Mindler » Artiklar » Nu vågar vi prata om utmattningssyndrom » Stressfrid – för att bidra med medvetenhet, acceptans och förståelse för sjukdomen utmattningssyndrom.

Stressfrid – för att bidra med medvetenhet, acceptans och förståelse för sjukdomen utmattningssyndrom.

0

Prata med en psykolog online hos Mindler

  • Videosamtal för 100kr kronor (eller frikort)

  • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)

  • Ingen väntetid

  • Mindler är en del av primärvården

Psykologer som arbetar hos Mindler

Vi har flera psykologer som kan hjälpa dig

Linda Henriksson

För två år sedan blev jag sjuk med utmattningssyndrom. Mitt liv rasade och det tog lång tid innan jag accepterade att jag drabbats av sjukdomen. Jag som alltid varit expert på att hålla tusen bollar i luften skulle nu ha blivit sjuk på grund av stress. Det kändes obegripligt och jag letade länge efter lösningar på en quickfix. Till en början skämdes jag över att jag drabbats och jag ville inte ens berätta för alla vänner att jag blivit sjuk. Jag hoppades på att bli frisk snabbt och då slippa berätta för dom. Men för ett år sedan hände något. Jag accepterade att jag blivit sjuk och bestämde mig för att göra något vettigt av det. Jag bestämde mig för att delta i SVTs dokumentärserie ”Sjukt Stressad” där de följde mig och tre andra kvinnor som blivit sjuka på grund av stress. Serien släpptes nu i höstas och finns att se på SVT Play. I samband med inspelningen  startade jag Instagramkontot ”Stressfrid” som även finns på Facebook.

Då kunskapen från vården var bristande sökte jag svar på egen hand. Jag tog kontakt med olika forskare och experter inom sömn, kost, utmattningssyndrom, stress, självkänsla, prestationsbaserad självkänsla, sjukförsäkring, träning och psykologi.

Hur minskar du på stressen och hur kan du genom andning lugna din kropp? Hur lyckas du med sömnen när din kropp är stressad och vad kan du göra för att uppnå den reparerande djupsömnen? Varför har du ångest och vad kan du göra för att dämpa den? Vad är viktigt att få med i läkarintyget och vad gör du om Försäkringskassan nekar dig rätten till sjukpenning? Dessa är några av frågorna som jag sökte svar på.

Svaren på frågorna resulterade i en bok (Stressfrid – Så blir du frisk från utmattningssyndrom). I boken får du ta del av personliga berättelser samt tips från experterna och forskarna. Boken riktar sig till dig som är sjuk på grund av stress men också till din omgivning. Ett kapitel är tillägnat anhöriga för att de ska få förståelse för vad du som drabbad går igenom.

Jag har fått väldigt fin respons på boken och många uppskattar att den är skriven på ett lättläst sätt av en person som själv drabbats. Jag lagt mycket fokus på att göra boken layouten behaglig. Som sjuk med utmattningssyndrom kan det vara svårt att klara av att läsa en bok. Av den anledningen har jag gjort boken väldigt luftig med mycket bilder. Jag har skrivit den saklig, konkret och fokus på lösningar. Mitt fokus har varit  att skriva det jag själv hade behövt veta när jag var på botten.

För mitt arbete har jag blivit nominerad till årets Fördomspris av Psykiatrifonden tillsammans med stora förebilder som Anders Hansen och Bianca Ingrosso. Det känns fantastiskt att veta att något jag gör kan hjälpa andra.

Hemsida (där du även kan köpa boken): Stressfrid.se

Instagram och Facebook: Stressfrid

Fler inlägg