Mindler » Press & Media » Mindler tar fram program för spruträdsla – ska hjälpa fler att vaccinera sig

Mindler tar fram program för spruträdsla – ska hjälpa fler att vaccinera sig

För många är sprutor kopplat till starkt obehag. För den som lider av spruträdsla har nu Mindler släppt ett självhjälpsprogram, som ska verka som stöd inför ett kommande vaccinationstillfälle.

Att känna sig obekväm när det är dags för blodprov eller vaccinering är väldigt vanligt. För vissa blir obehaget så starkt att det känns mer eller mindre omöjligt att vaccinera sig. Om du undviker sprutor eller lider dig igenom sprutrelaterade situationer har Mindler en behandling som kan hjälpa dig. I behandlingen ingår både olika textdelar och en interaktiv övning. – Vi valde att ta fram en behandling när vaccineringen började ta fart i Sverige. Vi vet att många människor känner ett obehag inför själva vaccinationstillfället och vi vill bidra med vår kunskap och kompetens för att göra det lättare för människor att vaccinera sig, säger Rickard Färdig, Head of R&D och medgrundare på Mindler.

Den textbaserade behandlingen består av åtta olika avsnitt som du kan arbeta med i ett tempo som passar dig. Du får lära dig mer om vad spruträdsla och sprutfobi är, hur du kan motverka svimning, vad du ska tänka på inför sticktillfället och hur du kan minska din rädsla genom att närma dig sprutor på ett kontrollerat och stegvis sätt. Du kan själv välja om du vill arbeta med behandlingen på egen hand eller tillsammans med en av Mindlers psykologer. Till din hjälp har du också en interaktiv övning. I övningen får du lära dig en strategi som kallas för tillämpad spänning som du kan använda för att motverka svimning.

IKBT-programmet är tillgängligt för alla över 18 år och finns i Mindlers app efter tilldelning från patientens psykolog.

___

Länk till pressbilder

Psykolog Isabel Weinberg berättar om behandlingsprogrammet för spruträdsla Video här

Så fungerar Mindlers interaktiva övning för spruträdsla  Video här

— ** Om IKBT självhjälpsprogram**

IKBT, internetbaserad kognitiv betendeterapi, är en form av självhjälpsprogram där man på egen hand arbetar med KBT. Programmen utförs i appen. Självledd IKBT är en utmärkt lösning för den som vill utföra programmen i sin egen takt, som föredrar att själv ta ansvar för sin terapi, och/eller tycker att det är svårt att tala ansikte mot ansikte med en behandlare.

Om Mindler Mindler är Sveriges största digitala psykologmottagning med över 300 psykologer som pratar över 20 olika språk. Sedan 2018 har Mindler hjälp tusentals människor att få en professionell kontakt, helt utan väntetider och till vanlig patientavgift.

Press contact

Amalie Angelskår Chief Revenue Officer

amalie.angelskaar@mindler.se Amalies Linkedin