Vad gör en livscoach och vem kan bli utbildad

På den här sidan kan du läsa om vad en livscoach är och hur det skiljer sig från en legitimerad psykolog. Hos Mindler arbetar endast legitimerade KBT-psykologer.

Mindler är Sveriges största digitala psykologmottagning. Vi är en del av primärvården vilket innebär att ett samtal med någon av våra psykologer kostar som ett vanligt vårdbesök.

Prata med en psykolog online hos Mindler

 • Videosamtal för 100 kr (0 kr vid frikort)
 • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)
 • Ingen väntetid
 • Mindler är en del av primärvården

Boka ett möteBoka ett möteBoka ett möte

Intro: Livscoach

Vad är egentligen en livscoach, vem kan utbilda sig och hur väljer man rätt coach att prata med?

På denna sidan kommer vi svara på samtliga frågor, ge självhjälps övningar för mental träning och gå igenom vikten av att tro på sig själv. För att bli framgångsrik inom karriär, relationer eller sin mentala hälsa.

Vad gör en livscoach?

En livscoach arbetar med att ge tips, insyn, motivation och perspektiv för att hjälpa dig utvecklas som människa, dvs med personlig utveckling.

Anledningen till att en livscoachning faktiskt fungerar beror på att en coach har ofta ett övergripande perspektiv på din situation (s.k. helikoptervision) vilket gör att de lättare kan se vart du behöver stöd för att nå de resultat du vill uppnå.

Om en klient lider av mental ohälsa och har varit med om trauman så passar dock en inte en livscoach in för denna situation. I dessa fall är det bäst att klienten får prata med en utbildad psykolog eller terapeut då en coach inte är certifierad som psykolog eller psykoterapeut.

Övningar för mental träning

Om denna rubriken intresserar dig så är du förmodligen redan här öppen och tror på att du kan påverka din mentala sinnesstämning, om du läser detta och håller med så har du redan här kommit en lång bit för att kunna styra över vad som är möjligt att åstadkomma i ditt liv.

Att kunna ta kontroll över sin sinnesstämning och bestämma hur man känna kan ses som något hokus pokus taget från Jedi kost ifrån Star Wars, – Use the force Luke…

I filmen Star wars får Luke lära sig om The Force som är ett begrepp som står för krafterna en Jedi kan uppnå:

”The force är kraften som ger en Jedi sin makt. Det är ett energifält som skapats av alla levande saker. Det omger oss och tränger in i oss, det binder galaxen tillsammans.” – Obi wan kenobi

För att Luke ska kunna ta till sig kraften och lära sig vägen av The Force så behöver han först komma över tröskeln och tro på att The Force existerar.

Liksom Luke så behöver även den som vill ta kontroll över sin mentala sinnesstämning tro på att det är fullt möjligt att bestämma hur man ska må och känna.

Tyvärr så kommer du inte kunna flytta fysiska objekt med hjälp av dina tankar. Men du kommer med med hjälp av övningar och träning kunna ta kontroll över vilka känslor som du ska bära på och hur du hanterar mentala motgångar eller fallgropar i livet.

Hur går det till?

För att utveckla kraften att ta kontroll över sin sinnesstämning behöver du implementera starka principer, perspektiv och grundvärden som kommer fungera som stödpelare och ge dig kraft att ändra dina känslolägen på beställning.

Exempel

Tänk dig en man i 40 år’s åldern, han har ovanligt kort stubin och blir väldigt lätt förbannad över småsaker. Han har alltid en tydlig förklaring till varför han är förbannad, det kan vara allt ifrån att bussen aldrig kommer i tid till att han glömt stänga fönstret i sovrummet så att flugor kommit in, riktiga tragedier som skapar hus i helvete.

En dag så får mannen magont och besöker läkaren, efter att lämnat in några prover visar det sig att han lider av en väldigt ovanlig magsjukdom. Mannen får besked om att han bara har några månader kvar att leva. Detta ställer såklart mannen i chock och han bryter ihop.

Dagen efter beskedet händer det det något inuti mannen som gör att han längre inte blir arg för de saker som tidigare gjorde honom fly förbannad. Med bara några månader kvar att leva får mannen ett nytt perspektiv och bestämmer sig för att han nu ska vara glad och tacksam för varje dag han vaknar upp och är vid liv.

3 veckor efter beskedet när mannen levt varje dag fylld med kärlek till både den sena busschauffören och flugorna i sovrummet så får han ett telefonsamtal från sjukhuset.

Det visar sig de begått ett stort misstag och blandat ihop hans prover och fått fel, hans värden är till och med ovanligt bra. Mannen befinner sig nu åter igen i chock, frågan är om han denna gång kommer bli arg på sjukhuset för att de tagit fel på hans prover eller om han kommer välja sinnesstämningen av att vara lycklig och tacksam för att inte vara döende.

Om mannen nu tror att han besitter kraften att själv bestämma vilken sinnesstämning han ska leva med så är sannolikheten stor att han väljer tacksamhet denna gång.

Perspektiv, värderingar och principer

I exemplet ovan behövde mannen ändra sitt perspektiv och synsätt på livet för att kunna ändra sinnesstämning. När mannen insåg att han var döende fick han kraften till att utveckla ett nytt perspektiv på livet. Hans värderingar ändrades och han levde ett liv där tacksamhet blev en stor värdering. Tillsammans med hans nya perspektiv och värderingar i livet så utvecklande han även en princip att han skulle leva varje dag fylld med glädje.

För att vilja utveckla en vilja till att göra detta så behövs en drivkraft komma inifrån som ger ett starkt skäl till att han ska börja tänka om sitt beteende.

Genom att skriva ner och träna in starka principer och grundvärden i ditt liv så kan du styra över vilka känslolägen och sinnesstämningar som dyker upp, detta kan kan göra skillnad mellan att känna sig:

 • Glad istället för irriterad
 • Tacksam istället för tom
 • Kärleksfull istället för ensam
 • Fokuserad istället för ofokuserad
 • Osv..

Tro på tro på dig själv och få bättre självförtroende

Att tro på sig själv bidrar många positiva medföljer men är lättare sagt än gjort, speciellt om man redan ha utvecklat negativa känslor kring sig själv som skulle kunna vara att du inte räcker till eller att du inte är värdig nog.

Det är motsatsen till tankar som dessa som hjälper dig att våga ta för sig och våga utvecklas och bli en människa med fler erfarenheter och kunskaper. Genom ett bra självförtroende kommer det oftast handlingar som bidrar till ett fortsatt bra självförtroende och tvärt om, därför är det otroligt viktigt att vara medveten så snabbt som möjlig när man är på väg in i en negativ spiral.

Om du har tappat eller vill bygga upp ett självförtroende så finns det flera saker du kan göra för att börja tro på dig själv:

 • Skriv en lista med alla dina prestationer som du är stolt över
 • Prata med andra människor som stöttar och får dig på bra humör
 • Utveckla nya perspektiv på saker
 • Sysselsätt dig med något du känner dig duktig på
 • Gör något produktivt
 • Prata positivt om dig själv