Kognitiv förmåga – vad det är och hur den påverkar dig

Kognitiv förmåga är hjärnans sätt att tänka, lösa problem och fatta beslut. Lär dig vad som påverkar den och hur du kan testa din kognitiva förmåga.

Mindler autism illustration

Prata med en psykolog online hos Mindler

  • Videosamtal för 100kr kronor (eller frikort)

  • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)

  • Ingen väntetid

  • Mindler är en del av primärvården

Psykologer som arbetar hos Mindler

Vi har flera psykologer som kan hjälpa dig

Kognitiv förmåga

Kognitiv förmåga är något som ofta nämns inom psykologin och i olika sammanhang inom vård och omsorg. Det är ett begrepp som syftar till att benämna människans tankefunktion generellt.

Kognitiv förmåga är hjärnans kapacitet att ta in, bearbeta, lagra och använda information för att förstå världen omkring oss samt att lösa problem och fatta beslut. Det inkluderar funktioner som minne, uppmärksamhet, koncentration, språk, problemlösning, planering och abstrakt tänkande. Dessa förmågor är avgörande för att hantera vardagliga utmaningar, lära sig nya saker och anpassa sig till förändringar. Kognitiv förmåga påverkas av både genetiska och miljömässiga faktorer och kan utvecklas genom livet med hjälp av exempelvis träning, men kan också försämras vid stress, åldrande eller neurologiska sjukdomar.

Vill du höra mer från oss? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Här kan du läsa vidare om den närbesläktade termen kognitiv dissonans.

Nedsatt kognitiv förmåga

En nedsatt kognitiv förmåga innebär att personens förmåga att tänka, bearbeta information och dylikt är försämrad jämfört med hur personen varit tidigare. Det innebär alltså att nedsättningen är förvärvad. Kognitiv sjukdom kallas det om en förvärvad nedsättning blivit bestående.

Försämringar av den kognitiva förmågan kan vara övergående men är ibland tecken på ett mer långvarigt problem. Vid till exempel utmattningssyndrom är det vanligt att ha en nedsatt kognitiv förmåga eftersom hjärnan har tröttats ut så pass mycket att det blir svårt att ta in och bearbeta information och intryck. Det kan innebära att det blir svårt att läsa texter, hänga med i samtal och att begripa instruktioner. Efter återhämtning och rehabilitering upplever många att de i princip återfår sin tidigare kognitiva förmåga. Mer varaktig nedsättning kan vara ett tecken på till exempel neurologiska sjukdomar eller skallskador.

Det finns en viss förväntad försämring av de kognitiva förmågorna med stigande ålder. Det innebär dock inte att en försämring med åldern ska rakt av accepteras, utan en försämring kan också vara tecken på mer allvarliga problem såsom demens. Vilket är något som behöver utredning och stöttning.

Testa kognitiv förmåga

Att testa den kognitiva förmågan kan vara komplext. Beroende på frågeställning kan olika typer av tester genomföras. Ibland likställs kognitiv förmåga med IQ/intelligens, i sådana test är det oftast den kognitiva funktionen/förmågan eller delar av den som testas.

Dessa tester ska, för att vara användbara och tillförlitliga, genomföras av personal med särskild befogenhet inom området, som en legitimerad Psykolog. I stora delar av världen har enbart legitimerade psykologer rätten att utföra dessa test.