Mindler » Artiklar » Nu vågar vi prata om utmattningssyndrom » "Jag har bara kört på och gett 150% konstant"

"Jag har bara kört på och gett 150% konstant"

IMG_20191208_115735_064

Prata med en psykolog online hos Mindler

  • Videosamtal för 100kr kronor (eller frikort)

  • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)

  • Ingen väntetid

  • Mindler är en del av primärvården

Psykologer som arbetar hos Mindler

Vi har flera psykologer som kan hjälpa dig

Nina

Det är snart två år sedan jag kraschade i utmattning och idag kan jag faktiskt känna en tacksamhet över att jag kraschade. Inte över utmattningen i sig – det var en fruktansvärd upplevelse och tid i mitt liv – men jag känner en tacksamhet över allt jag lärt mig, framför allt om mig själv, som ett resultat av att jag kraschade. Utan utmattningen hade jag nog aldrig fått dessa lärdomar om mig själv.

Under den här tiden har jag tvingats att lära känna mig själv och mina behov för första gången i hela mitt liv. Jag har aldrig tidigare stannat upp och reflekterat över vad jag själv har för behov eller vem jag egentligen är som person eller vad jag behöver för att må bra. Jag har bara kört på och gett 150% konstant, tagit hand om alla andra och aldrig känt efter hur jag själv egentligen mår. När jag blev utmattad blev jag tvungen att gå tillbaka i mitt liv, analysera varför det blev som det blev och sakta bygga upp mig själv samtidigt som jag lärde känna mig själv.

Idag mår jag bra, jag är på en bra plats i livet och jag har faktiskt aldrig mått såhär bra i hela mitt liv. Jag är tryggare i mig själv än vad jag nånsin tidigare varit. Men jag är samtidigt medveten om att det är en stor återfallsrisk för oss som en gång varit utmattade så det har jag i bakhuvudet och därför lyssnar jag på min kropp så fort den säger ifrån.

Jag tränar på att bromsa mig själv så att jag inte börjar gasa på igen. Jag använder mig av energisparande strategier som fungerar för mig så att jag förhoppningsvis kan få hålla i längden.

Sammanfattningsvis försöker att hitta en lunk som passar mig och mitt liv även om det inte är lätt eftersom jag är en person som gärna vill gasa på. Men jag tror det viktigaste är att jag numera är MEDVETEN om hur jag fungerar, mina varningssignaler och vad jag måste göra när det börjar barka iväg. Det tror jag är det viktigaste, för det går inte alltid att styra livet eller saker man är med om. Men är man medveten om sig själv, hur man fungerar och vilka strategier som fungerar för en själv så tror jag att man kan känna sig trygg i det oavsett vad som händer i ens liv.

Vill ni följa mig finns jag på Instagram under namnet @nninaaw.

Fler inlägg