Nedstämdhet kan bero på PMS eller PMDS
Om du känner dig ledsen, nedstämd eller deprimerad veckan innan mens varje månad men inte annars, kan känslorna bero på PMS. PMS står för premenstruellt syndrom och är väldigt vanligt. Det innebär att du får fysiska eller psykiska symtom innan mens, och ett vanligt symtom är just att känna sig ledsen eller nedstämd dagarna innan mensen kommer.
Det finns också en svårare variant av PMS som kallas PMDS eller premenstruellt dysforiskt syndrom. PMDS ger liknande symtom som PMS men de är då betydligt mer intensiva och påverkar förmågan att fungera i vardagen.
Varför blir jag deppig innan mens?
Den exakta orsaken till att många upplever ökad nedstämdhet innan mensen är inte helt klarlagd, men man tror att det har att göra med hormonella förändringar i kroppen. Under menscykeln ökar och sjunker nivåerna av hormoner som östrogen och progesteron. Progesteronet ökar vid ägglossningen och bryts ner inför mensen. Att du får PMS och känner dig extra nedstämd kan beror på att du är känslig mot restprodukter som bildas när progesteronet bryts ner.
Är det depression eller PMS/PMDS?
Om symtomen på depression och andra känslomässiga besvär bara uppstår innan mensen och försvinner efter att den har börjat, då brukar de klassificeras som premenstruellt syndrom (PMS) eller i svårare fall för premenstruellt dysforiskt syndrom (PMDS). Här är några vanliga symtom på depression:
nedstämdhet eller en känsla av tomhet
minskad glädje eller intresse av att göra saker
sömnsvårigheter
trötthet eller brist på energi
ökad eller minskad aptit
svårigheter med koncentration eller minne
känslor av värdelöshet eller skuld
minskad motivation
huvudvärk
magbesvär
spänningar i kroppen
självmordstankar
Eftersom dessa symtom också kan förekomma vid PMS eller PMDS är just tidsramen avgörande. Om dina symtom är tydligt kopplade till din menscykel, det vill säga att de kommer någon vecka eller några dagar innan mens och försvinner några dagar efter att du har fått mens, tyder det på att det handlar om PMS eller PMDS. Men om du upplever kontinuerlig nedstämdhet och andra symtom på depression under andra delar av menscykeln eller utan något samband med mensen, kan det snarare tyda på egentlig depression.
Kartlägg dina symtom
Om du känner dig osäker på om din nedstämdhet hänger ihop med menscykeln kan du börja med att kartlägga dina symtom i en dagbok. Det finns särskilda appar för det, men du kan också använda en kalender eller rita upp en tabell på papper. Markera dagarna när du har mens och skriv något om hur du mår varje dag. Om du har andra symtom på PMS kan du skriva upp dem också. Andra symtom kan vara
humörsvängningar
koncentrationssvårigheter
trötthet eller energilöshet
förändrad aptit
sömnproblem
huvudvärk
muskelvärk
svullenhet
spänningar i brösten.
Efter några månader borde du kunna se om perioderna av nedstämdhet beror på PMS eller inte. De jobbiga känslorna försvinner ju inte för det, men det kan ofta hjälpa att få bekräftat vad de beror på.
Fem tips för att förebygga PMS-relaterad nedstämdhet
Det är jobbigt att känna sig nedstämd, oavsett om det beror på PMS eller något annat. Här är några tips som kan göra det lite lättare:
Rör på dig. Promenera, träna, dansa – all fysisk aktivitet kan hjälpa till att förbättra humöret.
Ät regelbundet och försök äta bra mat, som frukt, grönsaker, fullkorn och hälsosamma fetter. Undvik alkohol och stora mängder socker och koffein.
Minska stressnivåerna. Testa avslappningstekniker som djupandning, meditation eller yoga.
Gör saker som du brukar tycka om. Även om du inte känner dig peppad på att hitta på saker så kan det hjälpa att göra det ändå.
Försök att sova bra. Skapa en regelbunden sömnrutin och se till att du får tillräckligt med sömn. Skapa en lugn och skön sovmiljö.
Prata med din partner, nära vänner eller familjemedlemmar om hur du mår. Att känna att andra förstår och stöttar kan vara till stor hjälp och även minska konflikter och missförstånd. Läs mer om hur PMS kan påverka relationer.
Kom ihåg att alla är olika, så det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Testa flera strategier så att du kan hitta det som fungerar bäst för dig. Om dina symtom är allvarliga eller påverkar ditt dagliga liv negativt kan det vara en bra idé att söka hjälp. Oavsett om symtomen beror på PMS/PMDS eller om du har en depression finns det flera behandlingsalternativ som kan hjälpa dig att må bättre.
Behandling hos Mindler
På Mindler jobbar vi med kognitiv beteendeterapi, KBT, som är en bevisat effektiv behandlingsmetod vid nedstämdhet och depression och även vid PMS och PMDS. Du är varmt välkommen att boka ett bedömningssamtal med någon av våra psykologer.