Vad är personlighet?
Med personlighet menas en persons karaktäristiska och återkommande mönster av beteenden, tankar och känslor. Dessa karaktäristiska mönster är relativt stabila över tid, men ibland kan de förändras i takt med att vi utvecklas och blir äldre. Genom livserfarenheter och mognadsprocesser kan till exempel en person bli lugnare, mer extrovert eller disciplinerad.
Det finns ingen vedertagen definition för vad en personlighet är som alla experter håller med om, men de flesta teorier fokuserar på hur en person interagerar med sin omvärld. Många personlighetspsykologiska teorier utgår från att personligheten består av olika egenskaper (så kallade ”traits” på engelska) som i sin tur kan förutsäga beteenden. Andra teorier fokuserar istället på personlighet genom lärande och vanor.
Temperament och personlighet
Det är viktigt att skilja på temperament och personlighet. Temperament är någonting som började undersökas i forskningen på 1920-talet och kan definieras som medfödda egenskaper som påverkar ett barns beteende och sätt att reagera på sin omvärld. Man brukar använda temperamentsbegreppet framför allt för att beskriva bebisars olikheter. Temperament tros vara mer genetiskt betingat än personlighet, men det blir mer komplext att avgöra ju äldre barnet blir och desto fler miljöfaktorer som spelar in. Exempel på egenskaper som brukar påverkas av temperament är extroversion/introversion, neuroticism och impulsivitet.
Arv och miljö
Både ärftliga faktorer och miljön som man växer upp har en betydelse för utvecklandet av personligheten. Forskningsstudier pekar på att ungefär 30-50 % av personligheten kan förklaras av ärftliga faktorer. Olika personlighetsdrag eller egenskaper har olika stark genetisk bas, till exempel intelligens tros vara avsevärt mer ärftligt än andra egenskaper så som impulsivitet eller vänlighet.
Vill du höra mer från oss? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Man kan säga att det är ett samspel mellan arv och miljö som skapar personligheten. En person har ett medfött temperament och genetiska förutsättningar för olika personlighetsdrag som sedan kan stärkas eller försvagas av den miljö personen växer upp i. För att använda en liknelse kan du föreställa dig en person som är musikalisk och har lätt för att lära sig olika instrument. Om denna person växer upp i ett hem där det finns ett piano kommer personen sannolikt att lära sig spela och utveckla sin musikalitet på ett annat sätt än om hen växte upp i ett hem där det inte finns ett instrument.
Kulturella skillnader
Tvärkulturella forskningsstudier har visat att personlighet påverkas av kulturella skillnader som rör till exempel värderingar, vanor och normer. Mellan olika kulturer kan det exempelvis skilja sig ganska markant åt vad vi värdesätter och prioriterar samt vad man bör skämmas för respektive vara stolt över.
Forskarna Allik och McCrae visade i en personlighetsstudie från 2004, som handlade om femfaktorteorin, att personlighetsdrag som extraversion, vänlighet och samvetsgrannhet påverkas av kulturella skillnader. I västerländska kulturer premieras individualism, självständighet och beslutsamhet medan österländska kulturer tenderar att värdesätta kollektivistiskt tänkande, samarbete och social harmoni. Det är kanske därför inte konstigt att egenskaper som extraversion är mer förekommande i västerländska samhällen och vänlighet i österländska.
Olika teorier
Nedan följer en kortfattad beskrivning av de vanligaste och mest välkända personlighetsteorierna med tillhörande personlighetstester. Du kan läsa mer om teorierna under respektive länk.
Femfaktormodellen: enligt femfaktormodellen (Big five) består vår personlighet av fem personlighetsfaktorer som man kan ha i mer eller mindre utsträckning, som på en skala. De olika personlighetsfaktorerna är öppenhet, samvetsgrannhet, extraversion, vänlighet och neuroticism. Femfaktormodellen, eller Big Five som den också kallas, är det mest välbeforskade personlighetsmodellen som finns idag.
16 personlighetstyper (Myers-Briggs): Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) är ett självskattningstest som delar in människor i 16 olika personlighetstyper. De olika personlighetstyperna är baserade på de fyra dimensionerna: extraversion-introversion, sinnesförnimmelse-intuition, tanke-känsla och bedömning-perception. Det är viktigt att känna till att MBTI saknar tydlig vetenskaplig förankring.
Personlighet i färger (DISC): DISC är ett av de populäraste personlighetstesten på marknaden och används ofta i arbetslivssammanhang. Teorin bygger på att det finns fyra grundläggande beteendestilar — dominans, inflytande, stabilitet och konformitet. Teorin är hårt kritiserad och saknar vetenskapligt stöd.
Hur mäter man personlighet?
Personlighet mäts ofta med olika typer av självskattningsformulär. Ett självskattningsformulär är en uppsättning frågor där personen som gör testet själv får uppskatta vad de känner igen sig i och inte. Det vanligaste självskattningsformuläret för femfaktormodellen kallas NEO-PI och respektive personlighetsteori har vanligtvis en egen uppsättning med frågeformulär.
Man kan också bedöma personligheter på andra sätt, även om det är mindre vanligt förekommande. Ett sätt är genom en så kallad beteendeobservation, där en expert inom området studerar ens beteende i en relevant kontext. Ett annat sätt är genom standardiserad intervju, då en expert ställer frågor om det som anses vara viktigt i sammanhanget.