Bara 1 av 10 tror det är lätt att få hjälp vid psykisk ohälsa

Hjälp vid psykisk ohälsa

”Vår vision är att det ska vara lätt att få hjälp vid psykisk ohälsa”

Söker du hjälp för psykisk ohälsa? Mindler är en landstingsberättigad tjänst med över 90 legitimerad KBT psykologer anslutna. Med vår tjänst kan du snabbt träffa en psykolog via videosamtal. Det kostar endast 250 kronor per 25 minuters besök och om du har frikort betalar du ingenting. Ingen remiss, krävs. Det är bara att ladda hem appen nedan och boka ett besök. Oftast får du träffa någon samma dag som du söker.

 

Bara 1 av 10 tror det är lätt att få hjälp vid psykisk ohälsa

Bara en av tio svenskar tror att de kan få snabb och korrekt hjälp vid psykisk ohälsa. Samtidigt väntar tre av tio i ett år eller mer innan de söker hjälp. Detta visar en ny Sifo-undersökning som publiceras i Expressen. Psykisk ohälsa är ett växande problem i samhället, framför allt på grund av långvarig stress. I december 2017 presenterade Socialstyrelsen siffror som visade att psykisk hälsa hos barn och unga har stigit med 100 procent på tio år, och närmare 70 procent hos unga vuxna mellan 18-24.

Men trots att psykiska besvär som ångest, oro, paniksyndrom och depression är så utbrett är det få som upplever att det är enkelt att få hjälp.

Bara en av tio svenskar tror att det är enkelt att få hjälp snabbt vid psykisk ohälsa. Detta enligt en undersökning som Kantar Sifo gjort. Lika många tror att det är lätt att få rätt hjälp.

72 procent av alla svenskar har mått psykiskt dåligt

I undersökningen deltog 1 500 personer mellan 16 och 64 år. 72 procent av de svarande uppgav att de lider eller tidigare har lidit av psykisk ohälsa.

Samtidigt som tre av fem tyckte att man skulle söka hjälp för sina problem inom en månad var de få som själva efterlevde det. Lite drygt hälften av de som hade erfarenhet av psykisk ohälsa hade sökt professionell hjälp för sina besvär. Av dem väntade tre av tio av i ett år eller mer innan de slutligen sökte.

Vilka alternativ finns för dig som vill ha hjälp?

För dig som söker hjälp för psykisk ohälsa och vill träffa en psykolog finns det en rad olika alternativ. Vi har listat några av dessa nedan:

  • Psykolog via landsting:  Vänder du dig till din vårdcentral kan du få träffa en psykolog till ett subventionerat pris. Du kommer då först att få träffa en läkare som ger dig en remiss vidare till en psykolog.
  • Privat psykolog: föregående alternativ innebär tyvärr ofta att du får vänta eftersom många vårdcentraler har långa vårdköer. Att träffa en privat psykolog är oftast ett snabbare alternativ men även dyrare.
  • Träffa psykolog online: Med Mindler kan du träffa en psykolog på internet via landstingstaxa samt utan väntetid.
  • Elevhälsan: Som förälder kan du undersöka möjligheterna för att ditt barn ska få träffa en psykolog via elevhälsan.
  • Fackförbund: En del fackförbund ger möjlighet att få träffa en psykolog.

 

 

www.mindler.se