Mindler » Artiklar » Nu vågar vi prata om utmattningssyndrom » “Jag levde för målen. Jag levde för framgången. Men jag levde inte.”

“Jag levde för målen. Jag levde för framgången. Men jag levde inte.”

IMG_5389-scaled-1

Prata med en psykolog online hos Mindler

  • Videosamtal för 100kr kronor (eller frikort)

  • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)

  • Ingen väntetid

  • Mindler är en del av primärvården

Psykologer som arbetar hos Mindler

Vi har flera psykologer som kan hjälpa dig

Victoria Särvegård drabbades av utmattningssyndrom, endast 26 år gammal. Idag arbetar hon som stressrådgivare och avspänningspedagog samt är grundare av den digitala plattformen och communityn: utmattningen.se. Hon hjälper högpresterande kvinnor som är stressade eller har drabbats av utmattning och vill få hjälp att ta sig vidare – framåt!

“Jag levde för målen. Jag levde för framgången. Men jag levde inte.”

För ett par år sedan drabbades jag av utmattningssyndrom, endast 26 år gammal. Jag hade allt som jag borde vilja ha. En fin lägenhet mitt i centrum på en av stadens bästa adresser. Ett toppjobb med mycket inflytande, ansvar och bra lön. Jag var mitt uppe i arbetet att bygga mig en stordådig karriär. Men livet ville annorlunda. Bakom ridån, åt stressen upp mig. Mina krav på mig själv var skyhöga och jag var livrädd för att göra fel eller misslyckas. Jag kände mig ofta som en maskin som gjorde det jag behövde göra men som var tom inombords – ett vandrande skal. Tillslut tyckte jag ingenting var roligt längre och jag tappade glöden. Efter flera år utav hög arbetsbelastning, överprestation och bristande ledarskap så orkade inte min kropp längre och jag kollapsade.

Att bli sjukskriven för utmattningssyndrom kom som en lättnad. Det var skönt att äntligen få en diagnos på det jag hade känt under lång tid. Jag fick liksom en bekräftelse på att det jag kände var på riktigt och inget ”påhitt” (som flera läkare hade sagt). Samtidigt som det var en lättnad, för stunden, var det också en chock. Jag hade ingen aning om hur allvarligt det egentligen var eller hur lång tid det skulle ta att återhämta mig från en utmattning. Min utmattningsresa har varit omvälvande och en otroligt jobbig resa. Med djupa dalar och inte lika många toppar. Jag tycker det är viktigt att jag inte ger sken av att man återhämtar sig från en utmattning i en handvändning. För att det är en lång och smärtsam process som tar tid och kräver väldigt mycket av både den som drabbas och dess omgivning. Det började med ett instagramkonto – utmattningen.se Jag kände mig otroligt ensam i min utmattningsprocess. Det är svårt för omgivningen att förstå vad du går igenom, om du inte själv har varit där. Jag skämdes också för att jag hade drabbats. Så ung. Jag som hade hela livet framför mig och var mitt i karriären. Vem skulle vilja anställa mig efter det här? Samtidigt som jag skämdes så var jag också arg och kände att ”varför pratar ingen om det här?” Jag googlade allt om utmattning men kunde inte riktigt identifiera mig med det som skrevs och jag hade svårt att relatera till personerna som verkade inom området. Det var en av anledningarna till att jag började skriva och dela med mig av min utmattningsresa på sociala medier. Skrivandet har fungerat lite som min terapi. Det har hjälpt mig att sätta ord på mina känslor och tankar. De har också gjort att jag har kommit i kontakt med personer som har identifierat sig med min situation. Men det var inte ett självklart val att dela med mig av min resa på sociala medier. Tvärtom. I början var det ganska jobbigt eftersom jag oroade mig mycket för vad tidigare kollegor och ”andra” i min omgivning skulle tycka. Jag var rädd för att deras bild av mig skulle förändras. Att de skulle uppfatta mig som svag och inte lika driven som jag alltid hade varit. Dessutom har jag tidigare varit väldigt privat av mig och mer av en ”passiv Instagrammare” som följt kompisarna och lagt upp några enstaka foton per år. Men kraften att dela med mig var starkare. Kanske kunde min resa inspirera någon annan? Eller hjälpa någon i deras utmattningsprocess? Det gjorde att jag bestämde mig för att testa. Jag älskar verkligen mitt community! Det är tack vare alla fantastiska människor som dagligen delar med sig, peppar och stöttar som motiverar mig till att fortsätta. Utan dem hade jag inte varit där jag är idag eller orkat lägga ner så mycket tid och engagemang i det som jag gör. Vill du veta mer om min resa? Så är du varmt välkommen att joina mig online på nedanstående plattformar: Hemsida: utmattningen.se – spana in utmattningsbloggen där jag skriver om utmattning, prestation och stress. Nytt inlägg varje måndag!

Instagram och Facebook: @ utmattningen.se – här delar jag med mig av tankar, reflektioner och kunskap inom området. Nyfiken på att läsa mer om min resa till väggen? Ladda ner min kostnadsfria e-bok: prestationen var min näring och resultatet blev utmattning.

Fler inlägg