Hur gör man för att få träffa en psykolog via landstinget?

en här artikeln förklarar hur det fungerar att träffa en psykolog via sin region (Region har ersatt ordet landsting.)

Mindler är Sveriges största digitala psykologmottagning. Vi är en del av primärvården vilket innebär att ett samtal med någon av våra psykologer kostar som ett vanligt vårdbesök.

Prata med en psykolog online hos Mindler

  • Videosamtal för 100 kr (0 kr vid frikort)
  • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)
  • Ingen väntetid
  • Mindler är en del av primärvården

Boka ett möteBoka ett möteBoka ett möte

Vill du träffa en psykolog via ditt landsting?

Visste du att ett psykologbesök via Mindler finansieras av ditt landsting? Detta är anledningen till att det endast kostar 100 kronor att träffa en legitimerad psykolog via direktsamtal i vår app, har du frikort är det gratis. En stor fördel med att söka psykologhjälp hos Mindler gentemot att söka direkt via din vårdcentral är att du slipper bli kallad till en psykolog utan bokar direkt i appen. Allt du behöver göra är att ladda hem vår app och boka ett besök.

”Mår du dåligt så vänta inte, med Mindler kan du träffa en psykolog online redan idag”

Landstingssubventionerad Psykologhjälp

Vill du träffa en psykolog är detta möjlig att göra via ditt landsting. Fördelen med detta jämfört med att söka via en privatmottagning är att priset är rejält mycket lägre. Ett psykologbesök hos en privat mottagning är i allmänhet aldrig billigare än 1000 kronor. Söker du däremot via landstinget gäller så kallad landstingstaxa, alltså en rabatterad kostnad för att träffa en psykolog.

Hur fungerar det att söka psykologhjälp via landstinget

Vill du träffa en psykolog via landstinget börjar du med att kontakta din vårdcentral. Där sker en bedömning och i nästa steg blir du kallad till en psykolog. I många fall innebär detta att du kommer att få vänta på att träffa en psykolog. Hur lång tid du kommer att få vänta beror på tillgängligheten på psykologer i ditt landsting, detta skiljer sig alltså avsevärt beroende på vart du bor.

Att boka terapi online hos Mindler innebär att du både slipper väntetid och får träffa en psykolog direkt. Det är bara att ladda ned appen och boka.

Många privata psykologmottagningar har avtal med landstingen

Söker du psykologhjälp via din vårdcentral innebär detta i många fall att du kommer att få hjälp av en psykolog som praktiserar privat. Detta beror på att många vårdcentraler har avtal med privata psykologer. Många av psykologerna som är anslutna till Mindler jobbar på eller driver egen privatmottagning men är anslutna till landstinget.

Mindler är alltså ett snabbt, billigt och framförallt lättillgängligt alternativ för dig som vill träffa en psykolog. I appen erbjuds även ett självhjälpsprogram (kallat IKBT) som man kan nyttja mellan psykologtider.

Andra alternativ för dig som vill träffa en psykolog

Förutom att söka hjälp via landstinget eller privata mottagningar finns det några andra alternativ, till exempel:

  • Studenthälsan: Som student kan du få träffa en psykolog via studenthälsan.
  • Företagshälsovård: Du kan även få psykiskhjälp via företagshälsan om du är anställd.
  • Facket: Vissa fackföreningar erbjuder tillgång till psykisk vård.
  • Försäkringar: Via din försäkring kan du ibland få träffa psykolog, till exempel om du har blivit utsatt för ett trauma.

Senast uppdaterad: 2022.11.21