Lär dig mer om personlig utveckling

På denna sida kan lära dig mer om personlig utveckling. Mindlers psykologer arbetar på primärvårdsnivå vilket innebär att vi endast får ägna oss åt behandling och förebyggande åtgärder avseende psykisk ohälsa. I vårt uppdrag ingår inte arbete med självutveckling.

Mindler är Sveriges största digitala psykologmottagning. Vi är en del av primärvården vilket innebär att ett samtal med någon av våra psykologer kostar som ett vanligt vårdbesök.

Läs mer om vad som går att behandla hos Mindler.

Prata med en psykolog online hos Mindler

 • Videosamtal för 100 kr (0 kr vid frikort)
 • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)
 • Ingen väntetid
 • Mindler är en del av primärvården

Boka ett möteBoka ett möteBoka ett möte

Vad innebär personlig utveckling?

Du känner säkert till att personlig utveckling handlar att bli den bästa versionen av sig själv.

Att fokusera på sin personliga utveckling är ett av de bästa besluten en människa kan göra, men också en av de mest utmanande.

Att nå sin fulla potential är inget som sker över några veckors engagemang eller efter att ha läst den senaste självhjälpsboken.

Den som vill utvecklas till sin absolut yttersta förmåga behöver gå in med inställningen att detta är en livslång process och kommer kräva en dedikerad vilja.

Vad personlig utveckling inkluderar:

 • Förbättra självmedvetenheten
 • Förbättra kunskaper och / eller lära sig nya
 • Bygga eller förnya identitet / självkänsla
 • Utveckla styrkor eller talanger
 • Förbättra karriär
 • Förbättra sin självkännedom
 • Bygga anställbarhet eller (alternativt) mänskligt kapital
  förbättrad livsstil och / eller livskvalitet och tidshantering
 • Förbättra hälsan
 • Förbättra rikedom eller social status
 • Uppfylla strävanden
 • Definiera och genomföra personliga utvecklingsplaner
 • Förbättra sociala relationer eller känslomässig intelligens

Marslaws behovshierarki

När man diskuterar personlig utveckling och självförverkligande så går det inte att undgå att ta upp Marslaws behovshierarki.

Denna modell är inom psykologin högt omtalad och förklarar vilka behov människor har. Marslaws teori bygger på att vi redan har inprogrammerade behov för personlig utveckling ifrån födseln.

De fem behoven ser ut såhär: (1 är längst ner i trappan och 5 i toppen):

 1. Fysiologiska behov
  Grundläggande basbehov som mat, vatten, syre, skydd, temperatur, sex, sömn och motion.
 2. Trygghetsbehov
  Känna sig i säkerhet från farliga situationer. Säkerhet inom hälsa, jobb, pengar, rutiner och bekantskap.
 3. Behov av kärlek
  Känslor av att känna sig socialt accepterad, tillhörighet, älskad samt pålitlighet gentemot andra.
 4. Självhävdelsebehov
  Känna självförtroende och självrespekt, att man är kompetent och får respekt av andra socialt, inom familj, jobb och bland vänner.
 5. Självförverkligande behov
  Nå din fulla potential och uppfyll allt du vill och är kapabel till.

Praktiska övningar för personlig utveckling

Vill du sätta igång och utvecklas som människa?

Då kommer du nu får 3 praktiska steg som du kan sätta igång med redan nu som kommer kickstarta din utveckling.

Det är ett klassiskt misstag att man fastnar inom självhjälp-teori och läser om tips och coachning utan att applicera, så detta är ett perfekt läge för dig att börja agera.

1. Skapa en personlig vision

Allas målbild av framgång ser olika ut, genom att skapa en personlig vision kring hur du vill att ditt liv ska se ut ger du dig själv möjligheten att gå i rätt riktning, detta är superviktigt.

Ofta blir vi osäkra och känner oss tomma på riktning i livet, frågor som kan dyka upp:

Vilken typ av karriär, företagande eller passion vill jag ägna mig åt?

Denna typ av osäkerhet kommer oftast som resultat av att vi hela tiden matas av andras åsikter och riktningar i livet.

Vi spenderar mer tid på social media, framför tvn och mobilen med att fokusera på vad andra gör och tycker istället för att fokusera på vad vi själva tycker och vill.

Känner du igen dig är därför viktigt att du skapa en personlig vision som fungerar som en målbild för vad du uppnå och få ut av ditt liv. Börja med att ta fram ett papper och skriv ner vad du vill uppnå.

Omvandla sedan dina mål till en vision som du kan se framför dig. Har du ekonomiska mål, se en tydlig bild om hur det ser ut när du uppnått detta målet. Vad gör du, vart befinner du dig och hur mår du? Du kanske ser ditt bankkonto framför dig med specifik summa, eller du kanske ser dig själv köpa en lägenhet eller något annat som resultat av vad du vill uppnå.

Det viktigaste är att du tar fram så mycket detaljer som möjligt och att du känslomässigt sätter in dig hur din vision.

2. Planera din personliga utveckling

När du har en vision kring vad du vill utveckla så behöver du en plan.

Utan en plan kommer din vision förbli en dröm, och drömmar är önsketänkande, inget du vill ägna dig åt om du vill utvecklas.

Du drömmer inte, du vet vad du vill och kommer agera därefter.

Anledningen till att många inte fullföljer sina drömmar kan vara på grund av brist på självförtroende eller kunskap. Dessa hänger ofta ihop, därför är det bra att du börjar studera hur du praktiskt kan nå din vision.

När du har tagit reda på hur du gör så bryter du ner vad du behöver göra i små delmål steg för steg som en trappa. Ju mindre du bryter ner målet desto lättare kommer det bli att få en överblick på vad som behövs göras.

Detta kommer vara svårt och kräva tid och energi, men ge inte upp här. Se till att påminna dig själv om din vision, du vill utvecklas och detta är något du har valt att göra av en anledning, påminn dig själv om den anledningen.

3. Börja utvecklingsprocessen

När du har din vision och plan på plats så är det dags att sätta igång att förverkliga och agera.

Se till att skapa en fast rutin för när och hur du ska spendera tid och fokus på din utveckling. Genom att skapa en fast rutin kommer du lättare anpassa dig till dina arbetsuppgifter och delmål.

Ett exempel kan vara att du lägger 45 minuter varje dag på att utföra delmål. Se till att du under denna tid inte är upptagen med jobb utan att du fokuserar 100% på att utföra de saker som kommer ta dig till din vision på snabbast möjliga sätt.

Utvecklas inom ledarskap

Vill du utvecklas och bli en bättre ledare? Då passar det bra att ta till hjälp av material som kommer ge dig insikt inom just det område där du kommer ha en aktiv ledarroll.

Kurser

Personlig utveckling är ett väldigt brett område som omfamnar många områden inom psykologin och framgångs utvecklingsteorier.

Du som verkligen vill se till att du får en utvecklingskurva bör söka dig till kurser inom personlig utveckling.

Att delta på kurser gör inte bara att du får ta del av värdefull information och tips men det gör också något som är väldigt viktigt.

Det engagerar dig genom att göra dig själv mer investerad. Ju mer investerad du är i din personliga utveckling desto större är chanserna att du tar processen på allvar och att du kommer nå framgång inom dina önskade områden.

Böcker

Kunskap är makt och även nyckeln till utveckling. För att utvecklas så krävs det att du kan ta till dig ny information. Att läsa böcker är ett av de enklaste sätten att på ett smidigt sätt lära sig nya saker.

Det finns en uppsjö av bra böcker inom personlig utveckling och framgång att ta del av. Det rekommenderas att du läser böcker som ligger nära ditt utvecklingsområde då böcker som är personligt relevanta oftast får störst påverkan.

Senast uppdaterad: 2022.09.28