Vera om sin utmattning

utmattning-story

Prata med en psykolog online hos Mindler

  • Videosamtal för 100kr kronor (eller frikort)

  • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)

  • Ingen väntetid

  • Mindler är en del av primärvården

Psykologer som arbetar hos Mindler

Vi har flera psykologer som kan hjälpa dig

När kände du att något var fel? – Redan 2015 kom den stora tröttheten från ingenstans. Men inte förrän mars 2016 blev jag sjukskriven. Mitt äldsta barns student samt min makes behandling för en tumör låg i grund. Med blicken i backspegeln så tror jag grunden till min utmattning ligger i 10 års helvete med mina barns far och efterföljande år när jag var tvungen att försörja oss… jag har nog aldrig bearbetat våldet utan kört på.  Det och att min nya man som är en stor trygghet för mig riskerade sitt liv drog undan mattan för mig. Ett cancerbesked är alltid ett cancerbesked.

Vilka symptom var mest tydliga? Av alla symptom som finns, och då har jag dem alla, så är tröttheten eller utmattningen värst. Att vara så slut att jag inte orkar lyfta armarna i duschen för att tvätta håret… gråten och illamåendet kommer tvåa. Sedan blandas allt beroende på situation: hjärtklappning, synrubbning, att det bara brusar i huvudet. Att jag inte vet vart jag är på väg,  att jag glömmer vart jag är eller vad jag gör. Paniken som uppstår när jag ser vad som ska göras men jag fixar det inte. Irritation och ilska mot de flesta. Huvudvärk som håller i flera dagar utan nån synbar anledning.

Hur lång tid tog det innan du sökte hjälp och hur blev du bemött? Jag gick till högsta chefen tisdagen efter påsk 2020 och bröt ihop. Fick tre inbokade videosamtal med företagshälsovårdens kurator. Men insatserna från jobbet var sena och bristfälliga. Jag gick hem och var hemma de 14 dagar jag kan utan intyg. Under tiden jag var hemma hade jag de två sista samtalen med kuratorn och jag bokade in en tid hos läkare. Bemötandet har varit ok. Jag har blivit sjukskriven totalt hitintills tre månader och träffar psykiatrisköterska istället för kurator då jag tyckte det inte hjälpte mig förra gången. I övrigt tycker jag läkare lyssnar dåligt och helst bara vill skriva ut någon form av medicin trots att jag säger att jag vill andra saker och behöver annan hjälp. Nu är semestrarna slut och jag har tid hos sköterskan denna vecka och en plan…

Hur ser din vardag ut idag?  Hur får du återhämtning i vardagen? Vardagen… Ja den tuffar på. Jag är tröttare nu än i början och det tror jag beror på att jag gett mig tid att landa i utmattningen som kuratorn från företagshälsovården sa. Jag försöker verkligen ge mig återhämtning allt efter dagsform. Men vad jag än gör: Yoga, promenader eller umgänge så tar allt energi. Jag har ju tömt alla depåer. Men jag kämpar.  Tar det lugnt när jag kan och vill.  Planerar ibland. Är ute varje dag.  Rider och vandrar länge i skogen. Mediterar vid behov. Jobbar med andningen. Fysisk aktivitet är bra men får inte vara för hård för då stänger kroppen ner….och jag blir helt slut i någon dag.

Vad skulle du vilja säga till alla som känner sig stressade men som inte har tagit tag i det? Till alla som känner stress och mår dåligt vet ofta varför. Men vi är så dåliga att erkänna det som är jobbigt. Det är en process som man tyvärr gärna skjuter framför sig. Mitt enda råd är” Våga känna efter. Ta hjälp för UMS.  Och du är en bra människa ändå fast du inte tror det för att du inte fixar det alla andra gör.. ingen fixar allt.

Fritext om utmattning. Utbilda alla chefer i vad det är och hur man arbetar med det. Se till att vårdcentraler har kunskap och resurser att behandla stress och den lindriga ångest det medför. Fler utbildad personal. Se till att det finns yoga och massage och allt annat som alla människor mår bra utav lätt tillgängligt och under högkostnadsskyddet. Hälsa ska inte vara en klassfråga!

Fler inlägg