Mindler för ungdomar

För dig som är 16-17 år.

När det känns, men inte så bra

Att känna sig nere då och då är inget konstigt. Det gör alla ibland. Men om du mår dåligt under en längre period kan det vara skönt att prata med någon.

År 2020 uppgav hälften av unga i åldern 16-29 att de besväras av oro, ängslan eller ångest. Om du känner att du mår dåligt så kan det vara skönt att veta att du inte är ensam – även om det kanske känns så ibland.

Vi på Mindler vill hjälpa dig och kan vara en väg till ett bättre mående. Hos oss kan du träffa en psykolog tryggt och säkert via videosamtal i vår app. För dig som är 16-17 år är besöken helt utan patientavgift.

Vanliga frågor

Hur kan jag tänka om jag är nervös inför mitt första samtal?

Det är långt ifrån ovanligt att bli nervös inför nya situationer, som att träffa en psykolog för första gången. Inför nya situationer vet vi inte helt vad vi kan förvänta oss. Det kan då vara bra att tänka på att psykologer är både vana och trygga med att möta nya människor. De har förståelse för att du kanske känner nervositet och kommer därför göra sitt bästa för att du ska känna dig bekväm.

Måste jag veta varför jag mår dåligt?

Ibland är det svårt att sätta ord på det du upplever. Just detta kan psykologen hjälpa dig med genom att ställa frågor som du får fundera kring. Tillsammans med psykologen görs en kartläggning över din situation som blir grunden för det eventuella arbetet vidare.

Måste jag berätta för andra att jag träffar en psykolog?

Du kan träffa en psykolog upp till tre gånger för bedömning, kartläggning och stöd utan att du behöver berätta det för någon. För att påbörja en KBT-behandling via Mindler behöver vi dock vårdnadshavares samtycke, vilket betyder att den eller dem som är din målsman eller förälder behöver godkänna vidare kontakt med oss. I övrigt bestämmer du själv om du vill berätta och i sådana fall för vem. Är detta något du funderar mycket på – tveka inte att ta upp dina tankar med den psykolog du träffar.

Behöver jag förbereda mig på något sätt?

Det viktiga är att du avsätter tid för besöket och att du ser till att du befinner dig på en plats där du känner dig bekväm och kan prata ostört under hela samtalet. För dig som ungdom är besöken kostnadsfria, men för att kunna boka ett besök på Mindler behöver du ha ett eget BankID. I övrigt behöver du inte förbereda något. Inför det första besöket har däremot psykologen förberett frågor för dig att besvara – för att skapa sig en bild av din situation.

funkar det

För att komma igång behöver du ett eget BankID. I vår app bokar du ditt första videosamtal med en psykolog. Där väljer du själv en tid som passar dig och vilken psykolog du vill prata med. Du kan få en tid redan inom 24 timmar. De första besöken (1-3 st) är så kallade bedömningssamtal, då pratar vi om vad du söker hjälp för och ser om en fortsatt behandling hos oss passar dig. Om du och din psykolog kommer överens om att fortsätta en behandling behöver vi målsmans godkännande. Besöken är kostnadsfria för dig som är 16-17 år.

Har du några funderingar eller frågor? Tveka inte att kontakta oss på info@mindler.se, så ska vi hjälpa dig så gott vi kan.

Områden du kan läsa mer om och förstå varför man mår på ett speciellt sätt: