Vad innebär vinterdepression?
En vinterdepression är en typ av årsbunden depression, som ofta blossar upp under vinterhalvåret, men som sedan avtar under andra delar av året.
Vinterdepression symptom
Symtomen vid vinterdepression skiljer sig inte nämnvärt från dessa vid egentlig/vanlig depression. Vissa symtom är dock vanligare förekommande vid vinterdepression, då kroppen reagerar på rådande ljus- och temperaturförhållanden.
Förändrat sömnmönster och ökat sömnbehov
Ökad aptit
Viktuppgång
Orkeslöshet och trötthet
Varför kan man få dessa depressionssymtom på vintern?
Våra kroppar och hjärnor reagerar olika på klimat- och väderförhållanden som kommer med våra årstider. Vissa personer med sårbarhet för depression kan under vinterhalvåret uppleva mörkret, kylan och eventuellt minskade utomhusaktiviteter som betungande och tomt.
Vintertrötthet – samma som vinterdepression?
Många kan förväxla vintertrötthet med vinterdepression. En vinterdepression är mer omfattande och innebär fler depressionssymtom. Det är däremot viktigt att vara vaksam vid tecken på vintertrötthet, då detta kan vara ett tecken på begynnande vinterdepression.
Förebygga eller motverka vinterdepression
Att bli medveten om sina tendenser till vinterdepression är den största skyddsfaktorn. Om du vet med dig att ditt mående sänks under vinterhalvåret, var noga med att ta hand om dig lite extra när mörkret och kylan kommer. Nedan följer lite tips som du kan använda dig av för att förebygga och motverka vinterdepression.
Planera i god tid in roliga aktiviteter under vintern – till exempel boka in den där konserten eller teaterpjäsen långt innan vintern är kommen, så att du har aktiviteter att se fram emot.
Skapa trygga rutiner för ditt välmående. Tydliga morgon- och kvällsrutiner ger goda förutsättningar för att hålla vardagen mer meningsfylld.
Se till att få tillräckligt med motion och näringsrik kost. Vid vetskap om vitaminbrist, tillsätt kosttillskott till din kost.
Ta vara på de få ljustimmar som finns, och försök gå ut när det är ljust.
Gå till sängs och stig upp under ungefär samma tidpunkt varje dag.
Våga känna efter och tillåt dig att känna det du känner. Att skriva mående-dagbok kan hjälpa dig sortera bland tunga tankar och känslor.
Var snäll mot dig själv! Du är bara mänsklig!