Separationsångest - hjälp hos Mindler

Mindlers psykologer guidar dig igenom separationsångest: - Vad är det? - Skillnader mellan barn och vuxna - Anknytningsfasen - Återförening - Vid relation - Tips

illustration anxiety-4_3

Prata med en psykolog online hos Mindler

  • Videosamtal för 100kr kronor (eller frikort)

  • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)

  • Ingen väntetid

  • Mindler är en del av primärvården

Nedan ser du psykologer hos Mindler som arbetar med Separationsångest

Vi har flera psykologer som kan hjälpa dig

Vad är separationsångest?

Det kan kännas som att du brister i tusen bitar när det är dags att säga hejdå till din anknytningsperson. Eller som en stark rädsla inför att bli lämnad eller förlora någon av dina anknytningspersoner. En anknytningsperson är den person du byggt upp en anknytning med, ett slags emotionellt band. Det kan vara en förälder, vän, kollega eller kärlekspartner. Människor kan knyta an till flera anknytningspersoner. Gällande barn är det oftast dess föräldrar, men kan även vara andra personer i barnets omgivning. Barnet knyter an till de som blir barnets primära personer för barnets omvårdnad och säkerhet.

Om du lider av detta kan du känna att det är jobbigt att lämna hemmet, du drabbas ofta av stark hemlängtan och vill gärna ha koll på dina närstående för att veta var du har dem. Du kan även känna stark oro inför att skiljas från dina närstående vilket kan påverka dina relationer till dem.

Separationsångest är något utöver att känna sig ledsen eller orolig för avsked. Ångesten är något som ofta blir så stark att den är svår att kontrollera och kan göra att vardagliga situationer känns hotfulla. Separationsångest kan göra att det känns som att en eller några särskilda personer är förutsättningen för att kunna känna sig trygg i livet. Utan dem skulle livet falla sönder.

Att bära på separationsångest kan begränsa en i livet, det kan vara svårt att känna kontroll över sin egen situation och kan leda till en stor osäkerhet. Det kan innebära en tyngd i relationer när ångesten styr mer än vad som kan hanteras. Ofta känner personen med separationsångest mycket skam och skuld över sin ångest.

I vården definieras separationsångest som en överdriven och oproportionerlig oro och rädsla att skiljas från anknytningspersoner eller hemmet.

Om du eller någon du känner lider av separationsångest är det bra att veta att det finns stöd att få, till exempel av en psykolog. Du kan få hjälp att komma i kontakt med en psykolog på Mindler för att få professionell hjälp.

Separationsångest hos barn och bebisar

Separationsångest hos barn och bebisar kan börja uppstå från det att barnet är knappt 1 år gammal. I många fall avtar det när barnet växer upp. En viss mån av separationsångest anses vara normalt och som en del av utvecklingen för små barn, men i vissa fall är den så svår att det blir svårt att hantera. Oftast är anknytningspersonerna föräldrarna.

Barnet med separationsångest kan ha mycket svårt att skiljas från föräldern och kan uppvisa symptom som gråt, ilska, magont eller huvudvärk. Barnet kan verka rädd eller förtvivlat. Lämningar på förskola kan bli utdragna, starkt känslomässiga och det verkar omöjligt att få barnet att skifta fokus från förälder till annat som den tycker är roligt. Även i situationer som att gå och lägga sig kan bli tufft för barnet och det kan krävas att en förälder sitter hos barnet tills hen har somnat. Äldre barn kan börja undvika att leka borta hos andra eller ägna sig åt aktiviteter borta från hemmet på fritiden.

Det finns stöd att få vid separationsångest för barn. Du som vårdnadshavare kan börja med att söka stöd hos vårdcentralen som kan hänvisa dig till deras egna psykosociala resurs alternativt kan remittera er vidare till Barn- och Ungdomspsykiatrin (BUP).

Separation när barn finns med i bilden

Vid separationsångest som uppkommer i respons på en faktisk separation kan det bli extra tufft att veta hur situationen ska hanteras. Detta kan till exempel ske vid en skilsmässa, ett dödsfall eller en flytt. Som med de flesta starka känsloreaktioner är det viktigt att inte ignorera känslorna eller det faktum av vad som faktiskt skett.

Precis som för vuxna så kan barn också reagera väldigt olika beroende på individ och situation. Som förälder är det klokt att börja med att utforska hur sitt barn faktiskt reagerar på situationen. Barn, med eller utan separationsångest, kan behöva olika typer av stöd och hjälp för att anpassa sig till den nya verkligheten.

Vanliga riktlinjer att följa vid separationer när barn finns med i bilden är:

  • Berätta för barnet vad som har hänt eller kommer hända på ett vis som är anpassat efter dess mognad och ålder.

  • Förklara att barnet inte är orsaken.

  • Förbered barnet på de förändringar som kommer ske.

  • Lyssna efter barnets egna tankar och frågor.

  • Försök separera dina egna känslor, tankar och farhågor från barnets. Ofta kan det vara helt andra funderingar som barnet har, utifrån sitt perspektiv på livet i den ålder barnet befinner sig i.

  • Lämna utrymme för att även fokusera på annat i livet, utgå från barnets egna behov i detta. Det är helt ok att prata om det en stund för att sedan leka, för att sedan återgå till temat när barnet fått en ny fundering igen.

En separation kan vara mycket jobbig att hantera och många behöver hjälp. Då kan du som förälder vända dig till familjerådgivningen via kommunen eller en psykosocial resurs via en vårdcentral.

Separationsångest hos vuxna

Hos vuxna yttrar sig separationsångest på många sätt likadant som hos barn, med stark oro inför att lämna hemmet eller närstående.

Den vuxna kan ha svårt att vara på egen hand eller ensam och vilja spendera all sin tid med sin närstående. Det är vanligt att vilja ha kontakt med närstående till exempel via telefon för att kunna veta att de mår bra och fortfarande finns där. Personen undviker situationer där separationer naturligt sker. Viktiga händelser som att flytta hemifrån kan bli tuffa, det kan finnas en rädsla av att inte kunna klara sig själv, att vara otrygg eller att man gör något fel som flyttar ifrån familjen.

Även vuxna kan ha fysiska symptom såsom huvudvärk eller magont.

Separation och anknytningsfasen

Särskilt för barndomen talar man om anknytningsfasen, vilket är den fas då barn börjar knyta an till föräldrarna. Detta emotionella band gör det möjligt för barnet att genom sina närstående reglera sina egna känslor och lära sig utforska världen under trygga omständigheter. Människor kan skapa anknytningar till nya personer hela sitt liv, men de under barndomen brukar vara av särskild betydelse för vår utveckling.

Som vuxen har man fortfarande anknytningspersoner i sitt liv. Relationerna kan dock se annorlunda ut. Vuxna personer är inte lika beroende av andra, som ett barn är. Därför kan rollerna skifta till exempel till en kärlekspartner.

Att komma vidare efter separation av ett långt förhållande

Det finns inget facit för hur man ska hantera en separation efter ett långt förhållande. Alla behöver olika typer av lösningar för att kunna gå vidare. Det kan ta olika lång tid, vara olika tufft och påverka en på olika nivåer beroende på vem man är, vad som har hänt, ens situation och så vidare. Alla hanterar sorg olika, och det viktiga är att hitta det som fungerar för dig.

Det finns dock små tips som kan vara hjälpsamma att ta till sig vid en separation, nämligen dessa:

  • När vi förlorar någon, följer en sorgeprocess. Den består av olika faser som du kan läsa om här. Det som poängteras är att låta det ta sin tid och att tillåta sig själv känna sorgen.

  • Varva sorgen med pauser där du kan få återhämta kropp och hjärna. Till exempel med att distrahera dina tankar med en film för en stund, prata med vänner eller gå på promenader.

  • Håll i rutiner. Även om separationen innebär att dina rutiner förändras är det bra att på något vis upprätthålla dem. Särskilt vad gäller kost, sömn och motion.

  • Skriv ner tankar i en dagbok. Att sätta ord på dem istället för att hålla dem alla i huvudet kan vara hjälpsamt. De kan även hjälpa till att reda ut funderingar du själv bär på och kan vara ett sätt att upptäcka när en tanke egentligen inte är hjälpsam.

  • Mindfulness är ett sätt att träna upp medveten närvaro. Det kan vara hjälpsamt vid många olika sorters situationer. Vid separationer är det vanligt att älta dåtiden och de förluster separationen har inneburit för framtiden. Mindfulness kan hjälpa dig att grunda dig själv i nuet. Där du behöver vara för att kunna ta hand om dig själv just nu.

  • För många kan det vara hjälpsamt att söka stöd från andra i sin omgivning för att hantera sorgen och bearbeta det som har skett.

Tips att tänka på vid separation från en partner

Om du håller på att gå igenom en separation finns det en del viktiga saker att tänka på:

  • Det kan vara bra att ta upp ämnet kring separation så tidigt som möjligt. Det kan vara ett samtal om hur ni ser på relationen, vart den leder, vad ni vill med relationen. Det kan även vara andra teman som låter den andra veta att något har förändrats för dig och att du vill något annat.

  • Försök att mitt i känslostormen behålla ett respektfullt bemötande mot varandra. Det kan handla om att inte plötsligt bete sig otrevligt för att relationen tagit slut. Det kan också handla om praktiska saker som att respektera att den ena behöver tid för att kunna ordna sig ett nytt liv, samtidigt som den andra troligen inte vill vänta på att sitt nya liv ska börja.

  • Det kan vara svårt att vet hur man ska uttrycka sig i svåra samtal. Jag-budskap kan vara en bra mall att följa.

  • Tillåta att känslor får finnas. En separation är smärtsam.

  • Vara beredd på att besvara frågor, men också att alla frågor inte kan få ett svar.

Återförenas efter separation

Det är förståeligt att en återföring kan vara bitterljuv med tanke på alla de olika nyanser en separation kan komma med. Skiljdes man på sämre termer, till exempel om relationen avslutades på ett dåligt vis, kan återföreningen framkalla särskilt starka känslor.

Hur en återförening ska hanteras bör ligga i linje med vad målet med återföreningen är. En återförening behöver inte heller ske, inte ens för “gamla goda tiders skull”. Målet behöver inte heller vara att inte reagera eller känna något. Det är fullkomligt rimligt att få reaktioner av alla dess slag vid en återförening.

Om du står inför en återförening och känner oklarheter samt starka känslor kan det vara klokt att som första steg prata med en anhörig eller vän om det. Det kan göra det lättare att sätta ord på dina tankar och känslor. Ibland kan det även vara hjälpsamt att få andras perspektiv för att kunna sortera i sina egna upplevelser om situationen.

Det är också möjligt att få professionell hjälp. Beroende på vad det handlar om kan du antingen kontakta familjerådgivningen via kommunen eller din vårdcentral. Här på Mindler kan du boka ett första bedömningssamtal hos någon av våra psykologer.

Vill du prata med en psykolog?

Om du vill prata med en professionell terapeut så hjälper vi dig att hitta rätt psykolog.

Vi på Mindler vet att det är viktigt att du får prata med någon som du känner dig säker och bekväm med. Kontakta oss om du har frågor eller vill få förslag på terapeuter. Ladda ned appen för att boka samtal med någon av våra psykologer.