Compassionfokuserad terapi (CFT)

Mindlers psykologer går igenom vad en CFT-behandling är, och hur den går till – läs mer nedan.

Terapi hos Mindler

Prata med en psykolog online hos Mindler

  • Videosamtal för 100kr kronor (eller frikort)

  • Arbeta på egen hand med våra självhjälpsprogram (IKBT)

  • Ingen väntetid

  • Mindler är en del av primärvården

Psykologer som arbetar hos Mindler

Vi har flera psykologer som kan hjälpa dig

Vad är compassionfokuserad terapi?

Compassionfokuserad terapi är särskilt användbart för de som ofta känner stor skam eller som är överdrivet självkritiska. Det är också en effektiv form av terapi för de som har svårt att känna medkänsla mot andra och sig själv. Genom att använda sig av principer inom compassionfokuserad terapi kan man lära sig att visa mer värme, medkänsla och förståelse både mot sig själv och i relation till andra.

Compassionfokuserad terapi är en integrativ psykoterapiform som utvecklades av den kliniska psykologen Paul Gilbert för personer som besväras av mycket skam och självkritik. Behandlingsmetoden utvecklades ur kognitiv beteendeterapi (KBT) men använder också tekniker och metoder från andra psykoterapiformer såsom psykodynamisk terapi och buddhistisk lära. Målet med compassionfokuserad terapi är att öka individens upplevelse av psykologisk trygghet och självtillit, och därigenom minska lidande och öka välmående. Terapiformens teoretiska grund lutar sig mot forskning om neurovetenskap, evolutionslära, anknytningspsykologi, affektteori och buddhism. En utgångspunkt i behandlingen är att det går att öva upp en rad färdigheter som är användbara för att möta sig själv med mer self-compassion, och därigenom bli bättre rustad att möta livets svårigheter.

Self-compassion är ett engelskt ord som bäst översätts till självmedkänsla på svenska. Compassion är dock mer än enbart “självmedkänsla” och syftar också till det psykologiska konceptet att erkänna lidande och motivationen att lindra lidandet och öka välmåendet. Lidande i detta fall kan vara självkritik, skam, oro, stress eller negativa tankar. I terapin hjälps behandlare och klient åt att skapa ett tryggt behandlingsklimat och att samla mod för att våga möta det som är svårt. Mer specifikt används övningar för att öva upp olika aspekter av självmedkänsla: icke-dömande, sympati, empati, tolerans av obehag, känslighet och motivation. Detta görs med användning av en rad olika tekniker, bland annat medveten närvaro, visualiseringsövningar, rollspel och situationsanalyser.

Trecirkelmodellen

Compassionfokuserad terapi hämtar sina grundprinciper från evolutionär biologi, där människor sägs ha tre primära motivationssystem som reglerar känslor och beteenden. Dessa system brukar illustreras med Trecirkelmodellen. Nedan följer en beskrivning av vad de olika systemen reglerar:

  • Hotsystemet: det system som aktiveras för att skydda oss från direkta faror. Adrenalin, kortisol och andra stresshormoner utsöndras och gör att vi snabbt agerar för att komma bort från faran eller potentiellt hot. Känslor såsom ilska, ångest, avsky och skam kan trigga hotsystemet.

  • Drivsystemet: det system som motiverar oss att söka oss till saker vi anser vara fördelaktiga och som ger oss en upplevelse av belöning. När drivsystemet är aktiverat utsöndras dopamin och vi känner känslor såsom nyfikenhet, glädje och lust.

  • Trygghetssystemet: det system som låter oss koppla av och bearbeta tankar, händelser och känslor. När trygghetssystemet är aktiverat utsöndras oxytocin. Känslor som är förknippade med detta system är fridfullhet, harmoni, och vi brukar känna samhörighet och gemenskap.

Alla tre system är viktiga för vår överlevnad och utveckling och vi mår i regel bra när vi kan röra oss flexibelt mellan systemen. Vid psykisk ohälsa är det dock ofta obalans mellan systemen, då är exempelvis hotsystemet överaktiverat och trygghetssystemet underaktiverat.

Stress, oro och skam lindras när trygghetssystemet aktiveras och när vi känner oss lugna får vi möjlighet att se våra beteendemönster. Det gör att vi kan se resultatet av våra reaktioner och även blir mer öppen för nya idéer. På så vis kan vi komma närmre ett mer meningsfullt och tryggt liv och ta medvetna steg mot att att leva på det viset som vi själva mår bra av.

Hur går en CFT-behandling till?

Målet med compassionfokuserad terapi är att öka förståelsen för hur balansen ser ut mellan våra system och att öva oss i att medvetet aktivera det system som är bäst lämpat i stunden. Genom att lära oss hur dessa system fungerar blir det lättare att reglera våra reaktioner när ett av dem aktiveras.

I början av en compassionfokuserad terapi skapar patient och behandlare tillsammans en bild av hur patientens tidigare erfarenheter har påverkat hur den tar hand om sig själv och sina känslor. Genom gemensam kartläggning skapas en förståelse för vilka problem patienten upplever och vilka beteenden som verkar förvärra eller vidmakthålla problemen. Kanske upptäcks det i detta steg att en patient som är stressad och pushar sig själv till ständig prestation, gör det för att skydda sig själv från att känslan av att vara misslyckad eller värdelös. Tillsammans med behandlaren formuleras sedan mål att sträva mot i behandlingen.

Centralt i en compassionfokuserad behandling är självmedkänsla. Detta görs genom visualiseringstekniker, situationsanalys, rollspel och andra övningar som används för att bemöta självkritik och utforska andra, mer hjälpsamma sätt att bemöta sig själv på. Övningarna är viktiga inslag i behandlingen och kan till exempel handla om medveten närvaro, vilket kanske är ett du hört talas om förut. Medveten närvaro är helt enkelt förmågan att rikta sitt fokus på sina egna tankar, känslor och kroppssensationer och vara medveten om dem på ett icke-dömande vis. Andra vanligt förekommande övningar fokuserar på uppskattning och acceptans. Detta kan vara övningar som att uttrycka någonting man tycker om hos en annan person eller sig själv, eller göra ett aktivt försök att validera sig själv. Guidade visualiseringsövningar används också för att förtydliga olika aspekter, som till exempel hur den inre självkritikern agerar och låter, samt öka självmedkänslan genom att väcka empati för sig själv.

Ett annat viktigt inslag i en compassionfokuserad behandling är psykoedukation som innebär att patienten får lära sig om hur de fungerar utifrån de olika teorierna som behandlingsformen bygger på, då till exempel trecirkelmodellen.

CFT – Vad säger forskningen?

Som tidigare nämnts lämpar sig compassionfokuserad terapi särskilt väl som behandling för tillstånd som karaktäriseras av att patienten upplever överdriven skam och självkritik, något som också bekräftas i en stor forskningsstudie från 2022 av forskarna Wakelin, Perman och Simonds där det tydligt framkommer att CFT-behandling minskar självkritiska tankar. I en annan metaanalys från Craig, Hiskey och Spector 2020 visade CFT på lovande resultat som behandlingsmetod för en rad olika olika psykologiska tillstånd så som depression, ätstörning och PTSD. Forskningsfältet är dock ännu i sin linda och det behövs fler och mer omfattande studier för att kunna uttala sig om behandlingsformens effektivitet vid behandling av olika psykologiska tillstånd.

CFT och Mindler

På Mindler jobbar inte våra psykologer specifikt med CFT, utan utgår från KBT i sina behandlingar. Däremot finns det flera psykologer med utbildning i compassionfokuserad terapi och som använder inslag av metoden i sina behandlingar, till exempel genom olika övningar. Om du önskar gå i en renodlad compassionfokuserad behandling rekommenderar vi dig att söka vård hos privata aktörer eller via din vårdcentral som i vissa fall kan remittera dig till en CFT-behandlare.