Vad är psykos?
Psykos är ett tillstånd där gränsen mellan fantasi och verklighet suddas ut. Vanliga symtom vid en psykos är:
Vanföreställningar
Hallucinationer
Tankestörningar
Nedsatt funktion och förlust av förmågor (till exempel städning, matlagning eller andra sysslor)
Bristande sjukdomsinsikt
Vad utlöser en psykos?
Vill du höra mer från oss? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Man uppskattar att omkring två till tre procent av befolkningen någon gång i livet drabbas av en psykos, vilket gör det till ett relativt vanligt tillstånd. Orsaken till att man drabbas varierar stort och beror inte bara på att man har en allvarlig psykiatrisk diagnos, så som psykossjukdom (exempelvis schizofreni) eller bipolär sjukdom. Även kroppsliga tillstånd, till exempel demenssjukdom, tumörer eller hjärnskada kan orsaka psykossymtom. Psykos kan även förekomma som ett resultat av drogbruk eller användning av vissa läkemedel, samt uppkomma efter en förlossning.
Läs mer om psykoser och dess orsaker här.
Vad är stressutlöst psykos?
I vissa fall kan psykossymtom komma av att man varit utsatt för stress under en längre tid eller drabbas av en livsomvälvande eller traumatisk händelse, till exempel dödsfall eller annan stor livskris. Psykosen kallas då för reaktiv (eller akut eller övergående) psykos. Ofta är det stressen i kombination med svår sömnbrist som blir den utlösande faktorn. Det är viktigt att komma ihåg att psykos generellt är ett ganska ovanligt tillstånd till följd av långvarig stress och sömnbrist, men det kan förekomma, och i princip kan vem som helst drabbas av enstaka psykotiska symtom i samband med svåra psykiska påfrestningar.
Prognosen är ofta god
Att drabbas av psykossymtom är ofta en skrämmande upplevelse som kan leda till mycket ångest, vilket riskerar att förvärra sömnen och stressen ytterligare, som i sin tur riskerar att göra psykosen värre. Det är därför mycket viktigt att söka hjälp så fort man själv eller någon i omgivningen noterar symtomen. Stressutlösta psykoser har ofta en god prognos där återgång till normal sömn kan göra att symtomen avtar helt. Ibland kan man behöva sömnmedicin för att återfå bra sömn.
Stöd kan behövas efteråt
Man kan även behöva stöd och hjälp från omgivningen, både av anhöriga och professionellt, för att förstå och bearbeta vad som hänt. Minnena från psykosen kan dröja sig kvar, och det är inte ovanligt att känna sig nedstämd och skamfylld av upplevelsen av att - om än tillfälligt - ha förlorat kontakten med verkligheten. Man kan också behöva hjälp att förebygga att inte drabbas igen med hjälp av stresshantering och sömnstrategier.
Hur söka hjälp?
Om du tror att du har eller haft en psykos kan du börja med att kontakta din vårdkontakt på vårdcentral. I det fall det bedöms föreligga goda skäl remitteras du vidare till en specialistmottagning inom psykiatrin. Därifrån kan en få bedömning och vidare råd hur du ska fortsätta. Vi på Mindler erbjuder ej behandling vid psykos.