Mindler » Fakta och råd om psykiska besvär och behandlingsmetoder » Undvikande anknytning - Känna igen mönstret och få hjälp att förändra

Undvikande anknytning - Känna igen mönstret och få hjälp att förändra

Undvikande anknytning präglas av en stark tendens att söka självständighet och en känslomässig distans till andra. Om du bär på det här mönstret har du troligen lärt dig att det känns tryggast att klara dig själv – att hålla känslorna på avstånd och inte visa dig sårbar för andra. Ungefär femton procent av den vuxna befolkningen har en undvikande anknytning. Men det finns alltid möjlighet till förändring – med förståelse, övning och stöd kan relationer bli varmare och mer trygga.

Denna typ av anknytning växer ofta fram när du som barn möttes med avsaknad av känslomässig respons, eller kanske till och med upplevde att dina känslor bestraffades. Då blir det enklare att skydda sig själv genom att inte visa sårbarhet – att behålla kontrollen och inte be om hjälp. Det var en strategi som hjälpte dig då – men i vuxenlivet kan den här strategin göra det svårt att bygga nära, ömsesidiga relationer där känslor och intimitet får utrymme.

Hur undvikande anknytning visar sig

Personer med undvikande anknytning sätter ofta stort värde på att klara sig själva. Ibland kan de vara ganska kontrollerade och leva ett väl inrutat och rutinbaserat liv där det inte finns utrymme för utsvävningar. Men när det kommer till nära relationer kan det kännas mer utmanande – särskilt när det handlar om att visa känslor eller släppa någon riktigt nära.

I känslomässiga situationer är det vanligt att försöka hålla distans eller att tänka snarare än att känna. Det handlar inte om att vara kylig eller manipulativ – det är snarare en skyddsmekanism som en gång uppstod för att hantera en verklighet där känslomässig närhet inte kändes trygg.

När det gäller att prata om känslor föredrar många med det här mönstret att hålla sig till det konkreta och praktiska. Djupa känslomässiga samtal kan kännas främmande eller obekväma, och ibland kan reaktionen bli att byta ämne eller dra sig undan om det blir för mycket.

Ursprunget till undvikande anknytning

Undvikande anknytning växer ofta fram när ett barn växer upp med föräldrar eller andra vuxna som inte riktigt är känslomässigt närvarande. Det behöver inte betyda att de varit kalla eller avvisande medvetet. Ibland har de varit upptagna av sin egen stress, nedstämdhet eller obearbetade erfarenheter. De kanske fanns där rent fysiskt, men inte riktigt känslomässigt.

Barnet lär sig då att det inte är någon idé att visa sina känslor. Det är som om det blir säkrare att inte ha några behov alls. Så barnet anpassar sig, blir självständigt, tar ansvar, stör inte. Kanske kallas det ”det duktiga barnet” eller ”det starka barnet” och får mycket beröm för att det klarar sig så bra.

I vissa fall uppstår undvikande anknytning efter tidiga separationer, förluster eller svåra händelser. Då kan barnet lära sig att inte lita på att någon finns kvar. Att stänga av känslor blir ett sätt att stå ut, som en skyddande strategi för att undvika att känna den där svåra sorgen eller tomheten.

Påverkan på romantiska relationer

I romantiska relationer kan personer med undvikande anknytning både längta efter och känna sig hotade av närhet. De kan vara kärleksfulla och engagerade till en viss punkt, men när partnern söker djupare emotionell kontakt eller visar större sårbarhet kan de känna en impuls att dra sig undan.

Detta skapar ofta en polariserad dynamik där partnern känner sig frustrerad över den emotionella otillgängligheten och försöker komma närmare, vilket får den undvikande partnern att dra sig undan ännu mer. Denna cykel kan skapa spänningar och missförstånd som är svåra att bryta utan förståelse för de underliggande anknytningsmekanismerna.

När konflikter uppstår tenderar personer med undvikande anknytning att antingen dra sig undan helt eller försöka lösa problem på en rent praktisk nivå utan att adressera de emotionella aspekterna. De kan ha svårt att förstå varför partnern "gör så stor sak" av känslomässiga frågor.

Styrkor och utmaningar i vänskaper

När det gäller vänskaper kan personer med undvikande anknytning ha hur många fina kvaliteter som helst. 

Det är just den känslomässiga delen som kan bli svår. Om en vän går igenom något jobbigt och behöver tröst, kan det kännas obekvämt. Det kan vara svårt att veta vad man ska säga, eller att bara vara där och lyssna utan att försöka lösa problemet direkt. Det blir lätt att istället erbjuda praktiska lösningar, när det vännen egentligen behöver är empati och närvaro.

Personer med undvikande anknytning har ofta också svårt att själva öppna upp. Det kan kännas obehagligt att dela något sårbart eller att visa att man själv behöver stöd. På så sätt kan vänskaperna bli lite ensidiga, och både den undvikande personen och vännen kan uppleva att relationen saknar djup, trots att det finns omtanke där i botten.

Arbetsliv och professionella relationer

Forskning om anknytning på arbetsplatsen är ett ganska nytt område och ännu finns det mycket kvar att utforska. Man kan dock föreställa sig att personer med otrygg-undvikande anknytning kan vara riktigt bra på uppgifter som ska skötas självständigt och faktum är att forskningen visar på att personer med otrygg-undvikande anknytning hellre arbetar själva än de med andra anknytningsstilar.

Vidare har man sett att en otrygg-undvikande anknytning kan korrelera med sociala svårigheter på arbetsplatsen.

Utmaningar kan uppstå i situationer som kräver teamwork, emotionell intelligens eller förmågan att hantera andras känslor. Det har också visat sig att chefer med otrygg-undvikande anknytning fokuserar mer på uppgiften framför sig än de sociala och relationella aspekterna av arbetet, något som förstås både kan vara till för- och nackdel. 

Påverkan på föräldraskap

Som föräldrar kan personer med undvikande anknytning som bäst vara ansvarsfulla, konsekventa och ge sina barn stabilitet genom förutsägbarhet. 

Risken ligger i att de kan ha svårt att bemöta barnets emotionella behov, särskilt när barnet är ledset, rädd eller visar andra intensiva känslor. De kan omedvetet uppmuntra barnet att "vara stark" eller "inte göra så stor sak" av känslor, vilket kan leda till att barnet utvecklar liknande undvikande mönster.

Det är viktigt att komma ihåg att detta sällan kommer av ond vilja utan av att de själva aldrig lärde sig hur man hanterar känslor på ett hälsosamt sätt. Med medvetenhet och eventuellt föräldrastöd kan de utveckla nya färdigheter för att möta sina barns känslomässiga behov.

Vägen till förändring

Det första steget mot förändring är ofta att utveckla känslomässig medvetenhet. För personer med undvikande anknytning kan detta kännas främmande eller till och med hotfullt. Det handlar om att sakta börja notera och namnge känslor utan att behöva agera på dem eller analysera bort dem.

Sårbarhetsträning i små steg kan också vara hjälpsam. Detta kan börja med att dela något litet personligt med en betrodd vän eller partner, be om hjälp med någon konkret uppgift eller uttrycka uppskattning för något specifikt någon gjort.

Samtalsterapi kan vara särskilt värdefullt eftersom terapirelationen erbjuder en säker miljö att öva på emotionell närhet. En skicklig terapeut kommer att respektera behovet av kontroll och självständighet samtidigt som de gradvis uppmuntrar större öppenhet.

KBT och andra behandlingsmetoder

Vill du höra mer från oss? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

KBT används inte för att behandla anknytningsbesvär specifikt, men många upplever att strategier och övningar från KBT:n kan användas för att hjälpa personer med undvikande anknytning att identifiera och utmana tankemönster som upprätthåller emotionell distansering. Vanliga tankar som "närhet är farligt" eller "jag kan bara lita på mig själv" kan gradvis ersättas med mer balanserade perspektiv.

Exponeringsövningar, som är vanligt i KBT kan hjälpa till att gradvis öka toleransen för emotionell närhet. Detta görs i små steg och alltid i en takt som känns hanterbar för individen.

Anknytningsbaserad terapi fokuserar specifikt på att förstå och förändra relationsmönster. För personer med undvikande anknytning kan detta innebära att utforska rädslan för beroende och utveckla en mer balanserad syn på självständighet och intimitet.

Tips för partners och nära vänner

Om du har en nära relation med någon som har undvikande anknytning finns det sätt att stödja dem utan att pressa för snabb förändring. Respektera deras behov av utrymme och pusha inte för emotionell närhet snabbare än de är redo för.

Visa konsekvent omsorg utan att vara påträngande. Små, konsekventa gester betyder ofta mer än stora emotionella uttryck. Var tydlig i din kommunikation och undvik att förvänta dig att de ska "läsa mellan raderna" emotionellt.

Erkänn och uppskatta när de gör ansträngningar att vara mer öppna, även om det känns som små steg. För någon med undvikande anknytning kan det krävas mycket mod att dela även små sårbarheter.

Balansera autonomi och närhet

En viktig del i att förändra undvikande anknytningsmönster handlar om att upptäcka att du inte måste välja mellan att vara självständig eller att vara nära någon. Det går att ha båda delarna i en relation. Du kan vara den du är, ha dina egna behov och ändå släppa in andra på djupet.

Det handlar också om att se styrka på ett nytt sätt. Att vara stark betyder inte att alltid klara sig själv. Sann styrka kan också vara att våga visa sig sårbar när det behövs, att våga be om stöd och att låta någon annan vara nära – utan att förlora sig själv.

Med tid, trygghet och rätt stöd går det att bygga mer meningsfulla och nära relationer. Du behöver inte ge upp det som gör dig stark – din självständighet och förmåga att tänka klart – men du kan lägga till något nytt: känslomässig närhet, ömsesidighet och en känsla av att du inte är ensam.

Hos Mindler har vi psykologer som förstår hur det är att leva med undvikande anknytning. Vi möter dig med respekt för din takt och dina gränser – och hjälper dig att långsamt öppna upp för relationer där både frihet och närhet får plats.

Inom den regionalt finansierade vården kan vi tyvärr inte erbjuda anknytningsfokuserade behandlingar, men inom vårt privata erbjudande kan du få hjälp av en psykolog att bryta destruktiva relationsmönster och bygga nya, trygga relationer. Här kan du hitta din psykolog och börja din resa mot mer balanserade relationer.

Relaterat innehåll: