Vad är samvetsgrannhet?
Samvetsgrannhet kännetecknas av självkontroll, disciplin och ansvarstagande. Det är den av faktorerna i Big Five som man ofta lägger vikt vid i rekryteringsprocesser på arbetsmarknaden. Ofta vill man att att samvetsgrannheten ska vara balanserad för att kandidaten till exempel ska lämpa sig som en god chef. Om samvetsgrannheten är för hög kan personen nämligen tendera att bli för fokuserad på detaljer och överdrivet ansvarstagande, medan om samvetsgrannheten är för låg blir individen kanske slarvig och opålitlig. Nedan kan du läsa mer om vad en hög respektive låg skattning på samvetsgrannhet kan innebära.
Hög samvetsgrannhet på Big Five
Personer som får höga poäng på faktorn samvetsgrannhet lägger stor vikt vid sina plikter och vad som förväntas av dem. De är ofta noggranna, plikttrogna och arbetar hårt. Man kan säga att samvetsgrannhet har att göra med vår impulskontroll. Har man en hög samvetsgrannhet är det lättare att stoppa impulsen att skjuta upp en tråkig uppgift. Man har ofta lätt att fokusera och organisera. Ofta gillar man ordning och reda och är förberedd inför det man företar sig. En person med hög samvetsgrannhet kommer till exempel sällan sent till möten och är kanske till och med lite extra tidig för säkerhets skull. Ofta kopplas hög samvetsgrannhet till ett något inflexibelt sätt att tänka på och man är ofta inte en spontan person, utan gillar att vara förberedd på vad som ska hända.
Låg samvetsgrannhet på Big Five
Om man skattar lågt på personlighetsfaktorn samvetsgrannhet är man sannolikt en ostrukturerad person som inte alltid har det enkelt med att ordna sin vardag. Kanske glömmer man tider och möten och somliga har svårt att fokusera på en arbetsuppgift som kräver disciplin. Självkontrollen kan vara låg och ofta är man spontan och flexibel i sitt förhållningssätt. Kanske sticker man iväg på en resa med kort varsel eller bjuder in vännerna till en spontan fest. Ofta kan man hamna i att skjuta upp tråkiga uppgifter, vilket kan leda till problem.
Samvetsgrannhet på jobb och i skolan
Det finns många forskningsstudier som visar på sambandet mellan hög samvetsgrannhet och goda prestationer på jobb eller i skolan. I en studie från 2014 visar forskarna Paul Sackett och Philip Walmsley att samvetsgrannhet inte bara förutsäger god arbetsprestation, utan också ens nöjdhet med arbetet och vara effektiv som ledare. En hög nivå av samvetsgrannhet har också visat sig förutsäga goda resultat på GDA, som är ett akademiskt prov i USA.
Vill du höra mer från oss? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Dock, som beskrivs ovan, kan en allt för hög samvetsgrannhet visa sig som noggrannhet och ansvarstagande på en nivå som blir ineffektiv och omständlig. Personen kan också bli svår för andra att samarbeta med om beteendet är extremt. Det har exempelvis visat sig att det finns en koppling mellan mycket höga skattningar på samvetsgrannhet och tvångssyndrom (OCD), vilket understryker hur personlighetsfaktorn även kan leda till besvär om den finns i alltför hög grad.
Om du upplever besvär
Alla personlighetsdrag kan upplevas som besvärliga om vi har “för lite” eller “för mycket” av dem. Det är inget konstigt egentligen, det finns ju alltid två sidor av ett mynt. Någon som är mycket disciplinerad och duktig i skolan kanske lider av att de inte kan slappna av och låta sig själv göra mänskliga fel ibland. En annan är kanske härligt spontan och njuter av livets goda, men får ångest av att de hela tiden skjuter fram sina uppgifter och måsten.
Om du på något vis lider av din nivå av samvetsgrannhet är du välkommen att boka in ett första samtal hos en av våra psykologer. De kan hjälpa dig att göra en bedömning av ditt mående och om det finns något som vi kan hjälpa dig med för att må bättre.