Mindler » Artiklar » Nu vågar vi prata om Stress » Aleksandar Petrovic om stress

Aleksandar Petrovic om stress

Aleksandar

Prata med en psykolog online hos Mindler

  • Videosamtal för 100kr kronor (eller frikort)

  • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)

  • Ingen väntetid

  • Mindler är en del av primärvården

Psykologer som arbetar hos Mindler

Vi har flera psykologer som kan hjälpa dig

Aleksandar Petrovic om stress

När jag var 7 år gammal tittade jag med stora ögon på piloten som gick förbi mig på flygplatsen. Han hade fin kostym på sig, såg framgångsrik och uppskattad ut. Han hade flera personer runt sig och såg ut att vara lycklig. ”Sådär ska jag bli när jag blir stor” minns jag att jag tänkte.

När jag var 21 år gammal blev jag Meeting & Event Manager på ett 5-stjärnigt hotell i Norge. Jag fick bära min efterlängtade kostym, sitta på andra sidan bordet under intervjuer, ge ut mina nytryckta visitkort och känna mig viktig. Jag hade tidigt nått målet som jag omedvetet gjort till mitt livs mål, som jag strävade efter med övertygelsen: ”då kommer jag bli lycklig”.

Men det var inget svar på min lycka. Tvärt om. Jag var sönderstressad. Min nervositet, prestationsångest och rädsla för att bli synad åt upp mig inombords. Jag började tappa balansen när jag kom till arbetsplatsen, hade stundtals svårt att andas och gick ofta runt med vad som kändes som fjorton tegelstenar i magen. Jag stängde ofta in mig själv på toaletten och spelade hjärndöda spel på telefonen, i brist på andra verktyg att hantera min stress. Men utåt sätt såg jag nog ut att må väldigt bra. Ha allt under kontroll.

Detta gjorde mig förvirrad och resulterade i att jag sa upp allt, flyttade hem till mina föräldrar och började spendera mina sparpengar till att resa. Vilket ledde mig in på personlig utveckling och mindfulness. Detta var 8 år sedan och jag har sedan dess spenderat nästan 3 år på resande fot och otaliga timmar med uppmärksamheten vänd inåt. Jag älskar att utforska sinnets natur och hur vi, genom att träna vår uppmärksamhet och medvetenhet, kan bädda för ett friare och skönare liv.

Men med det sagt betyder inte det att jag är fri från mina mönster. Hehe åh nej. Spänningarna i nacken kommer och går, bröstet knyter sig när jag blir rädd (ofta bara av mina egna tankar) och klumpen i magen gör sig då och då påmind. Speciellt när jag tror jag behöver prestera, som att skriva detta inlägg för exempel. Men skillnaden idag är att jag har verktyg och ett nytt sätt att förhålla mig till min stress, som hjälper mig hantera den när den uppstår.

Läs mer om vad Aleksandar gör på aleksandar.nu

Fler inlägg