Extrovert

Extraversion är en av personlighetsdimensionerna i femfaktormodellen som även kallas för Big Five. Femfaktormodellen är en av de mest använda psykologiska teorierna för att beskriva personlighet. Denna artikel handlar om personlighetsdimensionen extraversion. I femfaktormodellen ingår även dimensionerna vänlighet, öppenhet, samvetsgrannhet och neuroticism. Att vara extrovert innebär förenklat att man trivs med att vara socialt aktiv och får energi av att umgås med andra. Nedan finner du en mer ingående beskrivning.

Prata med en psykolog online hos Mindler

  • Videosamtal för 100kr kronor (eller frikort)

  • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)

  • Ingen väntetid

  • Mindler är en del av primärvården

Psykologer som arbetar hos Mindler

Vi har flera psykologer som kan hjälpa dig

Vad betyder begreppet extrovert?

En person som är extrovert söker sig gärna till andras sällskap. De beskrivs ofta som utåtriktade och socialt aktiva. Personer som är åt det mer extroverta hållet får energi från sin omgivning.

Extraversion beskrivs med hjälp av flera olika drag och beteenden som till exempel sällskaplighet, självsäkerhet, värme, positiva känslor, hög aktivitetsnivå och sökande efter spänning. Personer som skattar högt på extraversion är i regel energiska, pratsamma och aktiva i sociala sammanhang. Är man då åt det mer extroverta hållet är det sannolikt att man t.ex. söker sig till grupper och sociala aktiviteter. Exempelvis kanske man gärna söker sig till nya miljöer och erfarenheter och upplever det som givande att stå i centrum eller dela med sig med andra av vad man tänker och tycker.

Kännetecken på extraversion

En hög igenkänning med följande punkter kan vara kännetecken på att man är mer åt det extroverta hållet.

  • Värme (upplevs ofta som varm av andra)

  • Sällskaplighet (får energi av att umgås med andra, har ofta lätt att knyta kontakter)

  • Dominans (lätt för att ta ledning eller stå i centrum)

  • Aktivitetsnivå (hög energinivå)

  • Sökande efter spänning (söker stimulans från omgivningen, spontan och är öppen för nya saker)

Vill du höra mer från oss? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

  • Positiva känslor (positivism)

För- och nackdelar med att vara extrovert

Nedan beskrivs ett par för- och nackdelar med hög grad av extraversion.

  • Ofta lätt att skapa kontakter och nya nätverk

  • Jobbar ofta bra i grupp

  • Kan ha lättare att dela tankar med andra

  • Kan ha lättare att leda en grupp

  • Kan ha svårt att låta andra komma till tals

  • Har på grund av hög aktivitetsnivå ibland svårt att hinna med att återhämta sig

  • Kan ha svårt att arbeta på egen hand då detta inte ger stimulans

  • Kan ha svårt att sätta sig in i hur det är att vara introvert (och vice versa)

Hur blir man extrovert?

Personlighetsdrag har i forskningen visat sig till viss del vara ärftliga, men formas även utefter uppväxtmiljö och erfarenheter i livet. Kultur, normer och livshändelser kan påverka hur personligheten formas. Beroende på vilka personlighetsdrag som är mest dominanta hos en person tenderar man aktivt att söka sig till miljöer som passar ens personlighet.

Introvert vs extrovert

Femfaktormodellen innehåller som tidigare nämnt fem personlighetsdimensioner. Extraversion är en av dessa dimensioner och introversion befinner sig på andra änden av den. Man befinner sig alltså någonstans på en skala mellan dessa två poler. Det innebär även att man inte behöver identifiera sig som endast extrovert eller introvert, utan kan ha egenskaper som associeras med båda polerna. Du kan alltså både vara litet extrovert och introvert. Man t.ex. kan ha låg aktivitetsnivå (mer typiskt introvert) medan man kan ha hög sällskaplighet (mer typiskt extrovert). Detta kallas även ibland för att man är ambivert. I vissa situationer kanske du trivs med högt socialt engagemang, medan du i andra lägen dras till att vara mer ensam. En person med övervägande introverta drag kan ofta beskrivas som någon som trivs bättre ensam och snabbare blir uttröttad av socialt umgänge.

Är du introvert eller extrovert?

Eftersom personligheten mäts på en skala har man sannolikt drag av både extraversion och introversion. Forskarna har utvecklat ett instrument som kallas NEO PI-R som mäter personlighet. Ett sådant test består av 240 påståenden som man ska ta ställning till på en skala från starkt ogillande till starkt gillande. Dessa svar hjälper till att skapa en omfattande bild av personligheten. Det finns dock kritik riktad mot dessa tester eftersom de baseras på självskattningar, dvs att man måste bedöma sig själv. Exempelvis finns en risk att man styr sina svar mot ett visst resultat som man föredrar i en viss situation (t.ex. om man gör ett sådant test i en rekryteringsprocess där du vet att vissa personlighetsdrag ses som mer fördelaktiga).

Läs mer om introvert personlighetsdrag här.

Om du mår dåligt

Extraversion är endast en beskrivning av en dimension av personligheten. Vissa dagar kan du uppleva det som en tillgång och andra dagar kan det kännas mer belastande att vara extrovert. Skulle du må dåligt och vill prata med en psykolog kan du boka tid hos en av våra psykologer för bedömning.