Agorafobi/Torgskräck

Det finns populära böcker och filmatiseringar om personer som inte vågar lämna sina egna hem, eftersom när första steget genom dörren tas drabbas personen av en överväldigande ångest som får deras knän att vika sig under dem.

Visst kan det se ut så för vissa, om det blivit riktig illa kan agorafobi vara otroligt tungt och begränsande för personen. Det finns dock variationer och olika svårighetsgrader av agorafobi/torgskräck. Många kan fortfarande röra sig relativt fritt, men bär ändå på en onödigt stor rädsla. En del kan ha svårt för områden som är trångt “packade” med människor, de kan känna sig fångade och instängda då. För andra kan det handla om rädslan att inte kunna fly om något går fel eller om något generande sker.

På denna sida kan du lära dig mer om vad agorafobi, också kallad torgskräck, är för något.

På Mindler kan du träffa en legitimerad psykolog som kan hjälpa dig som har agorafobi. Du betalar vanlig patientavgift & frikort gäller. Terapin ges via videolänk i appen.

Prata med en psykolog online hos Mindler

  • Videosamtal för 100kr kronor (eller frikort)

  • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)

  • Ingen väntetid

  • Mindler är en del av primärvården

Psykologer som arbetar hos Mindler

Vi har flera psykologer som kan hjälpa dig

Vad är agorafobi?

Agorafobi kallas i folkmun för Torgskräck. Agora betyder torg eller marknadsplats på grekiska, och phobos betyder rädsla. Agorafobi räknas till en av de vanligare fobierna. Tillståndet debuterar ofta i sena tonåren, men förekommer även hos barn.

Personen som lider av torgskräck är ofta rädd för att lämna tryggheten i det egna hemmet för att bege sig ut i situationer som är främmande och kan anses vara svåra att ta sig ur. Det kan också vara så att personen är rädd för att åka buss, tåg, flygplan eller att vistas i folksamlingar. Ibland kan det också handla om att vara rädd för att inte kunna få hjälp om en kris uppstår. Triggers kan även vara slutna platser som biosalonger, hissar, köpcentra, stå i kö i mataffären och även katastroftankar om att pinsamheter eller olyckor ska drabba en.

Antingen undviks de skrämmande situationerna aktivt, så att vardagen begränsas, eller så uthärdas de under stort lidande. I det senare fallet är det vanligt att personen behöver någon närstående som sällskap för att klara av påfrestningarna.

Läs mer generellt om fobier här.

Orsak till agorafobi?

Det finns inte något exakt svar på varför en person utvecklar agorafobi. Det är troligen en blandning av olika faktorer. Några faktorer kan vara:

  • Miljömässiga: Uppväxtmiljö och tidiga livserfarenheter kan spela en roll. En barndom präglad av överbeskyddande omgivning eller bristande trygghet kan bidra till utvecklingen av ångeststörningar senare i livet.

  • Genetiska: Om en nära familjemedlem har en ångeststörning är det mer sannolikt att andra i släkten också utvecklar psykisk ohälsa. Det kan förstås som att en kan födas med en sårbarhet som ökar risken för att utveckla psykisk ohälsa i livet.

  • Inlärda beteenden: Genom observation och inlärning kan individer utveckla rädslor och undvikandebeteenden. Om en person ser någon annan uppleva ångest i vissa situationer kan de själva börja undvika dessa situationer.

  • Traumatiska händelser: Allvarliga stressfaktorer eller traumatiska händelser, såsom dödsfall i familjen, skilsmässa, eller att bli utsatt för en våldsam händelse, kan utlösa agorafobi hos vissa individer.

En del teoretiker resonerar också som så att det är naturligt för människan att vara rädd för öppna fält, då det kan innebära fara. Människor blir lätta byten för rovdjur och fientligt inställda människor där och en överlevnadsstrategi är därför att undvika dessa platser.

Behandling av agorafobi

När ens rädslor blir så stark att den påverkar ens liv eller sätt att leva kan det vara dags att söka hjälp. Mindlers psykologer kan hjälpa dig att hantera agorafobin genom KBT-behandling och IKBT. Kognitiv beteendeterapi (KBT) har god evidens vid behandling av ångeststörningar. Där arbetar terapeuten och patienten tillsammans med att granska och ifrågasätta de negativa tankemönster som orsakar symptomen. En får även lära sig hur ångest påverkar kroppen, och hur tankar och känslor hänger ihop. En del av behandlingen går också ut på att skapa beteendeförändringar och att exponera sig gradvis för vissa platser.

Även antidepressiva mediciner kan ge symptomlindring. Detta är något du testar i samråd med din husläkare.

Källhänvisning

• Bressert, S. (2016). Agoraphobia Symptoms. Psych Central: https://psychcentral.com/anxiety/agoraphobia-symptoms/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18090457

• medicalnewstoday.com

• healthline.com

• psychologytoday.com

• medicinkompendier.se