ADHD skiljer sig mellan individer
ADHD är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, som består av flertalet olika symptom. Det finns olika former av ADHD (kombinerad, ouppmärksam, hyperaktiv). ADHD kan också se olika ut beroende på ålder och kön samt påverkas av hur ens miljö och hanteringsstrategier ser ut. Alla dessa faktorer gör att det finns otroligt många olika kombinationer av ADHD-symptom, som i sig skapar många olika sätt som ADHD kan yttra sig på.
Vi vet idag att ADHD kan uttryckas olika beroende på könstillhörighet. De tidigare beskrivningarna av ADHD var särskilt studerade och formade utefter pojkar och män. Något som ledde till att andra sorters uttryck av ADHD har gått ouppmärksammade förbi. Könstillhörighet belyses numera vid ADHD, eftersom det rör sig om ett så stort antal personer som delas in i dessa grupper där tydliga skillnader observerats.
Det är inte helt kartlagt varför ADHD verkar skilja sig åt kopplat till könstillhörighet, det beror antagligen på flertalet faktorer. Till detta är det också viktigt att förstå att könstillhörighet har olika komponenter så som biologiskt, socialt och kulturellt. En person med ADHD kan känna igen sig i symptom både för män och kvinnor.
Checklista
Kriterierna för ADHD är desamma, oavsett könstillhörighet. Däremot kan beskrivningarna av symptomen skilja sig. Övergripande tycks kvinnor ha mer subtila och interna symptom än vad män uppvisar. Samtidigt finns ett överlapp gällande flera symtom. Vanliga symptom som kvinnor brukar rapportera är:
Svårigheter att upprätthålla relationer.
Känsla att vara utanför, inte bli förstådd.
Hamnar ofta i bråk.
Svårigheter att underhålla alla de olika roller livet kräver (inom jobb, skola, relationer, hemmet osv).
Avslutar andras meningar i samtal, eller slutar lyssna.
Känsla av ett måste säga allt en tänker på, annars glöms något viktigt bort.
Överdrivet snackig, avbryter andra.
Andra upplevs långsamma.
Fipplar med händerna.
Hålla koll på tiden är svårt, sätter flertalet alarm efter varandra.
Glömmer bort räkningar, viktiga möten och dylikt.
Även om en har kunskap och förmåga, görs uppgifter slarvigt, i fel ordning.
Ha svårigheter att berätta något sammanhängande.
Blivit ett “kontrollfreak” där överdriven självdisciplin och kontroll används för att undvika kaos.
Tar på sig för många åtaganden samtidigt, så de blir svåra att avsluta.
Perfektionistisk, där en fastnar i detaljer.
Dagdrömmer ofta, eller “svävar bort” i tankarna.
Blir överväldigad av mängden egna tankar.
Överväldigad av egna känslor, svårigheter att reglera dem.
Startar upp aktiviteter, men slutför de inte.
Humörsvängningar.
Låg självkänsla.
Är konstant aktiv, tål inte att vara stilla.
Förslitningsskador, kroppsvärk som följd av att träna överdrivet.
Utmattningssymtom, eller att ha perioder där en är överdrivet aktiv åtföljt av krascher.
Glömmer bort att äta, när väl äter kan det vara svårt att sluta.
Tidig sexdebut, tonårsgraviditeter.
Om de allra flesta av dessa punkter stämmer in på dig kan det vara grund för att överväga om ADHD föreligger. För att ta reda på detta krävs dock en fullständig neuropsykiatrisk utredning.
Om du funderar på om du eller någon du känner har ADHD kan det vara bra att kolla upp det i ett första bedömningssamtal. Det kan du göra på din vårdcentral eller BUP (om du eller den det gäller är under 18 år). Du kan också ta kontakt med en privat psykologmottagning som erbjuder ADHD utredningar. På Mindlers privata psykologmottagning erbjuder vi neuropsykiatrisk utredning. Du kan läsa mer om utredning för ADHD hos Mindler här.
Referenser:
Borg Skoglund, L. (2020). ADHD: Från duktig flicka till utbränd kvinna. Natur & Kultur.
Region Uppsala. (n.d.). Flickor och kvinnor med ADHD. Region Uppsala. https://regionuppsala.se/infoteket/hamta-kunskap/fakta-om-funktionsnedsattningar/adhd/flickor-och-kvinnor-med-adhd/
Kopp, S., & Gillberg, C. (2022). Symtom, diagnostik och förlopp vid ADHD hos flickor och kvinnor. Läkartidningen. https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/temaartikel/2022/02/symtom-diagnostik-och-forlopp-vid-adhd-hos-flickor-och-kvinnor/