Spindelfobi - få hjälp via KBT

En av de vanligare fobierna är just spindelfobi, som även kallas för Arachnofobi. Att ha spindelskräck kan vara besvärande då det ofta innebär att rädslan för spindlar kan påverka ens tillvaro eller sätt att leva. Mindlers psykologer kan hjälpa dig att hantera din fobi genom samtalsterapi och IKBT (självhjälpsprogram).

Fobi & rädsla Mindller

Prata med en psykolog online hos Mindler

  • Videosamtal för 100kr kronor (eller frikort)

  • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)

  • Ingen väntetid

  • Mindler är en del av primärvården

Nedan ser du psykologer hos Mindler som arbetar med Spindelfobi

Vi har flera psykologer som kan hjälpa dig

Vad är spindelfobi & Arachnofobi?

Att tycka att spindlar är obehagliga är inget ovanligt. Skillnaden mellan att tycka att spindlar är obehagliga och spindelfobi, är att personen som lider av spindelfobi blir så pass påverkad av sin fobi att det påverkar hela personens liv. Det är vanligt att personer med spindelfobi undviker saker som att resa, campa, gå i skogen eller andra aktiviteter i miljöer där spindlar kan förekomma. För många innebär det också att undvika att titta på bilder av spindlar, inte vilja tänka på spindlar eller att på olika sätt begränsa sitt liv på olika vis på grund av rädslan.

Att ha fobi för spindlar kan låta som ett trivialt problem för någon som inte är rädd för spindlar. Men för en person som lider av spindelfobi kan det kännas som på liv och död, just på grund av den otroligt stora rädsla de känner för spindlar. Det kan vara svårt att på egen hand hantera den rädsla uppstår i en sådan situation. Även om personen rationellt sett kan förstå att spindlar inte är farliga, kan personen ändå inte styra över de panikkänslor som uppstår i kontakt med spindlar.

Vad är en fobi egentligen? – läs mer om fobier här.

Orsak till spindelskräck

Det finns inte ett exakt svar till varför vissa utvecklar en spindelfobi. Troligen beror det på en blandning av olika faktorer. Det finns olika teorier som beskriver tänkbara förklaringar.

  • Evolution: Forskning pekar på att spindelfobi kan ha grund i vår evulotionära historia. Att känna en instinktiv rädsla för spindlar kan tänkas varit viktigt för människans överlevnad, då det faktiskt finns spindlar som varit och är farliga för människans hälsa.

  • Inlärd respons och trauma: Forskning har också visat att det kan bero på en inlärd respons från tidigare erfarenheter. En kan som barn ha lärt sig av en familjemedlem att spindlar är farliga och läskiga. Eller så kan det bero på en händelse som upplevts traumatisk där spindlar varit inblandade.

  • Samsjuklighet och ärftlighet: Har en redan någon annan typ av psykisk ohälsa kan det innebära en högre risk att utveckla en fobi. Detsamma verkar gälla om en nära familjemedlem bär på psykisk ohälsa av något slag.

Symtom vid spindelfobi

De som lider av spindelskräck kan ha allt från lätta till svåra symtom. Symtomen som är vanliga för spindelfobi varierar i styrka beroende på individ och situation. Exempel på vanliga symtom för personer som lider av spindelfobi:

  • Hjärtklappning och muntorrhet.

  • Panikångest och förlamande rädsla.

  • Darrningar och svettningar.

  • Tryck över bröstet och en känsla av att inte kunna andas.

  • Undvikande av platser där spindlar kan finnas.

Symtom på spindelfobi kan förvärras med tiden och kan även leda till att personen utvecklar andra fobier. Många som har fobier mot spindlar lider vanligtvis av ytterligare fobier, i synnerhet mot krypande insekter.

Behandling vid spindelfobi

Det finns behandlingsmetoder som har visat sig fungera bra mot fobier, och som kan hjälpa den drabbade att skaffa verktyg att hantera sina rädslor. Nedan finner du två behandlingsmetoder mot spindelfobi som visat sig vara effektiva.

Kognitiv beteendeterapi (KBT)

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är den vanligaste behandlingsformen när det kommer till olika typer av fobier. Med hjälp av en terapeut närmar en sig rädslan för spindlar och möter de känslor som dyker upp. Detta brukar kallas för exponering.

Exponering i KBT innebär att personen som lider av fobi exponeras för spindlar i ett kontrollerat möte. Exponeringen genomförs i den takt som den drabbade och terapeuten gemensamt enas om och börjar vanligtvis med att personen får titta på bilder och filmer. Ibland inkluderas även ett möte med livs levande spindlar längre in i behandlingen. Denna metod leder till att den drabbade inte känner sig maktlös inför sina känslor, utan lär sig att hantera sin rädsla och komma över sin skräck.

Medicinsk behandling

Ibland kan det vara aktuellt med psykofarmaka. Det har visat sig att vissa typer av antidepressiva kan ha effekt på fobier. Det är dock något som rådgörs med läkare och rekommenderas oftast i kombination med KBT. Om du funderar på medicinering kontakta då din läkare på vårdcentral.

Spindelfobi – vad kan du själv göra?

Ibland finns det saker en kan testa på egen hand för att bli bättre i sin fobi. Det kan vara sådant som att identifiera dina triggers och vad du gör när rädslan styr dig. Då kan du baserat på detta lägga upp en plan där du testar andra sorters beteenden, för att kunna leva ett liv i den riktning du själv önskar.

Att öva på Mindfulness och vara närvarande när du observerar och analyserar vad du upplever medför att du med tiden kan lära dig att få ett visst avstånd till dina känslor. Det kan tillåta dig att basera dina val på en balans mellan känsla och förnuft.

Om du har så pass stora problem med din spindelfobi att det påverkar din vardag kan det vara så att du behöver hjälp på traven att hantera och ta dig förbi din rädsla. Då kan det vara klokt att söka hjälp inom vården. På Mindler kan du boka ett besök för ett första bedömningssamtal med en av våra psykologer.