Läs mer allmänt om PMS/PMDS här.
PMS och PMDS kan påverka relationen
Det är vanligt att PMS och PMDS påverkar relationer negativt. Den som är anhörig eller lever tillsammans med någon som har PMS eller PMDS påverkas förstås i högsta grad av personens humörsvängningar, irritabilitet, aggressioner, nedstämdhet, energilöshet och så vidare, och det är vanligt att det uppstår både missförstånd och konflikter i relationen. Här går vi igenom lite tips som kan göra det lättare, både för den som har PMS eller PMDS och den som lever tillsammans med någon som har det. Vi skriver ”partner” nedan, men tipsen funkar förstås lika bra om du har en familjemedlem eller nära vän som har PMS eller PMDS.
Hur vet jag om min flickvän har PMS eller PMDS?
Det är inte säkert att man vet själv om man har PMS eller PMDS. Vi börjar med att reda ut vad som är vad. PMS står för premenstruellt syndrom och är mycket vanligt – runt 70 procent av alla som har mens får fysiska eller psykiska symtom innan mensen börjar. PMDS är en särskilt svår form av PMS. Vid PMDS är besvären så starka att man får stora svårigheter i vardagslivet. Det kan försämra ens relationer och göra det svårt att klara skola och jobb. PMDS är relativt ovanligt; det drabbar ungefär 3–5 procent av alla som har regelbunden mens.
Det viktigaste kännetecknet för PMS och PMDS är att symtomen är kopplade till menscykeln. De kommer alltså relativt regelbundet inför mensen varje månad och försvinner när mensen kommer eller några dagar senare. Symtomen kan variera en hel del, både från menscykel till menscykel och från dag till dag, men om din partner har PMS eller PMDS kan du veckorna före mens märka att hen
har humörsvängningar och till exempel börjar gråta plötsligt
är lättirriterad, blir arg och hamnar i konflikter
känner sig ledsen och nedstämd
har lite intresse av att göra saker
har svårt att koncentrera sig
är trött eller har dåligt med energi
har spänningar i brösten
har ont i huvudet.
Om din partner har flera av symtomen ovan veckorna före mens men inte annars, verkar det sannolikt att symtomen är PMS. Om symtomen är mycket svåra och påverkar livet i stor utsträckning, kan det vara fråga om PMDS.
Så kan du vara ett stöd för den som har PMS eller PMDS
Som partner kan det vara bra att känna till att PMS eller PMDS är medicinska tillstånd och inte något som personen kan kontrollera. Du kan vara ett stort stöd genom att bara finnas där och visa förståelse. Här kommer några andra tips på hur du kan underlätta för din partner:
Läs på om PMS och PMDS. Då får du bättre förståelse för hur det kan vara för din partner. Eftersom PMS och PMDS upplevs olika för olika personer, är det också bra om du ber din partner att berätta hur det är för just hen.
Du kan försöka hålla lite koll på när din partner har mens. Då kan du vara förberedd när en period med PMS eller PMDS är på väg.
Ta upp med din partner hur ni bäst kan hantera PMS-perioderna. Vad kan din partner göra? Vad kan du göra? Ta inte sådana diskussioner när symtomen är som värst, utan prata om det när det är lite lugnare och ni båda mår okej.
Ha tålamod och visa att du finns där när din partner har det jobbigt. Ge din partner utrymme att prata om sina känslor och upplevelser utan att döma eller förminska dem.
Tillräckligt med sömn, bra mat och motion kan lindra besvären. Försök se till att din partner äter regelbundet och föreslå gärna en promenad eller någon annan aktivitet.
Hjälp till med praktiska saker om det behövs, så att din partner kan få lite extra återhämtning.
Om symtomen är svåra att hantera eller påverkar vardagen i stor utsträckning, kan du uppmuntra din partner att söka professionell hjälp.
Hur förklarar jag PMS/PMDS för min partner?
Om du har PMS eller PMDS och känner att din partner inte riktigt har koll på läget kan det vara en bra början att prata igenom situationen. Ni får bättre förutsättningar att hantera svårigheter som uppstår om ni båda känner till vad PMS och PMDS är och hur det påverkar er och relationen. Här kommer några tips inför det samtalet:
Se till att du själv har lite koll på fakta kring PMS och PMDS så att du kan förklara det viktigaste. Om du tycker att det är svårt kan du be din partner läsa på själv innan samtalet, till exempel här.
Tänk igenom ungefär vad du vill säga i förväg. Då kan ni få en mer konkret diskussion och undvika en del missförstånd eller konflikter.
Välj en bra tidpunkt, till exempel ett tillfälle när ni båda är avslappnade och har tid att prata. Ett tips är att inte ta samtalet när du lider som mest av dina PMS-besvär.
Försök att vara ärlig och tydlig när du förklarar hur PMS eller PMDS påverkar dig, både fysiskt och psykiskt. Berätta hur du brukar känna och tänka när du har det som värst.
Ge gärna konkreta förslag på hur din partner kan stötta dig under dessa perioder. Vi fungerar alla olika – du kanske vill vara mest för dig själv när det är som värst, eller så är det då du behöver din partner som mest. Berätta hur du skulle vilja ha det!
Kom ihåg att också lyssna på din partner. Ge hen utrymme att ställa frågor och uttrycka sina egna känslor och tankar. Det är viktigt att ni förstår varandras perspektiv i det här.
Så kan Mindler hjälpa
På Mindler jobbar vi med kognitiv beteendeterapi (KBT), vilket har visat sig vara en effektiv behandlingsmetod vid PMS och PMDS. Om du lider mycket av din PMS eller PMDS kan du alltid boka ett samtal med någon av våra psykologer. Psykologen gör då en bedömning för att avgöra om behandling via Mindler är rätt vårdnivå för dig.