Vad innebär högkänslighet (HSP)?
HSP (highly sensitive person), högkänslighet är ett icke-diagnostiskt begrepp som fångar upp individer med ett mer känsligt nervsystem. Denna känslighet gör att de reagerar starkare på yttre och inre stimuli. Högkänsliga personer beskrivs ofta ha en stark empati, vara mycket mottagliga för sinnesintryck och behöva mer tid för återhämtning från intensiva miljöer. De beskrivs även ofta som kreativa, samvetsgranna, lyhörda och intuitiva. De har ofta ett rikt inre liv och en förmåga att uppfatta subtila nyanser i sociala sammanhang och miljöer.
Forskaren Elaine Aron grundade begreppet under 1990-talet och uppskattningsvis 15-20% av globala befolkningen skulle kunna gå under begreppet HSP. Begreppet skiljer sig från det som kan beskrivas som en reaktion på för hög belastning (t.ex. stress) och symptom på psykisk ohälsa (t.ex. ångestsyndrom) där HSP ringas in snarare som ett ett temperament eller personlighetsdrag.
Här är ett test utformat för att se om HSP passar in på dig.
Högkänslighet och relationer
Vill du höra mer från oss? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Personer som beskriver sig vara högkänsliga rapporterar ofta att de har en god förmåga att skapa djupa och meningsfulla relationer med människor. Samtidigt kan de uppleva relationer utmanande och dränerande. De beskriver då att starka känslor och reaktioner väcks vid konflikter, subtila stämningar och outtalade förväntningar.
Att förstå denna känslighet och att kunna sätta ord på sina behov, kan skapa ökad självkännedom och även förbättra relationer. Det kan också hjälpa att förstå att vi människor har olika breda känsloregister, där vissa upplever djupa dalar och höga toppar och andra upplever mer subtila förändringar.
Är HSP en diagnos eller sjukdom?
HSP är ingen formell diagnos, klassificeras inte som psykisk ohälsa och inte heller som en sjukdom. Eftersom högkänslighet är så pass vanligt, så anses det inte vara något avvikande eller patologiskt i sig. Däremot används begreppet ofta av individer som ett kommunikationsmedel för att framföra ens självbild och upplevelse. En del tycker det är hjälpsamt.
Noterbart är att HSP överlappar med tecken på olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, så som ADHD och AST. HSP problematiseras därför inom vården då det finns risk att dessa diagnoser missas om HPS får förklara hela symptombilden hos individen.
Forskning och HSP
Begreppet högkänslighet har på senare år fått mycket uppmärksamhet – både i populärpsykologiska sammanhang och i samtalsterapi. Samtidigt finns det olika uppfattningar om hur välgrundat begreppet är ur ett forskningsperspektiv.
Kritiken mot begreppet handlar ofta om en oro att riskera att förenkla komplexa psykologiska processer – att det sätter en etikett där det i själva verket finns många samverkande faktorer. Andra lyfter att vissa drag som förknippas med högkänslighet, också återfinns i redan etablerade teorier om temperament, neurobiologi och stresskänslighet, vilket gör begreppet överflödigt. Även en oro för att patologisera något som i grunden är normala variationer av temperament är en vanlig förekommande invändning mot begreppet.
Å andra sidan finns de människor som själva upplever att de är högkänsliga. För många innebär det en lättnad att få syn på ett sammanhang där deras reaktioner, tankar och känslor känns begripliga. Även om begreppet är omdiskuterat inom forskarvärlden, upplever många att det hjälper dem att bättre förstå och ta hand om sig själva. Därtill lyfts det att det inte alltid är nödvändigt att ett begrepp är fullt etablerat för att det ska vara hjälpsamt.
Samtidigt som vi behöver vara varsamma så att vi inte ersätter nyfikenhet och utforskande, med orubbliga etiketter, är det viktigt att möta varje person där den är. På Mindler är det viktigt att visa respekt för både individens självbild och forskning om hur psykologiska mekanismer fungerar. Om du upplever dig ha en högkänslighet, som ställer till det för dig i vardagen och i relationer kan det vara klokt att söka hjälp. På Mindler kan du boka tid med en legitimerad psykolog för ett första bedömningssamtal.