Känsla: Avund / Avundsjuka

Avundsjuka är en välbekant känsla för de allra flesta av oss. Det handlar om att uppleva obehag i samband med att man jämför sig med det andra har. Det kan vara en tung känsla att ha då man själv kan ha svårt att uppnå eller få tillgång till det man saknar. Avundsjuka innebär ofta ett lidande hos den drabbade, men trots detta kan det även ha en motiverande funktion.

Mindlers psykologer förklarar nedan vad avundsjuka innebär.

Prata med en psykolog online hos Mindler

  • Videosamtal för 100kr kronor (eller frikort)

  • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)

  • Ingen väntetid

  • Mindler är en del av primärvården

Psykologer som arbetar hos Mindler

Vi har flera psykologer som kan hjälpa dig

Vad är känslor?

Känslor finns för att hjälpa en själv och ens omgivning att förstå vad man behöver eller för att signalera om något inte känns bra. Ibland känner man känslor som orsakar obehag eller som känns jobbiga. Exempelvis är avundsjuka en sådan känsla som ofta beskrivs som svår att uppleva och hantera. Känslor är reaktioner på något som man är med om i nuet, men kan även uppstå vid tankar på saker som har hänt eller skulle kunna hända i framtiden.

Vad kännetecknar avundsjuka?

Avundsjuka handlar övergripande om att man vill ha något som någon annan har. Det kan till exempel handla om avundsjuka över materiella ting, över förmågor eller prestationer.

Man kan även dela in avundsjuka i olika typer där godartad avundsjuka kan definieras som motiverande och elakartad avundsjuka kan beskrivas som en känsla som bidrar till minskad motivation och låg självkänsla. Båda typer av avundsjuka beskrivs som besvärlig för den som upplever den. Skillnaden är att den mer motiverande avundsjukan kan öka prestationen och även gynna andra i omgivningen, medan den elakartade avundsjukan kan vara skadlig för t.ex. ens relationer.

Varför blir man avundsjuk?

Avundsjuka är en känsla som alla säkert har upplevt någon gång i sitt liv. Det är inte så konstigt, vi jämförs och jämför oss med andra på daglig basis. Att konstant bli jämförd eller jämföra sig kan vara en orsak till att avundsjuka uppstår. Jämförelser kan ske i alla typer av relationer och inte minst kan sociala medier vara en grogrund för denna känsla.

Ibland bidrar jämförelser självfallet även till att man blir mer motiverad. Dock förvärras känslan av avundsjuka ofta när man upptäcker att det inte är möjligt att tävla med den andra personen i det område som avundsjukan uppstått inom. Man kan urskilja avund redan hos små barn i situationer där t.ex. en annan har en leksak som barnet gärna själv vill ha.

Vilken typ av avundsjuka som blir aktuell kan även kopplas till ens tro på den egna förmågan. Det vill säga har man hög tilltro till den egna förmågan kan detta ses som något som tenderar att bidra till en mer godartad avundsjuka. Även om man själv upplever att man har mycket och kan se detta har man ofta lättare att se positivt på andras framgångar. Med andra ord har man lättare att se det som man har i livet och kan bidra med, kan det medföra att det blir lättare att se positivt på andras framgångar. Känner man däremot att man inte har mycket att luta sig tillbaka på i det egna livet är risken större för att avundsjuka får ta plats.

Avundsjuka och biologin

Det hävdas att avundsjuka klassas som en medfödd känsla. Enligt evolutionsteorin har avund varit hjälpsamt i olika arters utveckling. Rent evolutionärt kan avundsjuka ha fyllt en viktig funktion. Att vara avundsjuk på andra personer kan ha drivit fram en utveckling i att vilja förbättra sig och åstadkomma eller ha liknande saker. Utvecklingen i sig kan ha lett till bättre chanser för överlevnad.

I hjärnan finns något som kallas för spegelneuroner. Det är nervceller som avger signaler när du ser någon annan utföra något. Spegelneuronerna gör så att man kan härma andra. En grund för känslan av avund skulle kunna komma ifrån begäret att imitera andra. Neuropsykologer har sett att en överaktivering av dessa spegelneuroner kan finnas hos de människor vars avundsjuka är frekvent och långvarig.

Avundsjuka och skam

Ofta upplever den som känner sig avundsjuk dessutom en skam kring detta då känslan inte alltid är socialt accepterad. Därför är även känslan av skam ofta kopplad till avundsjuka och kan bidra till att man mår ännu sämre. Har man en negativ självbild kan det leda till att avundsjukan har större risk att även väcka skam. Det är då sannolikt att man tolkar det som att det är något fel på en, vilket skulle förklara varför man inte har uppnått det som den andra har gjort.

Vad betyder grön av avund?

Vill du höra mer från oss? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Man hör ofta talas om uttrycket “grön av avund”. Med det menas ofta att man känner sig mycket avundsjuk. Det finns flera teorier om varifrån uttrycket härstammar. En av dessa förklaringar är att det påstås komma från renässansen då målare tidvis inte hade tillgång till gröna pigment och blev då avundsjuka när de upptäckte att färgen använts i någon annans konst.

Skillnad mellan avundsjuka och svartsjuka

Svartsjuka handlar enkelt uttryckt om en rädsla för att förlora någon eller något som vi redan har. Svartsjuka handlar ofta om relationer, medan avundsjuka även kan handla om föremål, prestationer och tillgångar. Avundsjuka beskrivs, som tidigare nämnt, som något vi önskar att vi hade som någon annan har. Svartsjuka och avundsjuka blandas ofta ihop med varandra eftersom båda handlar om att man jämför sig med andra.

Klicka här för att läsa mer om svartsjuka.

Om du mår dåligt

Avundsjuka är en normal känsla, men kan i stor utsträckning skapa obehag och kan riskera att påverka måendet och relationer negativt. Det finns saker man kan göra på egen hand för att arbeta med sin avundsjuka. Exempelvis kan man försöka jobba med att acceptera känslan och undersöka vad den vill förmedla. Kanske kan det även vara hjälpsamt att försöka se det man redan har och lägga större fokus på det.

Skulle du behöva professionell hjälp kan du boka en tid för bedömning hos en av våra psykologer på Mindler.