Upplever du sommardepression eller semesterstress?

För en del påverkas måendet negativt under sommar och semester. Läs mer om sommardepression och få hjälp idag!

Prata med en psykolog online hos Mindler

 • Videosamtal för 100kr kronor (eller frikort)

 • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)

 • Ingen väntetid

 • Mindler är en del av primärvården

Psykologer som arbetar hos Mindler

Vi har flera psykologer som kan hjälpa dig

Vad innebär sommardepression?

En sommardepression är en typ av säsongsdepression som blossar upp under sommaren men sedan avtar under andra delar av året.

Symptom vid sommardepression

Symtomen vid sommardepression skiljer sig inte nämnvärt från symtomen vid egentlig/vanlig depression. Vissa symtom är dock vanligare förekommande vid sommardepression, då kroppen reagerar på rådande ljus- och temperaturförhållanden.

 • Förändrat sömnmönster och svårare att komma till ro

 • Minskad aptit

 • Viktnedgång

 • Trötthet

 • Rastlöshet och ångest

Varför kan man få dessa depressionssymtom på sommaren?

Våra kroppar och hjärnor reagerar olika på klimat- och väderförhållanden som kommer med våra årstider. Vissa personer med sårbarhet för depression kan under våren och sommaren reagera på ljusförändringar, vilket påverkar våra hormoner och inre signalsubstanser. Många kan även uppleva en ökad press att ta vara på semestern, värmen och olika sociala åtaganden, vilket i sin tur triggar igång depressionssymtom. Många gånger kan även de förändrade rutinerna under semestern vara något som stör välmåendet.

Förebygga eller motverka semesterstress

Sommardepression hör ofta ihop med semesterstress. Önskan att nyttja semesterledigheten till fullo kan lätt eskalera och bli till för höga förväntningar och en inre press, vilket kan leda till att du blir deprimerad snarare än återhämtad. Detta kan leda till att tiden innan och under semesterveckorna blir mer stressade än de blir återhämtande. Nedan följer lite tips som du kan använda dig av för att förebygga och hantera semesterstress och sommardepression:

 • Tänk på att varva ned arbetsbelastningen ett tag innan semestern nalkas. Försök se till att dagen innan och efter semester förblir obokade, för att mentalt kunna landa i övergången. 

 • Tillåt obokade luckor i semestern. Att ha några dagar på att inte göra någonting kan vara precis vad du behöver.

 • Se till att få tillräckligt med motion och näringsrik kost. Vid vetskap om vitaminbrist, tillsätt kosttillskott till din kost. 

 • Gå till sängs och stig upp under ungefär samma tidpunkt varje dag, även under semestern. 

 • Våga känna efter och tillåt dig att känna det du känner. Att skriva mående-dagbok kan hjälpa dig sortera bland tunga tankar och känslor.

 • Var snäll mot dig själv! Du är bara mänsklig!

Vad kan man göra om sommardepressionen redan har kommit?

Upplever du dig redan påverkad av sommardepression och/eller semesterstress kan du ta hjälp av ovan tips för att motverka och lindra symptomen. Önskar du ökat stöd rekommenderar vi att du bokar tid med någon av våra psykologer för vidare hjälp och vägledning.

Sommardepression och allergi

Upplever du en ökad trötthet under sommaren kan det även tyda på pollenallergi. Vid allergi upplevs tröttheten i kombination med att du ofta känner dig förkyld. Är du osäker på om dina symtom gäller sommardepression eller allergi, rekommenderas konsultation med en läkare.

Läs mer om pollen och nedstämdhet här, artikel skriven av forskare vid Göteborgs Universitet.

Problem att sova på sommaren – nedstämdhet som följd?

Det finns många orsaker till att vissa av oss har svårare att sova på sommaren. Den mest tydliga orsaken brukar vara den stigande värmen under sommarhalvåret, som även gör nätterna varmare. Ökade ljustimmar ger kroppen kortare tid på sig att producera sömnhormonet melatonin, vilket gör att det tar längre tid för kroppen att komma ned i varv. En bra åtgärd för ett varmt sovrum, kan vara att antingen ha en fläkt på några timmar innan läggdags, alternativt hålla gardinerna nere under dagen för att förhindra att solstrålarna värmer upp delar av rummet.

Sömnsvårigheter behöver inte nödvändigtvis tyda på sommardepression, men det kan vara värt att notera att sömnsvårigheter kan öka riskerna för samt förvärra en begynnande depression.