Hypnos och allt du behöver veta om hypnoterapi

Hypnos är ett tillstånd omgivet av både fascination och missförstånd. Men vad är det egentligen? I denna artikel reder vi ut begreppet, skillnaderna mellan klinisk hypnos och estradhypnos, samt hur hypnoterapi kan användas som en del av behandling inom vården. Lär dig mer om dess tillämpning, effekter och hur du hittar legitimerade terapeuter.

Terapi hos Mindler

Prata med en psykolog online hos Mindler

  • Videosamtal för 100kr kronor (eller frikort)

  • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)

  • Ingen väntetid

  • Mindler är en del av primärvården

Psykologer som arbetar hos Mindler

Vi har flera psykologer som kan hjälpa dig

Vad är hypnos?

Skildringar av hypnos som vi möter i samhället är omhuldat med mystik och ibland nästan magi. Det kan verka som om personen under hypnos försvinner in i någon särskild värld som är utom räckhåll vid fullt medvetande. Eller som om hypnotisören med enkla tricks kan få andra människor att lyda dennes ord. En del menar att hypnos är fiktion, medan andra ser det som en förutsättning för att nå djupare inom människan.

Det finns två olika sorters hypnos, det som kallas för klinisk hypnos och det som kallas för estradhypnos. Klinisk hypnos används av vårdaktörer och används inom vården för behandling. Estradhypnos har en utformning som syftar till att underhålla, det är exempelvis detta som visas i underhållningsprogram på TV. Båda sorterna är reglerade under lagen.

Hypnoterapi

Det är inte vanligt att hypnos ingår som en grundkomponent inom vården, men i vissa sammanhang är det något som erbjuds som del av vårdplanen. Det finns idag i Sverige flera aktörer inom omvårdnadsyrken som har tillstånd av Socialstyrelsen att utföra hypnos. En aktör får bara behandla genom hypnos om den innehar en vårdlegitimation och särskilt tillstånd.

Klinisk hypnos används likt ett hjälpmedel inom ramen för terapi. Det ska ses som ett komplement snarare än en lösning.

“…tillståndet i sig är inte läkande utan vad som ger effekt är terapeutens och klientens gemensamma arbete” säger Göran Skarman i en artikel om hypnoterapi i Psykologtidningen, 13-11-2023.[1]

Hypnoterapi är en blandning av att finna avslappning, rikta sitt fokus och skapa en inre visualisering. Genom detta kan vi försättas i ett tillstånd som kan vara mer öppet för ett djupgående arbete med att påverka inre processer. I denna hypnos är patienten alltid medveten om vad som pågår och om terapeutens instruktioner.

Fungerar hypnos?

Det är svårt att faktiskt säga huruvida hypnos fungerar eller inte, då det finns olika studier med olika slutsatser. Därtill finns det lika många olika inställningar till vad hypnos faktiskt är. Något som de som utför hypnoterapi menar är förutsättningen för att hypnos ska fungera är att patienten är villig att bli hypnotiserad och att följa terapeutens instruktioner.

I vissa regioner i Sverige, t.ex. region Skåne, är hypnos ett gediget vårdalternativ vid tillståndet Irritabel Bowel Syndrome (IBS). I det fall hypnoterapi används inom vården är det alltid personer med utbildning inom ett omvårdnadsyrke och med tillstånd att utföra hypnos som genomför behandlingen. Det är även flera svenska studier som har påbörjats för att testa användning av hypnos vid IBS, men det kvarstår att se vad dessa resulterar i.

Sammantaget verkar en del människor bli hjälpta av hypnos, det finns erkända former av hypnos som terapi och det är viktigt att det utförs av en legitim aktör.

Hur gör jag för att få hypnoterapi?

I och med att hypnoterapi sällan är en del av grundutbudet inom den offentliga vården kan det vara krångligt att hitta rätt. Om du är intresserad av detta kan du ändå fråga på din vårdcentral om de har vetskap om aktörer som har tillstånd att utföra hypnoterapi. Det går även att själv söka efter aktörer på internet. Det rekommenderas att du alltid kollar upp aktörens bakgrund i vårdutbildning och om den har tillstånd av Socialstyrelsen att utföra hypnoterapi. Det finns också svenska föreningar för de som utför hypnoterapi som det går att vända sig till för vägledning.

Vi på Mindler erbjuder inte hypnoterapi.

Referens:

[1] Jernberg, Maria. (2023, 13 november). Tema hypnos: “Jag känner en väldighet”. Psykologtidningen. https://psykologtidningen.se/2023/11/13/tema-hypnos-jag-kanner-en-valdighet/

Lästips:

https://ki.se/forskning/popularvetenskap-och-dialog/medicinvetarna-en-podd-om-kis-forskning/medicinvetarna-112-hur-behandla-ibs/transkribering-av-112-hur-behandla-ibs

https://vardgivare.skane.se/siteassets/1.-vardriktlinjer/regionala-vardprogram---fillistning/funktionella-mag--och-tarmsjukdomar-hos-barn-och-ungdomar.pdf