Hjälper motion och träning mot depression?

Läs här om hur motion har en positiv påverkan på depression.

Mindler träning illustration

Prata med en psykolog online hos Mindler

  • Videosamtal för 100kr kronor (eller frikort)

  • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)

  • Ingen väntetid

  • Mindler är en del av primärvården

Psykologer som arbetar hos Mindler

Vi har flera psykologer som kan hjälpa dig

Depression

Depression är en diagnos inom området psykisk ohälsa. De karaktäristiska dragen i depression är att personen känner sig mycket nedstämd, håglös, tom och motivationslös. För många innebär det att rutiner förfaller, att ta hand om sig blir en omöjlig börda och att t.ex. ligga i sängen känns som det enda rätta. Det begränsar personen på många olika plan i livet och i vissa fall kan personen helt tappa lusten att leva.

Depression och träning

Att fysisk träning hjälper mot depression är något som flera vetenskapliga studier har visat.

Vid en depression är det vanligt att personen ägnar mindre tid till motion och mer tid till stillasittande aktiviteter. Att introducera motion, oavsett grad på intensitet, har visats kunna ge effekt efter bara 30 minuter. Regelbunden motion kan i vissa fall vara lika framgångsrikt som medicinering och samtalsterapi. Motionen ökar frisättandet av hormoner kopplat till gott välbefinnande, minskar stresshormoner, stimulerar nybildning av nervceller i hjärnan och har därtill flera goda effekter på hälsan.

Problemet vid depression är att bristen på motivation och initiativ i kombination med hopplöshet kan göra det svårt att både se fördelarna med och faktiskt utföra aktiviteter med motion. Ibland kan man få stöd från vården att upprätthålla viktiga rutiner såsom motion.

Hur kan man mäta att fysisk aktivitet hjälper mot depression?

Studierna som pekar på att fysisk motion har en positiv påverkan på depression har varit av varierande kvalitet. Även om vissa studier varit bristfälliga finns det studier med god kvalitet som visar på sambandet mellan fysisk motion och välbefinnande. På senare tid har även större studier genomförts som konstaterat vikten av motion vid depression. Regassa-studien är en sådan studie som gjorts i samarbete med flera regioner i Sverige.

Regassa-studien – hjälper motion mot depression?

I Regassa-studien ingick 950 personer som delades in i tre olika grupper. En grupp fick genomgå internetbaserad KBT. En annan grupp tilldelades den behandling som var vanligast inom primärvården, det vill säga terapi och/eller läkemedel. Den tredje gruppen tilldelades fysisk träning som behandlingsmetod, varav denna grupp även delades in i tre olika grupper med varierande träningsintensitet. Resultatet av denna studie pekade på att efter ett 12 veckor långt behandlingsprogram hade träning och internetbaserad KBT samma effekt.

Tre tips för att hålla liv i träningen

Har du precis som många andra svårt att komma igång med träningen? Här har vi samlat några tips på hur du kan komma igång och bli mer aktiv:

Hitta en träningsform som passar dig

Många har lätt för att komma igång med träningen i perioder men att sedan fortsätta år in och år ut är en annan historia. Nyckeln till att fortsätta att hålla igång träningen under hela sitt liv är att hitta en träningsform som man faktiskt trivs med. Om du tycker att det är dötrist att gå på gym och lyfta vikter kommer du med största sannolikhet sluta att gå dit i längden. Därför är det av vikt att hitta en träningsform som matchar dina värderingar och intressen. Om du inte riktigt vet vad det är, så kan det vara bra att pröva sig fram.

Gör träningen till en social aktivitet

Att motivera sig själv till att träna kan vara svårt och därför kan det vara en god idé att se till att ha någon som stöttar dig till att motionera. Om du inte hittar en pålitlig träningskompis kan du till exempel börja med gruppträning eller anordna en stegtävling med jobbet.

Sätt upp ett mål

Det kan vara svårt att motionera när du egentligen inte har något konkret mål med din träning. Generella mål som att må bättre och känna sig friskare blir för många för luddiga för att kunna motivera sig på allvar. En idé kan därför vara att sätta upp ett konkret, realistiskt och görbart mål som att till exempel gå av en busshållplats tidigare för att gå hem sista biten, att börja med att göra huvud axlar knä och tå någon gång i veckan, eller ha som mål att genomföra halvmaran om det är något som faktiskt lockar. Att bryta upp målet i mindre beståndsdelar kan också underlätta att nå det övergripande målet. Det kan vara sådant som att ha ett mål uppdelat över flera veckor.

Sänk dina krav

Eftersom det kan vara extra svårt att motivera sig själv till motion vid depression kan lägre krav göra det lättare att ta sig över tröskeln att faktiskt genomföra det. Allt som blir av är bättre än att inget blir av. Så att tänka om och släppa prestation eller hur det “borde vara”, är många gånger ett sätt att ta sig närmare motion och rörelse. Att bygga upp en rutin och att bryta passivitet är viktigast för att bygga upp en positiv spiral och få mer energi.