Mindler » Fakta och råd om psykiska besvär och behandlingsmetoder » Att träffa en psykolog genom din region

Hur gör man för att träffa en psykolog via regionen (landstinget)?

Mindlers psykologer förklarar hur det fungerar att träffa en psykolog via regionen (Region har ersatt ordet landsting).

Prata med en psykolog online hos Mindler

  • Videosamtal för 100kr kronor (eller frikort)

  • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)

  • Ingen väntetid

  • Mindler är en del av primärvården

Psykologer som arbetar hos Mindler

Vi har flera psykologer som kan hjälpa dig

Vill du träffa en psykolog via din region?

Visste du att ett psykologbesök via Mindler finansieras av din region? Detta är anledningen till att det endast kostar 100 kronor att träffa en legitimerad psykolog via samtal i vår app, har du frikort är det kostnadsfritt. En stor fördel med att söka psykologhjälp hos Mindler gentemot att söka direkt via din vårdcentral är att du slipper bli kallad till en psykolog, istället bokar du självmant direkt i appen vid BankID. Allt du behöver göra är att ladda hem vår app och hitta en psykolog som passar dig.

Högkostnadsskydd: Regionssubventionerad psykologvård

Fördelen med regionssubventionerad psykologvård jämfört med att söka via en privat mottagning är att priset är lägre (+ frikort gäller). Ett psykologbesök hos en privat mottagning är i allmänhet oftast inte billigare än 1000 kronor. Söker du däremot via region gäller så kallad regionstaxa, alltså en rabatterad subventionerad kostnad för att träffa en psykolog. Kommer du dessutom upp till en viss summa inom ett år råder högkostnadsskydd. Detta betyder att du får frikort att nyttja primärvårdsinsatser kostnadsfritt under resten av året, inte bara för psykologhjälp. Sammanfattat kan man beskriva digitala psykologtjänster inom primärvården som billigare än privat psykolog, men tid snabbare än en psykolog via din vårdcentral. Fördelen eller nackdelen för dig, är att kontakten enbart sker online i form av videosamtal. Läs mer om online terapi.

Hur fungerar det att söka psykologhjälp via regionen

Vill du träffa en psykolog via regionen börjar du med att kontakta din vårdcentral. Där sker en bedömning och i nästa steg blir du kallad till en psykolog. I många fall innebär detta att du kommer att få vänta på att träffa en psykolog. Hur lång tid du kommer att få vänta beror på tillgängligheten på psykologer i din region, detta skiljer sig alltså avsevärt beroende på var du bor.

Mindler är ansluten till Region Sörmland

Vår digitala psykologmottagning har tidigare varit ansluten till Region Stockholm, men är idag ansluten till Region Sörmland. Du som patient kan boka ett psykologbesök var du än bor i Sverige.

Privata psykologmottagningar kan ha avtal med regionen

Söker du psykologhjälp via din vårdcentral innebär detta att du i vissa fall kan få hjälp av en psykolog som praktiserar privat. Detta beror på att en del vårdcentraler har avtal med privata psykologer. Flera av psykologerna som jobbar på Mindler driver egen privat mottagning, men är samtidigt slutna till regionen.

Mindler är alltså ett snabbt, billigt och framförallt lättillgängligt alternativ för dig som vill träffa en psykolog. I appen erbjuds även digitala behandlingsprogram (kallat IKBT) som du arbetar med mellan dina psykologsamtal.

Andra alternativ för dig som vill träffa en psykolog

Förutom att söka hjälp via regionen eller privata mottagningar finns det några andra alternativ, till exempel:

  • Elevhälsan: Som student kan du få träffa en psykolog via elev- eller studenthälsan.

  • Företagshälsovård: Du kan även få stöd via företagshälsan om du är anställd.

  • Facket: Vissa fackföreningar erbjuder tillgång till psykologisk behandling.

  • Försäkringar: Via din försäkring kan du ibland få träffa psykolog, till exempel om du har blivit utsatt för ett trauma.


Senast uppdaterad: 2023-11-22

Granskad av: Mindlers psykologer