Mindler » Artiklar » Cancerbesked och krishantering » Katarinas besked om bröstcancer "Insåg jag att jag skulle behöva hjälp för att orka."

Katarinas besked om bröstcancer "Insåg jag att jag skulle behöva hjälp för att orka."

Mindler-cancerbesked-krishantering-scaled-1

Prata med en psykolog online hos Mindler

  • Videosamtal för 100kr kronor (eller frikort)

  • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)

  • Ingen väntetid

  • Mindler är en del av primärvården

Psykologer som arbetar hos Mindler

Vi har flera psykologer som kan hjälpa dig

Katarina Karlsson upptäckte en knöl i bröstet som gjorde ont. Ett halvår tidigare hade hon varit på mammografi och där hade allt sett bra ut.

Katarina kände att något inte var helt rätt och hade skrivit flera egenremisser, hon fick till slut ta prover.

I mars kom svaren på vävnadsproverna: bröstcancer grad tre av en relativt aggressiv cancer. För cancerdrabbade finns tillgång till psykolog, men där fanns inga lediga tider för Katarina.  I stället hittade jag själv en psykolog online via Mindler. Han blev min räddning och är den enda fasta punkt jag haft genom allt det här. För ett cancerbesked vänder upp och ner på livet. ” Citat från ”Symtomen pekade mot cancer – fick remiss till sjukgymnast” artikel i Göteborgs Posten.

Vi pratade med Katarina om sitt psykologbesök via Mindler och hur hon upplevde att psykologen hjälpte henne.

Hej Katarina – berätta vem är du?– Jag heter alltså Katarina. Bor i centrala Göteborg med min goa vovve Jaxx. Jag är kreativ, positiv och social och har alltid varit aktiv i föreningar och med ideella uppdrag.

Är projektledare och utbildad inom sömnad och möbelsnickeri. Jobbar nu som hemslöjdskonsulent i Västsverige.

Varför var du i behov av att prata med psykolog?– Jag fick diagnosen bröstcancer den 8 mars 2019 (internationella kvinnodagen) efter nio månaders flaggande för sjukvården att något inte stod rätt till. Bröstcancer alltså, Va! Det slog undan fötterna på mig.

Mitt liv och pusslet man jobbar på att lägga var slaget i bitar. Jag behövde hjälp!

Hur kom du i kontakt med din psykolog?– Med detta tunga besked insåg jag att jag skulle behöva hjälp för att orka. Sjukhuset kunde inte erbjuda psykologhjälp utan hänvisade till kuratorn på sjukhuset, men det kändes inte rätt för de djupa och svåra frågorna som dök upp i mig. Skulle jag leva eller dö?

Jag behövde samtal, vägledning, stöd och kunna tala om allt, inte att vara duktig och hålla igen.  Jag kollade i min bekantskapskrets om lösningar och då kom tipset om Mindler. Jag läste igenom alla 100+ psykologbeskrivningarna och hittade 5 psykologer jag kände mig bekväm med. Började att boka ett möte med nummer 1 på listan redan nästa dag och det visade sig att han var perfekt för mig. Vi har fortfarande kontakt ett år senare.

Hur upplever du att din psykolog hjälpte dig?– Att ha dessa möten med psykologen har utan tvekan räddat min mentala hälsa. Att regelbundet få stöd och verktyg genom den svåraste perioden i mitt liv är så värdefullt. Att tala med en klok och kunnig person i sitt eget hem (ofta i pyjamas uppkrypen i soffan med kaffe i favoritkoppen) via videosamtal är så enkelt och tryggt. Och att få hjälp utan remiss samt att det ingår i frikortet gör att man kan få långsiktig hjälp. Dessa möten med min psykolog har hjälpt mig igenom många svåra stunder och hjälpt mig att lägga mitt nya ”pussel”

Alldeles för många mår dålig i Sverige. Vad är ditt bästa råd för att ta sig ur psykisk ohälsa?– Våga ta hjälp! Det finns ingen som helst skam i att säga – Jag behöver hjälp, detta klarar jag inte själv.

Berätta! Utan mina vänner och mitt nätverk hade jag inte klarat detta lika bra. Jag bestämde tidigt att vara helt öppen om sjukdomen och berätta utan att kräva saker av mina vänner. Många har tackat mig för detta och några har inte orkat. Men det är ok. Stigmat med ohälsa fysisk och inte minst mental hälsa måste vi försöka jobba bort. Det finns ingen vinst på att vara hemlig eller obekväm med hur man mår. Då är det bättre att ta hjälp och Mindler är en grym lösning.

En liknelse är att dra runt på ett brutet ben som man spjälkar själv med ett sådär bra resultat. Får man hjälp av ett proffs med gips och kunskap så blir resultat betydligt bättre.  Ingen vill dra runt på ett trasigt ben.

Ps, jag mår bra och enligt läkarna ser det bra ut. Jag blickar framåt.

Fler inlägg