Oro i Coronatider

tim-gouw-1K9T5YiZ2WU-unsplash-1-e1584094258422

Prata med en psykolog online hos Mindler

  • Videosamtal för 100kr kronor (eller frikort)

  • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)

  • Ingen väntetid

  • Mindler är en del av primärvården

Psykologer som arbetar hos Mindler

Vi har flera psykologer som kan hjälpa dig

Vi alla hanterar oro olika

Vi är olika i hur vi hanterar ovisshet. För vissa är ovisshet något som känns lite spännande, ”vi får se hur det går, det blir säkert bra”. Sedan har vi dem som tycker att ovisshet är väldigt ångestframkallande och vill undvika det till varje pris.

Vad forskningen om oro bevisar

Många som lider av intensiv oro upplever att oron i sig hjälper dem att vara mer förberedda, handlingskraftiga och i vissa fall känns också oron som problemlösning. Konsekvensen av ett intensivt oroande kan ge att man i stunden känner att man ”åtminstone gör något”.

På längre sikt bidrar dock denna intensiva oro ofta till mer ångest. Man har sett i forskning att de som associerar ovisshet med katastrofer och en upplevd oförmåga att hantera kriser inte alls hanterar påfrestningar sämre än dem som är mer avslappnat inställda. Men oroliga personer har en benägenhet att tro att det kommer stå handlingsförlamade eller må ännu sämre om de inte förberett sig allt.

Såhär kan du hjälpa din oroliga kompis

– Uppmuntra till goda hygienrutiner. Oro förhindrar inte Coronasmitta, men kanske handsprit och tvål gör.

– Bekräfta personen i att ovisshet är jobbigt, men att katastroftankar sällan undanröjer ovissheten utan sannolikt bara ökar det personliga lidandet

– Rikta fokus mot något annat! Pausa oroandet ett tag.

Läs mer om ångest.

Avslutningsvis i denna artikel önskar vi från Mindler att ni tar väl hand om er och varandra samt följer råd och nyheter från Krisinformation.se.

Fler inlägg