Letar du efter en psykolog i Uppsala?

Ladda ned appen och boka en psykolog via Mindler. Det kostar 100 kronor oavsett om du borr i Uppsala, Stockholm eller någon annanstans i Sverige.

I studentstaden Uppsala finns framförallt gott om blivande psykologer.
Det finns också ett relativt stort utbud av privatpraktiserande psykologer.

I Uppsala finns mer än 70 olika privata psykologmottagningar som alla erbjuder sina tjänster i eller kring Uppsala. Utöver det finns psykologer verksamma inom både kommuner och Landsting i Uppsalatrakten. Eftersom Sveriges psykologförbund inte har en regional förening i Uppsala eller Uppland så är det svårt att få fram några exakta siffror på hur många yrkesaktiva psykologer som finns i Uppsala. Men cirka sjuttio psykologer har då privata mottagningar inuti stan, det finns också psykologer i Uppsala som du kan välja att träffa digitalt.

Utbildad psykolog i Uppsala

I Uppsala går det att utbilda sig till psykolog vid Uppsala universitet. Varje år erbjuder Uppsala universitet cirka 180 studenter att läsa psykologprogrammet. Psykologprogrammet i Uppsala är en femårig yrkesutbildning, den förbereder både för behandlingsinsatser vid olika psykiska problem och för förebyggande arbete. Utbildningen ger dessutom de blivande psykologerna träning i de arbetsmetoder som används inom psykologens olika verksamhetsområden.

På sin hemsida skriver Uppsala Universitet att: ”Som psykolog arbetar du med att förebygga och lindra psykisk ohälsa. Du får arbeta med utredningar och åtgärder inriktade på individer, grupper, organisationer och fysisk miljö inom till exempel skola, sjukvård, företag, kriminalvård, försvar eller socialtjänst.”
Under hösten 2017 antogs totalt 90 studenter till psykologprogrammet vid Uppsala universitet. Söktrycket var hårt, psykolog är ett fortsatt eftertraktat yrke och bara drygt två procent av alla som sökte psykologprogrammet i Uppsala kom in. Totalt sökte 4 174 personer till psykologprogrammet i Uppsala under hösten 2017. Psykologutbildningen i Uppsala var, näst efter läkarutbildningen, den utbildning som krävde högst meritpoäng för gymnasiebetyget under hösten 2018.

Legitimerad psykolog i Uppsala

För att få kalla sig psykolog krävs, förutom utbildningen, också att man gjort ett års praktik under handledning av en erfaren psykolog. Därefter får man söka psykologlegitimation hos Socialstyrelsen och kan kalla sig psykolog. Det här gäller oavsett utbildningsort, det är socialstyrelsen som utfärdar legitimationer för alla som studerat till psykolog i Sverige.

Brist på psykologer i Uppsala

Bristen på psykologer i landstingen har ökat de senaste åren, det gäller även uppsalaregionen. Under 2015 genomförde Sveriges psykologförbund en kartläggning av tillgången till psykologer på Sveriges vårdcentraler. I rapporten konstateras att det id en tredjedel av landets vårdcentraler saknas psykolog helt och hållet.
”Var du bor avgör vilken hjälp du får vid psykisk ohälsa”, konstaterade förbundet i ett pressmeddelande som släpptes i anslutning till att rapporten blev offentlig.

Psykolog i Uppsala via Mindler

Hos oss arbetar över 300 legitimerade psykologer varav många arbetar i Uppsala området. Du kan däremot träffa alla psykologer var du än befinner dig i världen, så länge du har tillgång till internet.

Om du väljer att träffa en psykolog på nätet hos så slipper du de vårdköer som oftast gäller om du söker via någon vårdcentral i Uppsala. Du får oftast träffa en psykolog inom 24 timmar om du söker hjälp via Mindler

Nedan kan du se ett urval av de psykologer hos Mindler som praktiserar från Uppsala