Vad innebär det att vara introvert?
Introversion är ett personlighetsdrag och man brukar kalla en person som har mycket av det personlighetsdraget för “introvert”. Personer som är introverta föredrar att befinna sig i sin egen inre värld framför den yttre. Ofta upplevs introverta personer som mer reserverade och reflekterande än extroverta. I sociala sammanhang föredrar de att befinna sig i utkanten snarare än i centrum och de dräneras på energi och blir trötta av att umgås med andra. Extroverta brukar tvärtom beskrivas få energi i sociala sammanhang.
Introverta brukar uppskatta att göra saker på egen hand, som att läsa, skriva eller skapa. Många introverta beskriver att de återhämtar sig på så vis från alla intryck i den yttre världen.
Det är en vanlig missuppfattning att introverta personer är blyga eller att de inte gillar andra människor och därför drar sig undan. Kanske blir någon orolig för sin introverta vän som verkar ensam. Det är då viktigt att förstå att introverta har andra behov än extroverta och behöver sin ensamtid för att må bra. Faktum är att den moderna världen med ökade krav på socialt engagemang i form av mingel, grupparbeten och öppna kontorslandskap kan vara både utmanande och dränerande för en introvert. Då kan tid för sig själv vara fullständigt nödvändigt för återhämtningen.
Introversion på Big Five
Femfaktormodellen består av fem personlighetsfaktorer varav en av dem är extraversion/introversion. Man kan säga att personlighetsdragen är motpoler till varandra och befinner sig på varsin ände av ett kontinuum. De flesta befinner sig någonstans mellan de två polerna, men om man hamnar långt ut mot introversionshållet känner man sannolikt igen sig i de egenskaper som associeras med en introvert personlighet.
Vill du höra mer från oss? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Enligt Big Five-modellen kännetecknas introversion likt ovan beskrivning av ett lägre socialt engagemang och lägre energinivå än vid extraversion. Introverta tenderar att föredra mer lågmälda miljöer och involverar sig inte lika mycket i sociala aktiviteter överlag. Introverta behöver mindre stimulans och mer tid i ensamhet för att må bra.
Läs mer om de fem personlighetsdragen här.
Introversion och social ångest
Som tidigare nämns är det vanligt att introversion förväxlas med blygsel eller social ångest. Det finns många personer som är introverta utan att känna sig blyga eller rädda i sociala sammanhang, däremot finns det ett viss överlapp mellan dem. Det är exempelvis vanligare att introverta lider av social ångest än extroverta.
Social ångest är den nya termen för det som tidigare kallades social fobi. Social ångest innebär att man känner en stark oro eller ångestkänsla i vissa sociala sammanhang. Somliga är mest rädda för att vistas i stora grupper eller då de behöver tala inför folk, medan andra med svårare social ångest är rädda för de flesta typer av sociala interaktioner utöver de med sina allra närmsta anhöriga.
Vid social ångest är det vanligt att de sociala svårigheterna leder till ett lidande och man känner sig hindrad från det man vill göra i livet. Kanske vill man verkligen gå på den där födelsedagsfesten hos en kompis eller hålla föredrag för klassen, men vågar helt enkelt inte.
Introvert och samhället
I boken “Introvert — den tysta revolutionen” beskriver författaren Linus Jonkman hur det kan vara att som introvert växa upp i ett samhälle där extraversion premieras allt mer. I arbetsannonser söks det efter “utåtriktade och flexibla lagspelare” och det anordnas workshops och mingel. Introverta är dessutom i underläge rent statistiskt då enbart en fjärdedel av befolkningen uppskattas vara introverta.
Tyvärr växer många introverta personer upp med en skam över hur de är. Kanske känner de redan som barn att de är “fel” eller så är det först i tonåren när det sociala livet med kompisar, romanser och fester blir viktigare som de börjar känna sig annorlunda. När den sociala kretsen är det viktigaste i livet kan det vara svårt att vara den som vill gå hem i förtid eller som kanske inte kommer på festen alls.
I boken betonar Jonkman vikten av att låta introverta vara som de är och istället för att stöpa alla i en mall ta tillvara på de introvertas tillgångar. Det kan exempelvis vara otroligt värdefullt för ett företag med en introvert tänkare i en analytisk roll eller personer som vill jobba tyst och disciplinerat med sina egna uppgifter utan att bli störda av fikapauser och andra sociala aktiviteter på arbetsplatsen.
Det finns såklart också en massa andra saker som är positivt med att vara introvert utanför arbetsplatsen. Många introverta uppskattar djupa samtal, vilket kan leda till nära och djupa relationer. Man har ofta ett rikt inre liv som kan ta sig konstnärliga och kreativa uttryck. En annan fördel är att man ofta är lugnare till temperamentet och tenderar att tänka innan man agerar.
Om du mår dåligt
Alla personlighetsdrag kan upplevas som besvärliga om vi har “för lite” eller “för mycket” av dem. Det är inget konstigt egentligen, det finns ju alltid två sidor av ett mynt. Någon som är extremt extrovert kan lida av att de inte riktigt vet vilka de är utan sina sociala relationer och på samma sätt kan någon med mycket introverta drag lida av det. Kanske har man till exempel dragit sig undan från sociala situationer så mycket att man inte utvecklat nära relationer som man skulle önskat. Som tidigare nämns är det tyvärr också vanligt att introverta skäms över hur de är och lider av att försöka anpassa sig till andra och samhället.
Om du på något vis lider av att vara introvert är du välkommen att boka in ett första samtal hos en av våra psykologer. De kan hjälpa dig att göra en bedömning av ditt mående och om det finns något som vi kan hjälpa dig med för att må bättre.