Mindler » Fakta och råd om psykiska besvär och behandlingsmetoder » Vanligaste orsakerna till psykisk ohälsa på arbetet

Vilka är de vanligaste orsakerna till psykisk ohälsa på arbetet

På den här sidan kan du läsa om de vanligaste orsakerna till psykisk ohälsa på arbetsplatsen.

Vill ni kunna erbjuda psykologisk hjälp på er arbetsplats? Genom Mindlers företagslösning kan du snabbt och effektivt ge dina anställda tillgång till 200+ företagspsykologer.

Läs mer om vår företagslösning

Prata med en psykolog online hos Mindler

  • Videosamtal för 100kr kronor (eller frikort)

  • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)

  • Ingen väntetid

  • Mindler är en del av primärvården

Psykologer som arbetar hos Mindler

Vi har flera psykologer som kan hjälpa dig

Psykisk ohälsa på arbetsplatsen

Psykisk ohälsa är, enligt försäkringskassans statistik, den vanligaste orsaken till de sjukskrivningar som sker idag. Utöver det finns det ett stort antal personer som bär på psykisk ohälsa utan att vara sjukskrivna eller diagnostiserade med någon form av psykisk ohälsa. Att ge en specifik siffra på hur många procent av befolkningen som lider av psykisk ohälsa är komplext, eftersom vi kan både mäta och definiera det på olika vis. Flera studier pekar på att åtminstone var femte person, någon gång i sitt liv, har drabbats av psykisk ohälsa. I andra studier framkommer uppgifter på att 15% upp till 40% av befolkningen har drabbats av psykisk ohälsa någon gång i livet.

Eftersom vi spenderar större delen av våra liv på arbetsplatsen är det en stor faktor som spelar in i vårt välbefinnande i livet. Detta är också en av anledningarna till varför det är så viktigt att ha förebyggande rutiner på arbetsplatsen som minskar riskerna att drabbas av psykisk ohälsa på jobbet. Det är inte bara bra för arbetsplatsens och dess medarbetares skull, det är också ett ansvar som faktiskt är skrivet i arbetsmiljölagen. Arbetsplatsen har därför ett stort ansvar till att både förebygga och rehabilitera vid psykisk ohälsa.

Vad är psykisk ohälsa?

Begreppet psykisk ohälsa är ett samlingsnamn som innebär att den drabbade mår dåligt på insidan. Det är därför inte alltid direkt synligt att någon mår dåligt utåt sett. Det kan innebära både psykiska, emotionella, mentala och fysiska symtom. Psykisk ohälsa kan vara alltifrån lindriga till svåra symtom och kan påverka en person på många olika plan.

Orsaker till psykisk ohälsa på arbetsplatsen

Det finns flera orsaker bakom psykisk ohälsa på arbetsplatser. Undersökningar har visat på att den sociala och psykiska arbetsmiljön är minst lika viktig som den fysiska. De vanligaste orsakerna till att anställda upplever psykisk ohälsa på arbetsplatsen är bland annat följande:

  • Ohälsosam och hög arbetsbelastning

  • Kränkande särbehandling

  • Problem i socialt samspel

  • Mobbning på arbetsplatsen

  • Hot och våld (Detaljhandeln är särskilt utsatt inom detta område)

  • Sexuella trakasserier

  • Beroende och missbruk

  • Sömnsvårigheter

  • Konflikter

  • Stress

Vad kan arbetsplatsen göra?

Det finns flera saker en kan göra på arbetsplatsen för att förebygga psykisk ohälsa, där de absolut viktigaste punkterna är kommunikation och lyhördhet. Det innebär att man har ett öppet samtalsklimat, där anställda känner sig trygga att berätta om något är fel. Det finns flertalet studier som pekar på att de arbetsplatser som har god psykisk hälsa bland medarbetarna, har en öppen, tillåtande kommunikation där alla är lika delaktiga.

Det är också viktigt att vara uppmärksam på tidiga tecken på psykisk ohälsa, för att förebygga riskerna för sjukskrivningar. Många psykiska problem börjar med mindre tecken som med tiden kan växa sig starkare och bli allt tydligare. Ett av de vanligaste tecknen är om den drabbade börjar ha en hög sjukfrånvaro. Det kan därför vara en god idé att kartlägga den psykosociala arbetsmiljön för att skapa ett så gott socialt klimat för de anställda som möjligt.

Motion är också något som kan förebygga psykisk ohälsa på arbetsplatsen. Många arbetsplatser är stillasittande kontorsarbeten. Att de anställda utnyttjar sitt friskvårdsbidrag eller får möjlighet att utföra någon form av fysisk aktivitet på arbetstid har visat sig både motverka stress och minska riskerna för många sjukdomar. Att ta hjälp av företagshälsan är ett bra sätt att arbeta förebyggande och motverka ohälsosamma arbetsförhållanden.

Vill ni arbeta preventivt för att förebygga psykisk ohälsa på arbetet? Genom Mindlers företagslösning kan du snabbt och effektivt ge dina anställda tillgång till ge dina anställda tillgång till 200+ företagspsykologer.