man drack dagen innan.

Alkoholberoende

När en persons alkoholkonsumtion har utvecklats till ett beroende så innebär det att hjärnan med tiden förändrats. På grund av detta har man svårt att styra sin egen konsumtion. Man beräknar att omkring 4 procent av befolkningen har ett beroende av alkohol, varav två tredjedelar är män.

Tecken på alkoholberoende

Beroendet kan variera i hur det uttrycker sig från person till person. I klinisk mening krävs minst tre av följande sex kriterier för att få diagnosen beroendesyndrom:

  • Ett starkt behov (sug) eller tvång att konsumera alkohol.

  • Svårigheter att sluta dricka när man väl har börjat (kontrollförlust).

  • Förekomst av karakteristiska abstinenssymtom såsom skakningar, illamående och sömnproblem.

  • Ökad alkoholtolerans, där mängden alkohol blir större och större.

  • Tilltagande ointresse för andra saker än alkoholen. En alkoholberoende person kan till exempel vara mer intresserad av vad som ska drickas under festtillfällen än vilka som är närvarande.

  • Fortsatt konsumtion trots uppenbara skador, psykiskt och/eller fysiskt eller att det går ut över arbets- och privatlivet. Till exempel försummelse av relationer.

Orsaker till alkoholberoende

Eftersom att alkohol är så pass socialt accepterat och utbrett i vårt samhälle, löper mer eller mindre alla konsumenter en risk att drabbas av alkoholproblem. Anledningarna till varför någon utvecklar ett beroende kan vara flera. Eftersom kroppen vänjer sig vid ett regelbundet intag av alkohol, riskerar man att utveckla ett beroende om man dricker stora mängder alkohol under en längre tid. Eftersom alkohol är så pass lättillgängligt är det i jämförelse med andra substanser lättare att utveckla ett skadligt bruk eller beroende.

Många som utvecklar alkoholproblem mår psykiskt dåligt och har en livssituation som man inte är nöjd med. Man kanske genomgår en kris eller har drabbats av långvarig stress. Ärftlighet spelar också en viktig roll, bland annat för hur man påverkas av alkohol samt hur snabbt man utvecklar ett beroende. En nära släkting med alkoholberoende är därför en riskfaktor.

Konsekvenser av alkoholberoende

Alkoholberoende är en sjukdom som leder till stora problem både för individer, familjer och samhället i stort. Alkohol är personlighetsförändrande och kan öka risken för våldshandlingar och aggressionsproblem. I familjer där alkoholberoende förekommer är konsekvenserna ofta stora. Barn påverkas mycket negativt av vårdnadshavare med alkoholproblem, både på kort och lång sikt. I trafiken är alkohol också en stor riskfaktor och i vart sjätte dödsfall som sker i trafiken är alkohol inblandat.

Hög alkoholkonsumtion är kopplat till drygt 200 sjukdomar och hälsoproblem, såsom cancer, hjärt-och kärlsjukdomar och demens. Skadligt bruk eller beroende ökar även risken för psykisk ohälsa. Det omvända föreligger också då bruk av alkohol kan vara ett uttryck för bakomliggande psykisk sjukdom.

Vanliga tillstånd förknippade med alkoholberoende är:

Att söka hjälp för alkoholberoende

Många som har alkoholproblem döljer beroendet för omvärlden och förnekar ofta att de själva har problem, ofta kan det ta lång tid innan en person kommer till insikt. Det kan också vara svårt att på egen hand komma ut ur ett beroende. Ofta behöver man professionell hjälp. Men med hjälp av vården eller andra instanser finns goda chanser att ta sig ur det.

Nedan finner du några av de instanser där du kan söka hjälp:

  • Alkoholhjalpen.se

  • Alkohollinjen (020-84 44 48)

  • Anonyma alkoholister (AA)

  • Vårdcentralen

  • Socialtjänsten

  • Företagshälsovården

Läkemedel

En del som har druckit stora mängder och drar ner hastigt kan få fysiska abstinensbesvär som brukar vara övergående, men är symtomen påtagliga bör man ta kontakt med vården för ställningstagande till tillfällig medicinering för att dämpa symtomen.

Att vara anhörig

Att vara anhörig eller nära någon med alkoholberoende kan vara mycket påfrestande och det finns stöd att få. Till exempel via stödgrupper eller samtalsstöd. Ibland kan man drabbas av det som kallas medberoende, där man ofrivilligt prioriterar den beroendes behov framför sina egna. Denna osunda tillvaro kan orsaka oro och försummelse av egna behov. Det är viktigt att söka stöd för att sätta sunda gränser och hantera sina känslor. Om du önskar hjälp så hänvisar vi dig till någon av våra psykologer, om du inte riktigt är där än så hänvisar vi dig till att läsa och lära dig mer om medberoende.